facebook
Dobrý podvečer, je úterý 13.4.2021 a svátek slaví Aleš

Tvaroh - skvělý zdroj bílkovin


Ilustrační fotografie


Během těhotenství je nutné dbát na dostatečný příjem bílkovin a vápníku. Výživově atraktivní je v obou případech tvaroh. Ať už si ho připravíte slaný ve formě pomazánky, nebo si dáte tvarohový koláč či tvaroh smíchaný s jogurtem nebo se zakysanou smetanou a ochucený například domácí zavařeninou, určitě neprohloupíte. Protože se jedná o mléčný výrobek, obsahuje také dostatečné množství vápníku, kterého má tělo v těhotenství zvýšenou potřebu.


Jaký tvaroh si koupit?

Ideální je tvaroh odtučněný nebo polotučný, který má nižší množství tuku. Tučný tvaroh je sice chuťově nejlepší, ale obsahuje nasycené mastné kyseliny, a pokud byste ho jedla příliš často, hrozilo by, že po něm budete hodně přibírat. Než živočišné tuky jsou lepší nenasycené mastné kyseliny, třeba ve formě ořechů a semínek.

250gramová vanička tvarohu obsahuje až 30 gramů bílkovin a jen 0,8 gramu tuku. Mluvíme zde o odtučněném tvarohu, v případě tvarohu tučnějšího je tato bilance příznivěji nakloněna právě k tukům. Tvaroh obsahuje také sacharidy - cukry, a to přibližně v množství 9 gramů. Jedná se o laktózu, tedy o jednoduchý cukr. Mimoto v tvarohu naleznete také některé vitamíny - C, A, D, E, K nebo B.


Výhody konzumace a možné problémy

Každá mince má dvě strany. Pokud vám tvaroh chutná, je určitě báječným zdrojem bílkovin a vápníku. Když jste mu dosud na chuť nepřišla, jíst ho rozhodně nemusíte, protože se dá pohodlně nahradit i jinými potravinami. Vápník můžete čerpat například z nízkotučných sýrů. Bílkoviny je možné přijmout v podobě masa, vajíček, sóji i z některých dalších rostlinných produktů.

Výhodou je určitě příznivá cena za 1 vaničku tvarohu. Bohužel ale může způsobovat potravinou alergii (pokud trpíte alergií na mléčné výrobky, tak tento zákaz samozřejmě platí i na tvaroh). Stejně tak když si dáte tvaroh na noc, můžete mít problém po něm usnout. Určitě však stojí za vyzkoušení a konzumaci alespoň v minimálním množství.





Intolerance laktózy - jak nahradit mléčné výrobky Intolerance laktózy - jak nahradit mléčné výrobky

Intolerance laktózy představuje velký problém pro mnoho lidí. Ačkoliv v Evropě se s ní můžeme setkat mnohem méně často než v afrických nebo asijských státech. Jedná se o nesnášenlivost způsobenou nedostatkem enzymu laktáza.

Železo v těhotenství Železo v těhotenství

Dostatečné množství železa je v době těhotenství velice důležité. Těhotná žena by jej neměla mít ani málo, ale ani nadbytek. Proto většina multivitaminových doplňků pro těhotné upouští od automatického přidávání železa do...

Vitamin A během těhotenství Vitamin A během těhotenství

V radostném očekávání nového přírůstku do rodiny se určitě většina nastávajících maminek snaží udělat pro svého zatím nenarozeného drobečka to nejlepší. Na řadu tak často přichází otázka vitamínů, minerálů, stopových...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka