facebook
Dobré odpoledne, je úterý 10.12.2024 a svátek slaví Dana

Kyselina listová v těhotenství


Ilustrační fotografie

Kyselina listová patří do skupiny vitaminu B, a proto se lze setkat s jejím označením jako vitamin B9. Kyselina listová v těhotenství je velice důležitá pro zdravý vývoj miminka. Zejména má významný vliv na správný vývoj centrální nervové soustavy. Udává se, že její dostatečné množství se podílí na prevenci vrozených vad nervové soustavy, a to především rozštěpů páteře.

Obecně je doporučováno, aby žena plánující těhotenství měla dostatečný přísun kyseliny listové již v době tří měsíců před otěhotněním. Tato látka ochraňuje plod před škodlivými vlivy. V době těhotenství je důležité, aby nastávající maminka zajistila její dostatečné množství v období prvního trimestru. Lékaři však radí, aby žena měla dostatečný přísun kyseliny listové po celé období těhotenství.

Z přirozených zdrojů najdeme kyselinu listovou zejména v zelenině označované příznačně jako listová. Jedná se především o růžičkovou kapustu, brokolici a špenát. Dále je obsažena v luštěninách, celozrnném pečivu a citrusech. Těhotná žena by měla po poradě s lékařem případně zařadit i užívání ve formě vitaminového doplňku stravy, v němž se většinou vyskytuje v množství 400-800 µg v jedné dávce.

Vzhledem k tomu, že ve většině případů není možné zajistit dostatečné množství kyseliny listové z potravy, podává se těhotným ženám právě ve formě léčiv. V případě kyseliny listové se těhotná žena nemusí obávat ani případného předávkování, protože se přemíra tohoto vitaminu vyloučí z těla močí.





Jaké sýry (ne)jíst v těhotenství Jaké sýry (ne)jíst v těhotenství

Sýry jsou kvalitním zdrojem vápníku a bílkovin. Obě tyto složky naše tělo potřebuje. Jak ale přizpůsobit svůj jídelníček v těhotenství a jaké sýry z něj na oněch 9 měsíců (nebo i na delší dobu) vyřadit?

Způsoby přípravy pokrmů v těhotenství Způsoby přípravy pokrmů v těhotenství

Každá budoucí maminka by měla dbát o svou výživu, aby přijata všechny nezbytné látky. V tomto článku se dozvíte, jaká příprava pokrmů je v těhotenství ideální. Měla byste se vyhnout pouze...

Vitamíny rozpustné ve vodě 2. část Vitamíny rozpustné ve vodě 2. část

Mezi vitamíny rozpustné ve vodě patří vitamíny řady B (B1, B2, B3, B5, B6, B7 – již probrány v předchozím článku – dále se jedná o B9 a B12) a vitamín C (známý také pod názvem kyselina L-askorbová). V textu jsou popsány mimo jiné...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka