facebook
Dobré ráno, je pondělí 8.3.2021 a svátek slaví Gabriela

Vitamíny


Ilustrační fotografie


Vitamín je odvozeno od latinského slova „vita“, což znamená život. Právě vitamíny jsou důležité nízkomolekulární látky nezbytné pro přežití jedince. Až na jednu výjimku si je lidský organismus není schopen vytvářet, proto je nezbytné je přijímat především pestrou stravou.

Vitamíny dělíme na dvě velké skupiny. První skupinou jsou vitamíny rozpustné ve vodě, mezi ně se řadí vitamíny řady B, dále vitamín C. U nich v podstatě nehrozí tzv. převitamínování neboli odborně hypervitaminóza, jelikož přebytek bez problému odchází močí ven z organismu. Je ovšem nezbytné si uvědomit, že dostatek vitamínů je nutné přijímat především pestrou stravou. Vitamínové doplňky (různé tablety) často bývají spíše ke škodě, než k užitku. Zvláště pokud je dostatečný přívod přirozenou cestou, tak při větších dávkách vitamínových doplňků je i u těchto vitamínů možné předávkování a s tím spojené důsledky.

Druhou skupinou jsou vitamíny rozpustné v tucích, k nim patří vitamín A, D, E a K. Jejich vstřebávání ve střevech probíhá současně s tuky. U této skupiny se velmi často popisují i hypervitaminózy (tedy přebytek vitamínu), jejich příčiny a konečné důsledky.

Velkým problémem, často způsobený nevyváženou stravou, bývají hypovitaminózy. Je nutné dodržovat správné stravovací návyky, především v těhotenství pro zachování zdraví matky i dítěte.

Jak již bylo zmíněno, neplatí u všech vitamínů, že si je tělo nedokáže vyrábět. Do popředí se v tomto ohledu staví vitamín D, který je kromě jeho přívodu potravou ještě v těle tvořen na základě interakce slunečního záření (UVB) s kůží. Tím ovšem nechceme doporučovat přílišné opalování, jak se říká – všeho s mírou.





Načerpejte energii z kvalitních obilovin Načerpejte energii z kvalitních obilovin

Komplexní sacharidy by měly být základní složkou jídelníčku každé těhotné ženy. Příjem sacharidů by měl být v průměru 5 gramů na 1 kilogram vaší hmotnosti. Patří mezi ně obiloviny, luštěniny, ovoce nebo zelenina.

Jaké maso jíst v těhotenství Jaké maso jíst v těhotenství

Maso je cenným zdrojem bílkovin, a tak bychom jeho konzumaci během těhotenství rozhodně neměli zanedbávat. Volte především libové maso - ideální je například kuřecí nebo krůtí. Sáhnout však můžete i po vepřovém nebo...

Podvýživa v těhotenství Podvýživa v těhotenství

Dlouhodobý trend motivuje ženy, aby byly stále štíhlé. V mnohých případech se však nejedná o zdravou štíhlost ale o nezdravou podvýživu. Ta může být příčinou mnohých problémů, které mohou být i důvodem toho, že se...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka