facebook
Dobré ráno, je pondělí 15.8.2022 a svátek slaví Hana

Vitamíny rozpustné v tucích (vitamín A + E)


Ilustrační fotografie

Jak už název této skupiny vitamínů napovídá, jejich vstřebávání je spojeno se vstřebáváním tuků. Řadí se sem vitamíny A, D, E a K. Na rozdíl od vitamínů rozpustných ve vodě je zde možné dosáhnout nadbytku daného vitamínu mnohem snadněji.

Prvním zástupcem je vitamín A (někdy nazýván, podle jedné ze svých složek, retinol), který je tvořen v organismu zejména z beta-karotenu. K resorpci beta-karotenu je zapotřebí správná sekrece žluče do tenkého střeva, po vstřebání putuje krví do jater, kde je metabolizován na vitamín A (v játrech se rovněž ukládá do zásob). K tomu, aby mohl být vitamín A vylučován játry do oběhu je zapotřebí zinek. Tento vitamín je potřebný zejména pro stabilizaci membrán, dozrávání epitelů a pro neporušenost kůže a sliznic. Rovněž se uplatňuje jako podpora pro imunitní systém a metabolismus kostí a zubů. Potřebný je také v těhotenství pro správný vývoj dělohy a u mužů ke spermatogenezi (tvorba spermií). Velmi důležitou funkcí je i přeměna na tzv. retinol, který jakožto zrakový pigment má uplatnění na tyčinkách sítnice pro vnímání intenzity světla. Za zmínku stojí i to, že samotný beta-karoten má ještě úlohu antioxidantu. Bohatým zdrojem vitamínu A jako takového jsou játra, o něco méně je ho v tucích, žloutcích a zbylém mase. Beta-karoten je obsažen v zelené, červené a oranžové zelenině (ne náhodou se anglicky mrkev řekne „carrot“) a ovoci.

Nedostatek vitamínu A z potravy je v našich podmínkách poměrně vzácný, většinou vzniká ruku v ruce s poruchou vstřebávání tuků. V rozvojových zemích je jeho nedostatek nejčastější příčinou slepoty u dětí. Naopak nadbytek je nebezpečný pro těhotné ženy hlavně v 1. trimestru, proto by se měly vyvarovat hlavně játrům, které obsahují již hotový vitamín A (neplatí to u ovoce a zeleniny jakožto zdrojích beta-karotenu, ta je doporučená samozřejmě). Projevem nadbytku je zvracení, spavost, neurologické příznaky, nechuť k jídlu, zvracení, průjmy, krvácení atd.

Zajímavostí je, že při nadměrné konzumaci např. mrkve (bohatý zdroj na beta-karoten) vzniká žluté zabarvení kůže, které lze celkem snadno rozlišit od žloutenky tím, že není žlutě zabarvené oční bělmo a sliznice.

Vitamín E nese rovněž název tokoferol. Je potřebný pro správný vývoj svalstva, zajišťuje stabilitu membrán a je protikladem k vitamínu K. Je obsažen v potravinách s velkým množstvím nenasycených mastných kyselin, čímž jsou hlavně rostlinné oleje. Nedostatek je popisován jen u poruchy vstřebávání tuků. Důsledkem je rozvoj nekrózy jater a kosterní svaloviny. Objevují se rovněž neurologické poruchy a může vzniknout i tzv. hemolytická anémie (masivní snížení počtu červených krvinek). Nadbytek nepůsobí nikterak zvlášť škodlivě, jen je významné potlačování funkce krevních destiček (význam pro srážení krve) a proto velmi vysoké dávky vitamínu E nejsou doporučovány 2 týdny před a po chirurgickém zákroku.





Pika

Téměř každá žena během svého těhotenství zaznamená nějakou změnu svých chutí. Některé začnou více holdovat zdravé stravě, jiné zase naopak pořádat jednu tabulku čokolády za druhou, aniž by na ni kdykoliv předtím dostaly chuť ...

Proč je důležitá správná hladina vitamínu D Proč je důležitá správná hladina vitamínu D

Vitamín D je pro budoucí maminky jedním z nejdůležitějších vitamínů. Když ve vašem bříšku roste miminko, je přirozené, že se cítíte mnohem více unavená než dříve. Rozhodně to ale s vitamínem D nepřehánějte...

Změna jídelníčku Změna jídelníčku

Je v těhotenství nutná změna jídelníčku? Jaké nové stravovací návyky je potřeba zařadit do svého běžného režimu a od jakých raději upustit? Změna jídelníčku by se měla týkat především žen, které nejí pravidelně, jí nedostatečně ...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka