facebook
Příjemnou noc, je úterý 19.3.2019 a svátek slaví Josef

Vitamíny rozpustné v tucích (vitamín D + K)


Ilustrační fotografie

Vitamín D (označován také jako kalciferol) je jediným vitamínem, který si náš organismus dovede sám vytvářet a to působením UV zářením na kůži. Z kůže se dostane do jater, kde dojde k mezistupňové přeměně a poté je transportován do ledvin, kde je přeměna dokončena a vzniká tzv. kalcitriol, který ve střevě zvyšuje vstřebávání vápníku ve střevě, čímž jeho hladina vzrůstá v krvi a je ukládán do kostí. Rovněž působí i na samotné ledviny, kde zajišťuje zpětné vstřebávání fosfátů do krve. Hlavním zdrojem je tedy již zmíněné sluneční záření, v potravě ho nalezneme především v rybím oleji, játrech a žloutku.

Při nedostatku vitamínu D je porušeno ukládání vápníku do kostí a tím dochází k jejich deformitám. V dětství se tyto deformity projevují tzv. rhachitis (česky křivice) a u dospělých osteomalácií. Ve vyšším věku se k projevům deficitu přidává i osteoporóza. Ta se odlišuje od osteomalácie tím, že ubývá normálně mineralizovaná kostní hmota, čím se kosti stávají křehčími a snadněji se lámou, ale nedochází k deformitám jako u osteomalácie, kdy je porušena mineralizace kosti jako taková. Nadbytek se vyskytuje při příliš vysoké spotřebě potravinových doplňků, což vede ke zvýšenému množství vápníku v krvi a k tzv. kalcifikaci měkkých tkání, čímž dochází zejména k poškození srdce a ledvin.

Posledním z řady vitamínů rozpustných v tucích je vitamín K. Zásadní pro navázání vápníku na některé srážecí faktory, čímž je pochopitelná jeho funkce pro správnou srážlivost krve. Tuto funkci potlačuje warfarin (často podáván v nemocnicích po chirurgických výkonech jakožto prevence před vznikem trombóz). Bohatým zdrojem je zelenina (především listová), ovoce, mléko a mléčné výrobky a maso.

Nedostatek vitamínu K se často vyskytuje u novorozenců a u malých kojenců v důsledku nedostatečného průchodu přes placentu a později nízkým obsahem v mateřském mléce. Může se u nich rozvinout tzv. hemoragická nemoc novorozenců (projevuje se spontánním krvácením). Tuto skutečnost mají na paměti lékaři a vitamín K v prvních týdnech života dítěte podávají buď injekčně, nebo perorálně (=ústně). U dospělých se nedostatek v podstatě nevyskytuje, jen opět při poruše vstřebávání tuků. Projevy nadbytku nebyly popsány.





Proč v těhotenství konzumovat jablka Proč v těhotenství konzumovat jablka

Jablka obecně patří mezi nejoblíbenější ovoce. Jejich konzumace se doporučuje především z důvodu, že se pěstují v Čechách a jablka vypěstovaná u nás můžete konzumovat po většinu roku. Jelikož...

Načerpejte energii z kvalitních obilovin Načerpejte energii z kvalitních obilovin

Komplexní sacharidy by měly být základní složkou jídelníčku každé těhotné ženy. Příjem sacharidů by měl být v průměru 5 gramů na 1 kilogram vaší hmotnosti. Patří mezi ně obiloviny, luštěniny, ovoce nebo zelenina.

Jaké maso jíst v těhotenství Jaké maso jíst v těhotenství

Maso je cenným zdrojem bílkovin, a tak bychom jeho konzumaci během těhotenství rozhodně neměli zanedbávat. Volte především libové maso - ideální je například kuřecí nebo krůtí. Sáhnout však můžete i po vepřovém nebo...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka