facebook
Dobré odpoledne, je úterý 13.4.2021 a svátek slaví Aleš

Železo v těhotenství


Ilustrační fotografie


Dostatečné množství železa je v době těhotenství velice důležité. Těhotná žena by jej neměla mít ani málo, ale ani nadbytek. Proto většina multivitaminových doplňků pro těhotné upouští od automatického přidávání železa do těchto preparátů. V průběhu těhotenství se provádí celá řada vyšetření včetně vyšetření krve, na základě kterých lékař předepíše v případě nedostatku železa doplněk stravy v podobě tablet.

Železo je velice důležité pro správný vývoj mozku miminka a jeho celkový růst. Ale zároveň je jeho význam i v oblasti náležitého okysličení. Jeho nedostatek je velice často zaznamenávám právě v průběhu těhotenství a po porodu. Současně s železem je vhodné mít dostatečný přísun i vitaminu C. Pro samotnou krvetvorbu je pak významný i vitamin B12 a kyselina listová.

Železo je samozřejmě přítomné ve své přirozené podobě v celé řadě potravin. Velké množství najdeme v červeném masu a játrech. Konzumace jater se však v průběhu těhotenství nedoporučuje. Dalším zdrojem železa jsou ořechy a semínka, z nichž jsou to zejména slunečnice a sezam. Železo se vyskytuje i v zelenině a ovoci. Nejvíce je obsaženo v červené řepě, brokolici, celeru, zelí, ale i ve špenátu. Z ovoce jej obsahují jahody, třešně, švestky, borůvky, hrušky, grep, ale i například sušené ovoce jako jsou rozinky nebo meruňky. Bohatým zdrojem minerálů včetně železa jsou mořské řasy. Z přírodních zdrojů obsahují železo i luštěniny a obiloviny. Z nich je to zejména čočka, cizrna, hrách, fazole, žito, ječmen, oves a pšenice.

Nedostatek železa se může projevit zvýšenou únavou, závratěmi, špatným soustředěním, bledostí pleti, problémy s výkonností a dušností. Málo železa v organismu může ovlivnit i stav nehtů a pleti. Při nedostatku železa v těle je potřeba brát zřetel i na kombinace, ve kterých se železo konzumuje, ať již je to v přirozené formě či tabletách. Uvádí se, že nižší vstřebávání železa způsobuje například současné užití vápníku, vlákniny, kávy nebo čaje. Z tohoto pohledu je lepší k jídlu popíjet vodu nebo ovocnou šťávu s obsahem vitaminu C, který naopak vstřebatelnost železa podporuje.





Intolerance laktózy - jak nahradit mléčné výrobky Intolerance laktózy - jak nahradit mléčné výrobky

Intolerance laktózy představuje velký problém pro mnoho lidí. Ačkoliv v Evropě se s ní můžeme setkat mnohem méně často než v afrických nebo asijských státech. Jedná se o nesnášenlivost způsobenou nedostatkem enzymu laktáza.

Tvaroh - skvělý zdroj bílkovin Tvaroh - skvělý zdroj bílkovin

Během těhotenství je nutné dbát na dostatečný příjem bílkovin a vápníku. Výživově atraktivní je v obou případech tvaroh. Ať už si ho připravíte slaný ve formě pomazánky, nebo si dáte tvarohový koláč...

Vitamin A během těhotenství Vitamin A během těhotenství

V radostném očekávání nového přírůstku do rodiny se určitě většina nastávajících maminek snaží udělat pro svého zatím nenarozeného drobečka to nejlepší. Na řadu tak často přichází otázka vitamínů, minerálů, stopových...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka