facebook
Dobré odpoledne, je středa 21.11.2018 a svátek slaví Albert

Změna chutí v těhotenství


Ilustrační fotografie


Jistě to znáte z vyprávění svých maminek, babiček nebo kamarádek. Mnoha ženám se během těhotenství mění jejich chutě. Potraviny, které ještě před pár týdny milovaly, dnes už nemůžou ani vidět a naopak jídla, které by nepozřely nebo které v nich nevyvolávalo žádné slastné pocity, se nemohou nabažit. Ano, v dnešním článku bude řeč o změně chutí v těhotenství.

Změna chutě jako příznak

I podle změny svých chutí můžete odhalit těhotenství. Ve většině případů se jako první dostaví nevolnosti, spíše nechutenství a odpor k určitým potravinám. Tyto změny mají na svědomí hormonální výkyvy, ke kterým v těhotenství dochází. Zajímavé je, že se mohou měnit nejen v průběhu jednoho těhotenství, ale i v druhém nebo v třetím již nemusíte mít stejné chutě jako při tom prvním. Změny chutí se týkají až necelých 70 % budoucích maminek.

Jak tyto chutě řešit

V těhotenství by se každá žena měla stravovat podle toho, co ji zrovna chutná. Rozhodně se nesnažte jíst potraviny, ze kterých se vám dělá špatně. Látky v nich obsažené je skoro vždy možné nahradit jinou potravinou. Vše by ale mělo být v rámci zásad zdravého stravování, abyste zbytečně nepřibírala tuk nebo netrpěla nedostatkem vitamínů či minerálů.

Příčinou chutí může být i nedostatečná nebo nevyvážená strava. Jestli je vaše strava chudá na bílkoviny a naopak bohatá na sacharidy, budete pravděpodobně častěji pociťovat chutě a po jídle se rychleji dostaví hlad.

Pokud vás přepadá chuť na zeleninu nebo na ovoce, klidně si dopřejte. Ačkoliv ovoce kromě vitamínů obsahuje i větší množství cukru, pokud ho budete jíst spíše v dopoledních hodinách, nic se nestane. Jestliže máte často chuť na zmrzlinu, můžete ji zkusit nahradit mraženým tvarohem či jogurtem. Pokud ji doplníte rozmixovaným ovocem a oříšky, vytvoříte si navíc chutnou a zdravou svačinku. Jestliže často saháte po čokoládě, vyberte si nějakou kvalitní s vysokým obsahem kakaové hmoty. Slané brambůrky a tyčinky nahraďte ořechy a kyselé chutě vyřešte citronem ve sklence s vodou nebo v zeleninovém salátu.





Kyselina listová v těhotenství Kyselina listová v těhotenství

Kyselina listová patří do skupiny vitaminu B, a proto se lze setkat s jejím označením jako vitamin B9. Kyselina listová v těhotenství je velice důležitá pro zdravý vývoj miminka. Zejména má významný vliv na správný vývoj centrální...

Jaké sýry (ne)jíst v těhotenství Jaké sýry (ne)jíst v těhotenství

Sýry jsou kvalitním zdrojem vápníku a bílkovin. Obě tyto složky naše tělo potřebuje. Jak ale přizpůsobit svůj jídelníček v těhotenství a jaké sýry z něj na oněch 9 měsíců (nebo i na delší dobu) vyřadit?

Způsoby přípravy pokrmů v těhotenství Způsoby přípravy pokrmů v těhotenství

Každá budoucí maminka by měla dbát o svou výživu, aby přijata všechny nezbytné látky. V tomto článku se dozvíte, jaká příprava pokrmů je v těhotenství ideální. Měla byste se vyhnout pouze...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka