facebook
Příjemnou noc, je úterý 11.2.2025 a svátek slaví Slavěna

Vitamíny rozpustné v tucích (vitamín A + E)


Ilustrační fotografie

Jak už název této skupiny vitamínů napovídá, jejich vstřebávání je spojeno se vstřebáváním tuků. Řadí se sem vitamíny A, D, E a K. Na rozdíl od vitamínů rozpustných ve vodě je zde možné dosáhnout nadbytku daného vitamínu mnohem snadněji.

Prvním zástupcem je vitamín A (někdy nazýván, podle jedné ze svých složek, retinol), který je tvořen v organismu zejména z beta-karotenu. K resorpci beta-karotenu je zapotřebí správná sekrece žluče do tenkého střeva, po vstřebání putuje krví do jater, kde je metabolizován na vitamín A (v játrech se rovněž ukládá do zásob). K tomu, aby mohl být vitamín A vylučován játry do oběhu je zapotřebí zinek. Tento vitamín je potřebný zejména pro stabilizaci membrán, dozrávání epitelů a pro neporušenost kůže a sliznic. Rovněž se uplatňuje jako podpora pro imunitní systém a metabolismus kostí a zubů. Potřebný je také v těhotenství pro správný vývoj dělohy a u mužů ke spermatogenezi (tvorba spermií). Velmi důležitou funkcí je i přeměna na tzv. retinol, který jakožto zrakový pigment má uplatnění na tyčinkách sítnice pro vnímání intenzity světla. Za zmínku stojí i to, že samotný beta-karoten má ještě úlohu antioxidantu. Bohatým zdrojem vitamínu A jako takového jsou játra, o něco méně je ho v tucích, žloutcích a zbylém mase. Beta-karoten je obsažen v zelené, červené a oranžové zelenině (ne náhodou se anglicky mrkev řekne „carrot“) a ovoci.

Nedostatek vitamínu A z potravy je v našich podmínkách poměrně vzácný, většinou vzniká ruku v ruce s poruchou vstřebávání tuků. V rozvojových zemích je jeho nedostatek nejčastější příčinou slepoty u dětí. Naopak nadbytek je nebezpečný pro těhotné ženy hlavně v 1. trimestru, proto by se měly vyvarovat hlavně játrům, které obsahují již hotový vitamín A (neplatí to u ovoce a zeleniny jakožto zdrojích beta-karotenu, ta je doporučená samozřejmě). Projevem nadbytku je zvracení, spavost, neurologické příznaky, nechuť k jídlu, zvracení, průjmy, krvácení atd.

Zajímavostí je, že při nadměrné konzumaci např. mrkve (bohatý zdroj na beta-karoten) vzniká žluté zabarvení kůže, které lze celkem snadno rozlišit od žloutenky tím, že není žlutě zabarvené oční bělmo a sliznice.

Vitamín E nese rovněž název tokoferol. Je potřebný pro správný vývoj svalstva, zajišťuje stabilitu membrán a je protikladem k vitamínu K. Je obsažen v potravinách s velkým množstvím nenasycených mastných kyselin, čímž jsou hlavně rostlinné oleje. Nedostatek je popisován jen u poruchy vstřebávání tuků. Důsledkem je rozvoj nekrózy jater a kosterní svaloviny. Objevují se rovněž neurologické poruchy a může vzniknout i tzv. hemolytická anémie (masivní snížení počtu červených krvinek). Nadbytek nepůsobí nikterak zvlášť škodlivě, jen je významné potlačování funkce krevních destiček (význam pro srážení krve) a proto velmi vysoké dávky vitamínu E nejsou doporučovány 2 týdny před a po chirurgickém zákroku.





Proč budoucí maminka potřebuje dostatek vápníku Proč budoucí maminka potřebuje dostatek vápníku


Vápník je cenný minerál, který naše tělo potřebuje od mladí až do stáří. Vápník je součástí zubů a kostí, obíhá v krevní plazmě nebo pomáhá při přenosu živin buněčnými membránami. Podílí se na trávení a správném fungování metabolismu.

Jaké ovoce a zeleninu v těhotenství Jaké ovoce a zeleninu v těhotenství

Každý z nás by měl denně sníst alespoň 500 g zeleniny a 200 g ovoce. Doporučované jsou tři porce zeleniny a dvě porce ovoce. Zatímco ovoce, které obsahuje více cukru než zelenina, se doporučuje zařadit především...

Kila navíc berte v těhotenství s nadhledem Kila navíc berte v těhotenství s nadhledem

Každá budoucí maminka v těhotenství přibere nějaké to kilo. I když dbáte na zdravý a vyvážený jídelníček, tak přírůstek váhy v rozmezí 12 až 15 kilogramů je naprosto v pořádku. Hodně záleží i na tom, na...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka