facebook
Příjemnou noc, je pátek 6.12.2019 a svátek slaví Mikuláš

Vitamíny rozpustné ve vodě


Ilustrační fotografie


Vitamíny rozpustné ve vodě (vitamíny B1, B2, B3, B5, B6 a B7)

Mezi vitamíny rozpustné ve vodě patří vitamíny řady B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 a B12) a vitamín C (známý také pod názvem kyselina L-askorbová). V textu jsou popsány mimo jiné projevy nedostatku daného vitamínu, ovšem projevy nadbytku jsou záměrně vynechány, jelikož u většiny vitamínů rozpustných ve vodě nejsou zaznamenány.

Vitamín B1 (též zvaný thiamin) je důležitý pro metabolismus glukózy. Jeho hlavním zdrojem je maso (především rybí), kvasnice, luštěniny a obiloviny. Nedostatek se projevuje vznikem nemoci zvané beri-beri (otoky, nervové a srdeční poruchy).

Dalším z řady vitamínů B je B2 (neboli riboflavin), který je důležitý v metabolismu. Bohatým zdrojem je opět maso (celkem dost je ho v rybím mase a ve vnitřnostech), dále mléko a mléčné výrobky. Nedostatek je v našich podmínkách vzácností, daleko častější bývá především v rozvojových zemích. U nás může být příčinou nedostatku poruchy jeho resorpce v organismu.

Vitamín B3 je součástí různých enzymů, může se jen velmi pomalu tvořit v játrech v závislosti na přítomnosti vitamínu B6. Zdrojem je v podstatě většina potravin. Nedostatek tohoto vitamínu je častý v rozvojových zemích a u lidí převážně se živící kukuřicí. Projevem nedostatku je tzv. nemoc tří „D“: Dermatitis (kožní zánět), Diarrhoea (průjem) a Demence.

Kyselina pantothenová je dalším názvem pro vitamín B5, který je součástí koenzymu A (ten je v těle velmi důležitý). V malém množství je vitamín B5 obsažen téměř ve všech potravinách, větší množství je v kvasnicích, játrech (a obecně v mase), mléce a celozrnných potravin. Nedostatek se vyskytuje jen u velmi podvyživených osob a spolu s ním jde ruku v ruce nedostatek i jiných živin. Důsledkem bývají atrofie (=regresivní změny) vlasových folikulů, ztráta pigmentu a kožní záněty.

Vitamín B6, tzv. pyridoxin se účastní mnoha enzymových reakcí, ovlivňuje funkce nervového a imunitního systému a také tvorbu krevního barviva (hemoglobinu). Tento vitamín se vyskytuje téměř ve všech potravinách. Nedostatek se při běžném příjmu pestré stravy nevyskytuje.

Dalším vitamínem je B7 (též známý pod pojmem biotin). Jeho přítomnost v organismu je důležitá pro metabolismus aminokyselin a mastných kyselin. Bohatým zdrojem je hlavně droždí, játra, vaječný žloutek, ořechy a čočka. Nedostatek se při běžném příjmu potravy v podstatě nevyskytuje. Byl popsán pouze u lidí, kteří se dlouhodobě živý syrovými vejci, jelikož syrový bílek obsahuje látky, které se vážou na vitamín B7 a tím negativně ovlivní jeho biologické působení.

Vitamíny B9, B12 a vitamín C jsou probrány v dalším článku.





Dostatek vápníku zajistí kvalitní mléčné výrobky Dostatek vápníku zajistí kvalitní mléčné výrobky

V těhotenství je nezbytné udržovat dostatečnou hladinu vápníku. Jedná se o minerál, který je důležitý pro správnou činnost krevního oběhu, srážlivost krve nebo pro fungování nervové soustavy.

Bílkoviny - nedílná složka stravy všech budoucích maminek Bílkoviny - nedílná složka stravy všech budoucích maminek

Bílkoviny jsou nedílnou součástí nejen jídelníčku každého sportovce, ale měly by být zastoupeny i ve stravě všech budoucích maminek. Ochrání vaši svalovou hmotu a zároveň pomohou...

Omega 6 v těhotenství Omega 6 v těhotenství

Omega 6 mastné kyseliny jsou nezbytnou součástí našeho jídelníčku, ačkoliv v současnosti jsou stále více doporučovány zejména omega 3, měli bychom dodržovat jejich rovnováhu. Pravdou však zůstává, že...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka