facebook
Dobré dopoledne, je úterý 12.12.2017 a svátek slaví Simona

134. - 140. den v těhotenství - 20. tt


Ilustrační fotografie


V tuto dobu prožíváte svůj 134. až 140. den po dni - 20. Týden v těhotenství.

Jste v polovině těhotenství! Pokud jste ještě nezaznamenala pohyby miminka, každou chvíli to přijde! Je to tím, že miminko rychle roste a začíná se „setkávat“ s děložní stěnou. Možná se trochu zrychlí vaše přibírání na váze, je to běžné. Čeká vás také další ultrazvukové vyšetření.


Ultrazvukové vyšetření ve 2. trimestru je jedno z nejdůležitějších a také technicky nejnáročnějších UZ vyšetření v těhotenství. Při vyšetření lékař zhodnotí a popíše tvar a strukturu dělohy, délku děložního hrdla, vitalitu plodu, množství plodové vody a uložení placenty. Následuje detailní hodnocení jednotlivých orgánů. Sleduje se např. mozková struktura plodu, očnice, horní patro, detail horního rtu, profil hlavičky, srdce, plíce, ledviny, břišní stěna, střevní kličky, páteř, pánev, močový měchýř a končetiny. Provádí se i váhový odhad plodu z měření průměru a obvodu hlavičky, obvodu bříška a délky stehenní kosti. V opodstatněných případech se provádí ještě vyšetření srdíčka plodu kardiologem. Cílem genetického ultrazvuku je, stejně jako u předešlého screeningového vyšetření (12. týden), detekovat vývojové vady.


ZDRAVÍ

Nezapomeňte na základní zásady správného stravování, pročtěte si znovu naše doporučení z prvního trimestru. Jezte to, na co máte chuť, jen v rozumném množství, a občas zkuste zpestřit váš jídelníček nějakou vitaminovou bombou. Nabídli jsme vám již několik tipů na saláty, hlavní jídla i dezerty, dnes vám představíme tři varianty zajímavých polévek, které jste možná ještě nezkusila:

Rajčatová polévka s paprikami

Na 6 porcí: 1 dlouhá bageta, 3 lžíce pesta, 2 lžíce olivového oleje, 1 zakysaná smetana, 1 cibule nakrájená nahrubo, 1 stroužek česneku nakrájený na plátky, 3-4 červené papriky nakrájené nahrubo, 300 ml zeleninového vývaru, 300 ml rajského protlaku, 1 lžíce čerstvého tymiánu (nebo ½ lžičky sušeného), ¼ lžičky mleté skořice, pár lístků čerstvé bazalky, lžička cukru, sůl, pepř.
Předehřejte troubu na 180°C, bagetu nakrájejte na asi 3 cm silné plátky, ale tak, aby spodní část bagety pořád držela pohromadě. Odtáhněte od sebe vždy dva plátky a každou stranu potřete pestem. Až potřete celou bagetu, zabalte ji do alobalu a dejte chvíli stranou. V hrnci rozpalte olej, přidejte cibuli a česnek a 5 minut restujte. Přidejte papriky, opékejte dalších 5 minut, zalijte vývarem a odstavte. Bagetu vložte do trouby a 15 minut nechte péct. Polévku mezitím rozmixujte dohladka. Vmíchejte rajčatový protlak, tymián, skořici a cukr. Pomalu znovu zahřívejte, ale už nevařte. Osolte a opepřete. Na talířích polévku ozdobte lžící zakysané smetany a bazalkou, podávejte s upečenou bagetou.

Luxusní hrášková polévka

Na 4 porce: 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule nakrájená nadrobno, 1 malá mrkev a 1 stonek řapíkatého celeru a 1 brambora, vše na kostičky, 2 stroužky česneku na plátky, 1 pórek nakrájený nadrobno, 2 lžíce nasekané petrželky, 100 g libové šunky na kostičky, 500 g čerstvého nebo mraženého hrášku, ½ lžičky provensálského koření, 1 l zeleninového vývaru, 3 listy ledového salátu, 2 lžíce smetany na šlehání, sůl, pepř.

V hrnci rozpalte olej, vhoďte cibuli, česnek, mrkev, pórek, celer, bramboru, petrželku a šunku. Zamíchejte a přikryjte pokličkou, snižte teplotu a nechte 30 minut dusit doměkka. Potom přidejte hrášek, provensálské bylinky a vývar. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte, dokud hrášek nezměkne (5-10 minut). Odeberte třetinu polévky stranou, zbytek rozmixujte a smíchejte s odebranou třetinou. Osolte a opepřete, pokud je potřeba, tak ještě lehce přihřejte. Nalijte do talířů a ozdobte smetanou ke šlehání. Podávejte s chlebem nebo bagetou.

Brokolicová polévka s lososovými knedlíčky

Na 4 porce polévky: 30 g másla, 1 brambora na kostičky, 300 g brokolice, 1 velký pórek, 100 g řeřichy (nemusí být), 1 l zeleninového vývaru, sůl, pepř. Na knedlíčky: 700 g brambor na kostičky, 300 g filé z lososa, 200 ml mléka, 3 jarní cibulky nakrájené nadrobno, 2 lžíce nasekaného kopru (nejlépe čerstvého nebo mraženého), 50 g hrubé mouky, 3 lžíce slunečnicového oleje.

Brambory na knedlíčky uvařte v horké osolené vodě a poté rozmačkejte na kaši. Než se brambory uvaří, vložte do hrnce filé z lososa, zalijte mlékem a pozvolna přiveďte k varu, vařte na mírném ohni 3-4 minuty, až se losos bude dát rozdělit na malé kousky. Děrovanou lžící maso vyndejte z mléka, mléko si nechte stranou na polévku. Rozdrobte lososa (odstraňte kůži a případné kůstky) a smíchejte ho s rozmačkanými bramborami. Přidejte jarní cibulku a kopr, osolte, opepřete. Ze směsi brambor a lososa uplácejte malé placičky a lehce obalte v hladké mouce. Přikryjte a dejte do lednice.
V hrnci rozehřejte máslo, přidejte brokolici, pórek a bramboru a 10 minut duste (můžete mírně podlít vodou), až zelenina lehce změkne. Přimíchejte řeřichu, zalijte vývarem a přiveďte k varu, vařte dalších 10 minut. Polévku rozmixujte dohladka, přidejte mléko, ve kterém jste vařila lososa, dochuťte solí a pepřem. Během doby, kdy se polévka vaří, rozehřejte na pánvi olej a opečte knedlíčky dozlatova (3-4 minuty z každé strany). Z pánve je pokládejte na talíř s papírovou kuchyňskou utěrkou, aby se přebytečný tuk vsákl do utěrky.  Nakonec polévku rozdělte do talířů a do každého talíře vložte 2-3 lososové knedlíčky.

CVIČENÍ

Při běžných aktivitách i cvičení volte takové pozice, které vám na bříško netlačí a není vám špatně. Velmi prospěšné jsou pro vás aerobní cvičení, jako je chůze nebo plavání, pokračujte ve cvicích na posilování pánevního dna, protažení a posílení svalů vám pomůže udržet rovná záda a ohebnou postavu. Na Maminkově najdete praktické ukázky cvičení, které můžete provádět v klidu domova. Pokud nejste v kontaktu s dalšími těhotnými ženami, zkuste se na internetu spojit s nějakou zatím neznámou těhulkou z vašeho okolí. Těžko vám někdo bude rozumět lépe než jiná těhotná žena. Můžete spolu sdílet vaše zážitky a zkušenosti, podporovat se navzájem v pohybu, chodit spolu na procházky a na první nákupy pro miminko. Uvidíte, že mnoho obav a pocitů, které vás možná trápí, mají i ostatní těhotné, a že jste naprosto v pořádku.

CO SE DĚJE UVNITŘ:

Nadále dochází k nárůstu dělohy, plodová voda má objem cca 350 ml. Miminko se hodně pohybuje. Pozná maminčin hlas, vývoj smyslů je na vrcholu. Kůže miminka začíná být mnohem pevnější než dříve, na ručičkách i chodidlech jsou již utvořené neměnné struktury kožních rýh, miminko má už své autentické otisky prstů. Ve 20. týdnu je trávicí systém miminka natolik aktivní, že se v jeho střevech postupně tvoří tzv. smolka, ta bude po porodu první stolicí miminka, barvou tmavě zelená až černá. Tato smolka obsahuje částice plodové vody, žlučová barviva a střevní buňky. Během 20. týdne se ve vaječnících holčiček dotvořila vajíčka pro celý život. Miminko ve 20. týdnu měří asi 16 centimetrů, přičemž pro délku je od tohoto týdne určující součet hodnot délky nohou, trupu a hlavy. Hmotnost miminka je zhruba 250 gramů.



245. - 251. den v těhotenství - 35. tt 239. - 245. den v těhotenství - 35. tt

Celé vaše tělo se připravuje na porod. Asi se budete cítit více unavená a i běžné denní aktivity vás budou stát dost námahy. Vydržte! Zbývá vám posledních 5 týdnů těhotenství. V této době...

238. - 244. den v těhotenství - 34. tt 232. - 238. den v těhotenství - 34. tt

S blížícím se porodem můžete čím dál častěji zaznamenat poslíčky a s nimi spojené tvrdnutí břicha. Je to jakási rozcvička vaší dělohy, která se připravuje na kontrakce k porodu. Mohou být čím dál častější a intenzivnější. Měla by vám od nich ulevit...

231. - 237. den v těhotenství - 33. tt 225. - 231. den v těhotenství - 33. tt

Od tohoto týdne zkuste pravidelně pozorovat pohyby vašeho miminka v děloze. Miminko střídá intervaly aktivity a klidu v rozmezí zhruba 20-40 minut. Podle intenzity pohybů (šimrání, převalování, kopání) dokážete za pár dní rozeznat...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka