facebook
Dobré odpoledne, je středa 21.11.2018 a svátek slaví Albert

Vitamíny rozpustné v tucích (vitamín D + K)


Ilustrační fotografie

Vitamín D (označován také jako kalciferol) je jediným vitamínem, který si náš organismus dovede sám vytvářet a to působením UV zářením na kůži. Z kůže se dostane do jater, kde dojde k mezistupňové přeměně a poté je transportován do ledvin, kde je přeměna dokončena a vzniká tzv. kalcitriol, který ve střevě zvyšuje vstřebávání vápníku ve střevě, čímž jeho hladina vzrůstá v krvi a je ukládán do kostí. Rovněž působí i na samotné ledviny, kde zajišťuje zpětné vstřebávání fosfátů do krve. Hlavním zdrojem je tedy již zmíněné sluneční záření, v potravě ho nalezneme především v rybím oleji, játrech a žloutku.

Při nedostatku vitamínu D je porušeno ukládání vápníku do kostí a tím dochází k jejich deformitám. V dětství se tyto deformity projevují tzv. rhachitis (česky křivice) a u dospělých osteomalácií. Ve vyšším věku se k projevům deficitu přidává i osteoporóza. Ta se odlišuje od osteomalácie tím, že ubývá normálně mineralizovaná kostní hmota, čím se kosti stávají křehčími a snadněji se lámou, ale nedochází k deformitám jako u osteomalácie, kdy je porušena mineralizace kosti jako taková. Nadbytek se vyskytuje při příliš vysoké spotřebě potravinových doplňků, což vede ke zvýšenému množství vápníku v krvi a k tzv. kalcifikaci měkkých tkání, čímž dochází zejména k poškození srdce a ledvin.

Posledním z řady vitamínů rozpustných v tucích je vitamín K. Zásadní pro navázání vápníku na některé srážecí faktory, čímž je pochopitelná jeho funkce pro správnou srážlivost krve. Tuto funkci potlačuje warfarin (často podáván v nemocnicích po chirurgických výkonech jakožto prevence před vznikem trombóz). Bohatým zdrojem je zelenina (především listová), ovoce, mléko a mléčné výrobky a maso.

Nedostatek vitamínu K se často vyskytuje u novorozenců a u malých kojenců v důsledku nedostatečného průchodu přes placentu a později nízkým obsahem v mateřském mléce. Může se u nich rozvinout tzv. hemoragická nemoc novorozenců (projevuje se spontánním krvácením). Tuto skutečnost mají na paměti lékaři a vitamín K v prvních týdnech života dítěte podávají buď injekčně, nebo perorálně (=ústně). U dospělých se nedostatek v podstatě nevyskytuje, jen opět při poruše vstřebávání tuků. Projevy nadbytku nebyly popsány.





Kyselina listová v těhotenství Kyselina listová v těhotenství

Kyselina listová patří do skupiny vitaminu B, a proto se lze setkat s jejím označením jako vitamin B9. Kyselina listová v těhotenství je velice důležitá pro zdravý vývoj miminka. Zejména má významný vliv na správný vývoj centrální...

Jaké sýry (ne)jíst v těhotenství Jaké sýry (ne)jíst v těhotenství

Sýry jsou kvalitním zdrojem vápníku a bílkovin. Obě tyto složky naše tělo potřebuje. Jak ale přizpůsobit svůj jídelníček v těhotenství a jaké sýry z něj na oněch 9 měsíců (nebo i na delší dobu) vyřadit?

Způsoby přípravy pokrmů v těhotenství Způsoby přípravy pokrmů v těhotenství

Každá budoucí maminka by měla dbát o svou výživu, aby přijata všechny nezbytné látky. V tomto článku se dozvíte, jaká příprava pokrmů je v těhotenství ideální. Měla byste se vyhnout pouze...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka