facebook
Dobré dopoledne, je pátek 5.12.2025 a svátek slaví Jitka

Tvaroh - skvělý zdroj bílkovin


Ilustrační fotografie

Během těhotenství je nutné dbát na dostatečný příjem bílkovin a vápníku. Výživově atraktivní je v obou případech tvaroh. Ať už si ho připravíte slaný ve formě pomazánky, nebo si dáte tvarohový koláč či tvaroh smíchaný s jogurtem nebo se zakysanou smetanou a ochucený například domácí zavařeninou, určitě neprohloupíte. Protože se jedná o mléčný výrobek, obsahuje také dostatečné množství vápníku, kterého má tělo v těhotenství zvýšenou potřebu.


Jaký tvaroh si koupit?

Ideální je tvaroh odtučněný nebo polotučný, který má nižší množství tuku. Tučný tvaroh je sice chuťově nejlepší, ale obsahuje nasycené mastné kyseliny, a pokud byste ho jedla příliš často, hrozilo by, že po něm budete hodně přibírat. Než živočišné tuky jsou lepší nenasycené mastné kyseliny, třeba ve formě ořechů a semínek.

250gramová vanička tvarohu obsahuje až 30 gramů bílkovin a jen 0,8 gramu tuku. Mluvíme zde o odtučněném tvarohu, v případě tvarohu tučnějšího je tato bilance příznivěji nakloněna právě k tukům. Tvaroh obsahuje také sacharidy - cukry, a to přibližně v množství 9 gramů. Jedná se o laktózu, tedy o jednoduchý cukr. Mimoto v tvarohu naleznete také některé vitamíny - C, A, D, E, K nebo B.


Výhody konzumace a možné problémy

Každá mince má dvě strany. Pokud vám tvaroh chutná, je určitě báječným zdrojem bílkovin a vápníku. Když jste mu dosud na chuť nepřišla, jíst ho rozhodně nemusíte, protože se dá pohodlně nahradit i jinými potravinami. Vápník můžete čerpat například z nízkotučných sýrů. Bílkoviny je možné přijmout v podobě masa, vajíček, sóji i z některých dalších rostlinných produktů.

Výhodou je určitě příznivá cena za 1 vaničku tvarohu. Bohužel ale může způsobovat potravinou alergii (pokud trpíte alergií na mléčné výrobky, tak tento zákaz samozřejmě platí i na tvaroh). Stejně tak když si dáte tvaroh na noc, můžete mít problém po něm usnout. Určitě však stojí za vyzkoušení a konzumaci alespoň v minimálním množství.





Dostatek vápníku zajistí kvalitní mléčné výrobky Dostatek vápníku zajistí kvalitní mléčné výrobky

V těhotenství je nezbytné udržovat dostatečnou hladinu vápníku. Jedná se o minerál, který je důležitý pro správnou činnost krevního oběhu, srážlivost krve nebo pro fungování nervové soustavy.

Bílkoviny - nedílná složka stravy všech budoucích maminek Bílkoviny - nedílná složka stravy všech budoucích maminek

Bílkoviny jsou nedílnou součástí nejen jídelníčku každého sportovce, ale měly by být zastoupeny i ve stravě všech budoucích maminek. Ochrání vaši svalovou hmotu a zároveň pomohou...

Omega 6 v těhotenství Omega 6 v těhotenství

Omega 6 mastné kyseliny jsou nezbytnou součástí našeho jídelníčku, ačkoliv v současnosti jsou stále více doporučovány zejména omega 3, měli bychom dodržovat jejich rovnováhu. Pravdou však zůstává, že...

zalozka