facebook
Dobrý podvečer, je neděle 16.2.2020 a svátek slaví Miloslava

3. Rýžová kaše


Ilustrační fotografie


Pokud máte ráno málo času, kaši na snídani si připravte večer předem.


Doba přípravy:
20 minut


Na 2 porce:
1 hrnek rýže natural nebo parboiled, 2 hrnky mléka (kravského nebo sojového), mořská sůl, skořice


Postup:
Rýži propláchněte a nasypte do horkého mléka se špetkou soli, vařte asi 20 minut. Rozdělte do misek a posypte skořicí nebo kakaem, dosladit můžete sirupem z agáve nebo medem. Pokud máte rádi kakao, vyzkoušejte i jeho zdravější variantu – karob.


Přínos pro Vaše tělo:
celozrnná rýže - existuje pololoupaná (tzv. natural) a neloupaná; neloupaná rýže obsahuje celá rýžová zrna se slupkou a je nejbohatší na vlákninu, minerály (fosfor, železo, hořčík), vit. E a vitaminy sk. B; také obsahuje glukan, který podporuje aktivitu buněk; tzv. parboiled je rýže, která před loupáním prochází speciální tepelnou úpravou, při které vitamíny a minerály přecházejí ze slupky do rýžového zrna; celozrnná rýže podporuje aktivitu střev a stabilizuje hladinu cukru v krvi

kravské mléko - není to nápoj, ale potravina, která má sama o sobě sytící účinek; obsahuje bílkoviny, tuky, sacharidy (laktózu), vitaminy (riboflavin), minerály (vápník, fosfor, draslík, sodík a hořčík) a stop. prvky (zinek, měď, selen a jod); mléko je potřebné pro metabolické funkce organismu, pro tvorbu zubů a kostí, i pro vývoj orgánů centrální nervové soustavy; podporuje imunitní systém

sójové mléko - využívají nejen lidé s alergií na laktózu; vyrábí se ze sójových bobů, obsahuje bílkoviny, mastné nenasycené kyseliny, lecitin, železo, vitaminy B1 a B3. Je snadno stravitelné, pomáhá při potížích se zácpou

skořice - štěpí tuky, zahřívá a stimuluje zažívací trakt, zklidňuje koliky, průjmy a nevolnosti, má dezinfekční účinky, čistí krev

kakao – obsahuje flavonoidy, které mají antioxidační účinky, také minerály (hořčík, železo, zinek, měď) a teobromin (používá se při onemocnění dýchacích cest, na podporu vykašlávání hlenu); povzbuzuje, má afrodiziakální účinky; může způsobovat alergické reakce a potíže lidem s atopickým ekzémem, jeho zdravější variantou je karob

karob – vyrábí se z lusků stromu rohovníku (tzv. svatojánský chléb, roste ve Středomoří); na rozdíl od kakaa neobsahuje žádné stimulační látky a nezpůsobuje alergii, je vhodný pro děti a celiaky, má nasládlou chuť, proto se ani nemusí doslazovat; obsahuje hořčík, železo, vápník (3x více než kakao), vit. A, B, D, aminokyseliny a vlákninu

sirup z agáve – je to šťáva z kaktusů, které rostou v Mexiku, obsahuje inulin, železo, vápník, hořčík a zinek, je snadno stravitelná, pomáhá činnosti střev; díky vysokému obsahu ovocného cukru fruktózy je vhodný pro diabetiky a při redukčních dietách, má nízký glykemický index

med - zvyšuje přirozenou odolnost organismu, obsahuje mnoho vitaminů (A, B-komplex, C, D, H, K, E, P) a min. látek (fosfor, vápník, sodík, draslík, síru, mangan, železo, křemík a hořčík), nezatěžuje trávicí systém, je to okamžitý zdroj energie, pozor - neměl by se zahřívat na teplotu vyšší než 40 C, ztrácí pak vitaminy a enzymy





10. Pomazánka z avokáda a ricotty

Vyrobte si za pár minut jemnou pomazánku s nutričně velmi bohatým sýrem ricotta a posilujícím avokádem.

9. Pohanková snídaně

Máte ráno málo času na přípravu snídaně? Namočte večer trochu pohanky do vody, ráno ji během 5ti minut proměníte v kaši nebo koktejl. Stačí přidat kousek ovoce a rychlá, levná a přitom vydatná snídaně je na světě.

8. Jáhlová snídaně

Nebojte se jáhlů! V kombinaci s exotickými přísadami, jako jsou datle, mandarinka a kardamom, si připravíte zajímavou a výživnou snídani, která posílí Váš organismus a dodá Vám potřebný náboj. Netradiční snídaně, skvělá před duševní nebo fyzickou námahou.

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka