facebook
Dobré odpoledne, je sobota 18.11.2017 a svátek slaví Romana

Vitamíny rozpustné v tucích (vitamín A + E)


Ilustrační fotografie

Jak už název této skupiny vitamínů napovídá, jejich vstřebávání je spojeno se vstřebáváním tuků. Řadí se sem vitamíny A, D, E a K. Na rozdíl od vitamínů rozpustných ve vodě je zde možné dosáhnout nadbytku daného vitamínu mnohem snadněji.

Prvním zástupcem je vitamín A (někdy nazýván, podle jedné ze svých složek, retinol), který je tvořen v organismu zejména z beta-karotenu. K resorpci beta-karotenu je zapotřebí správná sekrece žluče do tenkého střeva, po vstřebání putuje krví do jater, kde je metabolizován na vitamín A (v játrech se rovněž ukládá do zásob). K tomu, aby mohl být vitamín A vylučován játry do oběhu je zapotřebí zinek. Tento vitamín je potřebný zejména pro stabilizaci membrán, dozrávání epitelů a pro neporušenost kůže a sliznic. Rovněž se uplatňuje jako podpora pro imunitní systém a metabolismus kostí a zubů. Potřebný je také v těhotenství pro správný vývoj dělohy a u mužů ke spermatogenezi (tvorba spermií). Velmi důležitou funkcí je i přeměna na tzv. retinol, který jakožto zrakový pigment má uplatnění na tyčinkách sítnice pro vnímání intenzity světla. Za zmínku stojí i to, že samotný beta-karoten má ještě úlohu antioxidantu. Bohatým zdrojem vitamínu A jako takového jsou játra, o něco méně je ho v tucích, žloutcích a zbylém mase. Beta-karoten je obsažen v zelené, červené a oranžové zelenině (ne náhodou se anglicky mrkev řekne „carrot“) a ovoci.

Nedostatek vitamínu A z potravy je v našich podmínkách poměrně vzácný, většinou vzniká ruku v ruce s poruchou vstřebávání tuků. V rozvojových zemích je jeho nedostatek nejčastější příčinou slepoty u dětí. Naopak nadbytek je nebezpečný pro těhotné ženy hlavně v 1. trimestru, proto by se měly vyvarovat hlavně játrům, které obsahují již hotový vitamín A (neplatí to u ovoce a zeleniny jakožto zdrojích beta-karotenu, ta je doporučená samozřejmě). Projevem nadbytku je zvracení, spavost, neurologické příznaky, nechuť k jídlu, zvracení, průjmy, krvácení atd.

Zajímavostí je, že při nadměrné konzumaci např. mrkve (bohatý zdroj na beta-karoten) vzniká žluté zabarvení kůže, které lze celkem snadno rozlišit od žloutenky tím, že není žlutě zabarvené oční bělmo a sliznice.

Vitamín E nese rovněž název tokoferol. Je potřebný pro správný vývoj svalstva, zajišťuje stabilitu membrán a je protikladem k vitamínu K. Je obsažen v potravinách s velkým množstvím nenasycených mastných kyselin, čímž jsou hlavně rostlinné oleje. Nedostatek je popisován jen u poruchy vstřebávání tuků. Důsledkem je rozvoj nekrózy jater a kosterní svaloviny. Objevují se rovněž neurologické poruchy a může vzniknout i tzv. hemolytická anémie (masivní snížení počtu červených krvinek). Nadbytek nepůsobí nikterak zvlášť škodlivě, jen je významné potlačování funkce krevních destiček (význam pro srážení krve) a proto velmi vysoké dávky vitamínu E nejsou doporučovány 2 týdny před a po chirurgickém zákroku.



V těhotenství nepodceňujte snídaně V těhotenství nepodceňujte snídaně

Nemáte po ránu chuť k jídlu nebo nejste zvyklá příliš mnoho snídat? Během těhotenství by se vaše stravovací návyky měly v tomto ohledu výrazně pozměnit. Snídaně by totiž měla být základním stavebním...

Chuť na sladké v těhotenství Chuť na sladké v těhotenství

Čokoláda, zmrzlina, sušenky, tyčinky.. všechny tyto sladkosti dokáže mnoho budoucích maminek bez výčitek zkonzumovat. Těhotenství je přece doba, ve které se kila přirozeně přibírají a mnoho žen...

Fosfor v těhotenství Fosfor v těhotenství

Během těhotenství je velmi důležitá vyvážená hladina všech minerálů v těle. Patří mezi ně i často podceňovaný fosfor, který je ale stejně nezbytný jako třeba vápník, železo, hořčík nebo jód. V tomto...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka