facebook
Dobrý podvečer, je čtvrtek 26.11.2020 a svátek slaví Xenie

Vitamíny rozpustné v tucích (vitamín A + E)


Ilustrační fotografie

Jak už název této skupiny vitamínů napovídá, jejich vstřebávání je spojeno se vstřebáváním tuků. Řadí se sem vitamíny A, D, E a K. Na rozdíl od vitamínů rozpustných ve vodě je zde možné dosáhnout nadbytku daného vitamínu mnohem snadněji.

Prvním zástupcem je vitamín A (někdy nazýván, podle jedné ze svých složek, retinol), který je tvořen v organismu zejména z beta-karotenu. K resorpci beta-karotenu je zapotřebí správná sekrece žluče do tenkého střeva, po vstřebání putuje krví do jater, kde je metabolizován na vitamín A (v játrech se rovněž ukládá do zásob). K tomu, aby mohl být vitamín A vylučován játry do oběhu je zapotřebí zinek. Tento vitamín je potřebný zejména pro stabilizaci membrán, dozrávání epitelů a pro neporušenost kůže a sliznic. Rovněž se uplatňuje jako podpora pro imunitní systém a metabolismus kostí a zubů. Potřebný je také v těhotenství pro správný vývoj dělohy a u mužů ke spermatogenezi (tvorba spermií). Velmi důležitou funkcí je i přeměna na tzv. retinol, který jakožto zrakový pigment má uplatnění na tyčinkách sítnice pro vnímání intenzity světla. Za zmínku stojí i to, že samotný beta-karoten má ještě úlohu antioxidantu. Bohatým zdrojem vitamínu A jako takového jsou játra, o něco méně je ho v tucích, žloutcích a zbylém mase. Beta-karoten je obsažen v zelené, červené a oranžové zelenině (ne náhodou se anglicky mrkev řekne „carrot“) a ovoci.

Nedostatek vitamínu A z potravy je v našich podmínkách poměrně vzácný, většinou vzniká ruku v ruce s poruchou vstřebávání tuků. V rozvojových zemích je jeho nedostatek nejčastější příčinou slepoty u dětí. Naopak nadbytek je nebezpečný pro těhotné ženy hlavně v 1. trimestru, proto by se měly vyvarovat hlavně játrům, které obsahují již hotový vitamín A (neplatí to u ovoce a zeleniny jakožto zdrojích beta-karotenu, ta je doporučená samozřejmě). Projevem nadbytku je zvracení, spavost, neurologické příznaky, nechuť k jídlu, zvracení, průjmy, krvácení atd.

Zajímavostí je, že při nadměrné konzumaci např. mrkve (bohatý zdroj na beta-karoten) vzniká žluté zabarvení kůže, které lze celkem snadno rozlišit od žloutenky tím, že není žlutě zabarvené oční bělmo a sliznice.

Vitamín E nese rovněž název tokoferol. Je potřebný pro správný vývoj svalstva, zajišťuje stabilitu membrán a je protikladem k vitamínu K. Je obsažen v potravinách s velkým množstvím nenasycených mastných kyselin, čímž jsou hlavně rostlinné oleje. Nedostatek je popisován jen u poruchy vstřebávání tuků. Důsledkem je rozvoj nekrózy jater a kosterní svaloviny. Objevují se rovněž neurologické poruchy a může vzniknout i tzv. hemolytická anémie (masivní snížení počtu červených krvinek). Nadbytek nepůsobí nikterak zvlášť škodlivě, jen je významné potlačování funkce krevních destiček (význam pro srážení krve) a proto velmi vysoké dávky vitamínu E nejsou doporučovány 2 týdny před a po chirurgickém zákroku.





Kyselina listová v těhotenství Kyselina listová v těhotenství

Kyselina listová patří do skupiny vitaminu B, a proto se lze setkat s jejím označením jako vitamin B9. Kyselina listová v těhotenství je velice důležitá pro zdravý vývoj miminka. Zejména má významný vliv na správný vývoj centrální...

Jaké sýry (ne)jíst v těhotenství Jaké sýry (ne)jíst v těhotenství

Sýry jsou kvalitním zdrojem vápníku a bílkovin. Obě tyto složky naše tělo potřebuje. Jak ale přizpůsobit svůj jídelníček v těhotenství a jaké sýry z něj na oněch 9 měsíců (nebo i na delší dobu) vyřadit?

Způsoby přípravy pokrmů v těhotenství Způsoby přípravy pokrmů v těhotenství

Každá budoucí maminka by měla dbát o svou výživu, aby přijata všechny nezbytné látky. V tomto článku se dozvíte, jaká příprava pokrmů je v těhotenství ideální. Měla byste se vyhnout pouze...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka