facebook
Dobré dopoledne, je pátek 5.12.2025 a svátek slaví Jitka

Způsoby přípravy pokrmů v těhotenství


Ilustrační fotografie

Každá budoucí maminka by měla dbát o svou výživu, aby přijata všechny nezbytné látky. V tomto článku se dozvíte, jaká příprava pokrmů je v těhotenství ideální. Měla byste se vyhnout pouze smažení, při kterém mohou vznikat karcinogenní látky. Navíc smažené pokrmy jsou plné nekvalitních tuků, které vám mohou jen způsobit pocity těžkosti a jiné zažívací potíže.

Čerstvá - syrová strava

Mnoho příznivců zdravého stravování prosazuje tzv. RAW Food. To znamená, že konzumují pouze syrovou stravu a když potraviny tepelně upravují, tak opravdu jen při velmi nízké teplotě. Syrové potraviny obsahují maximum vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek. Syrová strava má však i svá úskalí. Pokud na ni nejsou vaše střeva zvyklá, může vám způsobovat problémy v podobě nadýmání. Čerstvé ovoce a zeleninu ale ani během těhotenství rozhodně neomezujte.

Vaření v páře

Vaření v páře je v posledních letech velmi oblíbeným způsobem přípravy potravin. Vaření v parním hrnci je rychlé a zdravé, protože je k potravinám šetrné. Ty si tak zachovají dostatek vitamínů a minerálů. Navíc zelenina vařená v páře má stále svou svěží barvu, což rozhodně povzbudí i vaše chutě. V páře můžete vařit nejen zeleninu a brambory, ale třeba i maso.

Dušení, restování a pečení

Nemusíte se vyhýbat ani dušeným, restovaným či pečeným pokrmům. Základem ale je nepoužívat při vaření nadbytečné množství oleje. Doporučujeme vám vařit v nepřilnavém nádobí, u kterého nehrozí, že by se něco připálilo. Při vaření používejte řepkový nebo slunečnicový olej, máslo a sádlo ve velkém množství není příliš vhodné, protože je tvořené nasycenými mastnými tuky, které přispívají k nadváze a obezitě.

Nic nepřehánějte

Když jste těhotná, neznamená to, že si musíte odteď úzkostlivě střežit svou stravu a nedat si žádný řízek, hranolky nebo zapomenout na máslový dort. Samozřejmě že si občas můžete dát něco nezdravého, neměly by ale u vás být tyto potraviny na denním pořádku. Jejich konzumaci můžeme doporučit maximálně jednou týdně. Je důležité, abyste byla nejen zdravá, ale především spokojená.





Dostatek vápníku zajistí kvalitní mléčné výrobky Dostatek vápníku zajistí kvalitní mléčné výrobky

V těhotenství je nezbytné udržovat dostatečnou hladinu vápníku. Jedná se o minerál, který je důležitý pro správnou činnost krevního oběhu, srážlivost krve nebo pro fungování nervové soustavy.

Bílkoviny - nedílná složka stravy všech budoucích maminek Bílkoviny - nedílná složka stravy všech budoucích maminek

Bílkoviny jsou nedílnou součástí nejen jídelníčku každého sportovce, ale měly by být zastoupeny i ve stravě všech budoucích maminek. Ochrání vaši svalovou hmotu a zároveň pomohou...

Omega 6 v těhotenství Omega 6 v těhotenství

Omega 6 mastné kyseliny jsou nezbytnou součástí našeho jídelníčku, ačkoliv v současnosti jsou stále více doporučovány zejména omega 3, měli bychom dodržovat jejich rovnováhu. Pravdou však zůstává, že...

zalozka