facebook
Dobré ráno, je pondělí 8.3.2021 a svátek slaví Gabriela

Vitamin A během těhotenství


Ilustrační fotografie


V radostném očekávání nového přírůstku do rodiny se určitě většina nastávajících maminek snaží udělat pro svého zatím nenarozeného drobečka to nejlepší. Na řadu tak často přichází otázka vitamínů, minerálů, stopových prvků a dalších písmenek a slovíček, jež mají zkoncentrované v malých tabletkách a barevných krabičkách zajistit zdraví a štěstí celé rodiny, především však těhotné ženy a jejího dítěte. S představou, že tělo dotyčné ženy pracuje a funguje pro dva lidi tak logicky vyplývá, že bude těchto nenahraditelných živin potřebovat více než obvykle. Ne vždy je to však pravdou. Jedním z potencionálně nebezpečných vitaminů je právě vitamin A.

Vitamin A má nezastupitelnou úlohu nejen v procesu vidění, účastní se také zejména funkcí imunitního systému, podporuje tedy obranyschopnost proti nejrůznějším infekcím, vývoje kostí, tvorby krve, vývoje a obnovování kůže i jiných buněk, přepisu genů a funguje jako skvělý antioxidant. Kromě toho se podílí pravděpodobně i na plodnosti a embryonálním vývoji. Proto by se mohlo zdát, že je potřeba dodávat v těhotenství tohoto vitaminu více. Opak je však pravdou aneb platí zlatá střední cesta a nic se nemá přehánět.

Vitamin A je dokonce označován jako teratogen, to znamená, že je prokázán vznik vývojových vad jeho působením. Konkrétně jde o poruchy vývoje nervové trubice, které se nejčastěji projeví rozštěpovou vadou v oblasti obličeje. Většina z nich je sice operovatelná, nemusí však jít jen o kosmetický defekt. Dále se mohou projevit srdeční vadou nebo vadným vývojem končetin. Škodlivý účinek se může uplatnit zejména v prvních 10 týdnech gravidity a při užívání dávek vitaminu A nad 3 mg denně, což je jen o velmi málo více, než je doporučená denní dávka.

Na druhou stranu má stále vitamin A nezastupitelnou roli ve vývoji vašeho miminka i pro vaše zdraví. Jak z této situace ven? V našich krajinách lze doporučené denní dávky vitaminu A dosáhnout naprosto běžnou stravou, většinou není potřeba jej nějak doplňovat potravinovými doplňky. Pokud tak během pokusů o miminko nebo již v počátečních fázích těhotenství uvažujete o používání nějakých vitaminových preparátů (což např. co se týče kyseliny listové vůbec není od věci), vyberte si ty, jež neobsahují vitamin A (někdy uváděn jako retinol). Zároveň pokud máte chuť na játra, zkuste je trochu zkrotit na uzdě a konzumovat je jen střídmě, neboť jsou jedním z nejvýznamnějších zdrojů tohoto vitaminu. Co se týče pojídání většího množství mrkve – není třeba se jej bát. Tato kořenová zelenina obsahuje tzv. provitaminy, které se musí v těle na vitamin A teprve přeměnit. Děje se tak podle aktuálních potřeb organismu, zbytek je vyloučen. Jediným rizikem při nadměrné konzumaci mrkve tak zůstává jen změna odstínu kůže na trochu oranžovější.





Načerpejte energii z kvalitních obilovin Načerpejte energii z kvalitních obilovin

Komplexní sacharidy by měly být základní složkou jídelníčku každé těhotné ženy. Příjem sacharidů by měl být v průměru 5 gramů na 1 kilogram vaší hmotnosti. Patří mezi ně obiloviny, luštěniny, ovoce nebo zelenina.

Jaké maso jíst v těhotenství Jaké maso jíst v těhotenství

Maso je cenným zdrojem bílkovin, a tak bychom jeho konzumaci během těhotenství rozhodně neměli zanedbávat. Volte především libové maso - ideální je například kuřecí nebo krůtí. Sáhnout však můžete i po vepřovém nebo...

Podvýživa v těhotenství Podvýživa v těhotenství

Dlouhodobý trend motivuje ženy, aby byly stále štíhlé. V mnohých případech se však nejedná o zdravou štíhlost ale o nezdravou podvýživu. Ta může být příčinou mnohých problémů, které mohou být i důvodem toho, že se...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka