facebook
Dobré ráno, je pondělí 8.12.2025 a svátek slaví Květoslava

Nezbytnost jódu v těhotenství


Ilustrační fotografie

Jód je důležitý minerál - v jakých potravinách ho najdete?

Jód je jedním z nejdůležitějších minerálů, jehož příjem by se neměl podceňovat ani právě v těhotenství. Tento minerál je důležitý pro všechny budoucí maminky. Ne vždy je však nutné ho užívat ve formě doplňku. Jestliže jdete na krevní testy ke svému lékaři a ten nebude konstatovat nedostatek jódu, je lepší než dlouhodobé užívání minerálních preparátů, zaměřit se na stravu, která by měla být na jód přirozeně bohatá. O dostatek jódu pro vaše tělo se postará zdravý a vyvážený jídelníček. Jaké potraviny obsahují tohoto minerálu dostatečné množství a proč je v těhotenství vůbec důležitý?

Nezbytnost jódu v těhotenství

Jód je nezbytný pro kvalitní a spokojený život maminky i pro vývoj miminka. Nedostatek jódu, se kterých se setkává mnoho Čechů, vede k rozvoji mnoha nepříjemných zdravotních problémů. Absence jódu se negativně projeví na vaší psychice a únavě, dostaví se problémy se spánky nebo nechuť k sexu. Nedostatek jódu dokonce dokáže snížit vaše IQ.

I na děti má bohužel negativní vliv. Vaše dítě například může špatně růst, zůstat hluchoněmé nebo mít problémy s motorikou - tyto stavy jsou však již připisovány značnému nedostatku tohoto minerálu v těle. Poškození dětského organismu lze většinou ještě odvrátit právě podáváním jódu nebo jiných hormonů štítné žlázy, jejíž správnou funkci zajišťuje.

Jód v potravinách

Jaké potraviny jsou tedy bohaté na jód? Můžeme mluvit především o mořských rybách. Ne všechny jsou však vhodné pro těhotné ženy. Nedoporučuje se například žralok, štika, mečoun nebo královská makrela. Bez potíží si však můžete dát lososa, tresku, pstruha, sardinky nebo třeba krevety. Ryby byste měla konzumovat pravidelně, a to alespoň jednou týdně. Zdrojem jódu jsou však i mléčné výrobky, minerální vody, pečivo nebo vybrané druhy ovoce a zeleniny. Z nich můžeme zmínit například mrkev, rajčata, fazole, jablka, višně, citrony nebo rybíz. I v bylinkách je vysoký obsah jódu. Některé potraviny naopak brání vstřebávání jódu do organismu. Jedná se například o syrovou kapustu, špenát, květák nebo zelí. Tyto potraviny si obzvlášť v těhotenství vždy tepelně upravte.





Dostatek vápníku zajistí kvalitní mléčné výrobky Dostatek vápníku zajistí kvalitní mléčné výrobky

V těhotenství je nezbytné udržovat dostatečnou hladinu vápníku. Jedná se o minerál, který je důležitý pro správnou činnost krevního oběhu, srážlivost krve nebo pro fungování nervové soustavy.

Bílkoviny - nedílná složka stravy všech budoucích maminek Bílkoviny - nedílná složka stravy všech budoucích maminek

Bílkoviny jsou nedílnou součástí nejen jídelníčku každého sportovce, ale měly by být zastoupeny i ve stravě všech budoucích maminek. Ochrání vaši svalovou hmotu a zároveň pomohou...

Omega 6 v těhotenství Omega 6 v těhotenství

Omega 6 mastné kyseliny jsou nezbytnou součástí našeho jídelníčku, ačkoliv v současnosti jsou stále více doporučovány zejména omega 3, měli bychom dodržovat jejich rovnováhu. Pravdou však zůstává, že...

zalozka