facebook
Dobrý podvečer, je pondělí 17.2.2025 a svátek slaví Gizela

Nezbytnost jódu v těhotenství


Ilustrační fotografie


Jód je důležitý minerál - v jakých potravinách ho najdete?

Jód je jedním z nejdůležitějších minerálů, jehož příjem by se neměl podceňovat ani právě v těhotenství. Tento minerál je důležitý pro všechny budoucí maminky. Ne vždy je však nutné ho užívat ve formě doplňku. Jestliže jdete na krevní testy ke svému lékaři a ten nebude konstatovat nedostatek jódu, je lepší než dlouhodobé užívání minerálních preparátů, zaměřit se na stravu, která by měla být na jód přirozeně bohatá. O dostatek jódu pro vaše tělo se postará zdravý a vyvážený jídelníček. Jaké potraviny obsahují tohoto minerálu dostatečné množství a proč je v těhotenství vůbec důležitý?

Nezbytnost jódu v těhotenství

Jód je nezbytný pro kvalitní a spokojený život maminky i pro vývoj miminka. Nedostatek jódu, se kterých se setkává mnoho Čechů, vede k rozvoji mnoha nepříjemných zdravotních problémů. Absence jódu se negativně projeví na vaší psychice a únavě, dostaví se problémy se spánky nebo nechuť k sexu. Nedostatek jódu dokonce dokáže snížit vaše IQ.

I na děti má bohužel negativní vliv. Vaše dítě například může špatně růst, zůstat hluchoněmé nebo mít problémy s motorikou - tyto stavy jsou však již připisovány značnému nedostatku tohoto minerálu v těle. Poškození dětského organismu lze většinou ještě odvrátit právě podáváním jódu nebo jiných hormonů štítné žlázy, jejíž správnou funkci zajišťuje.

Jód v potravinách

Jaké potraviny jsou tedy bohaté na jód? Můžeme mluvit především o mořských rybách. Ne všechny jsou však vhodné pro těhotné ženy. Nedoporučuje se například žralok, štika, mečoun nebo královská makrela. Bez potíží si však můžete dát lososa, tresku, pstruha, sardinky nebo třeba krevety. Ryby byste měla konzumovat pravidelně, a to alespoň jednou týdně. Zdrojem jódu jsou však i mléčné výrobky, minerální vody, pečivo nebo vybrané druhy ovoce a zeleniny. Z nich můžeme zmínit například mrkev, rajčata, fazole, jablka, višně, citrony nebo rybíz. I v bylinkách je vysoký obsah jódu. Některé potraviny naopak brání vstřebávání jódu do organismu. Jedná se například o syrovou kapustu, špenát, květák nebo zelí. Tyto potraviny si obzvlášť v těhotenství vždy tepelně upravte.





Podvýživa v těhotenství Podvýživa v těhotenství

Dlouhodobý trend motivuje ženy, aby byly stále štíhlé. V mnohých případech se však nejedná o zdravou štíhlost ale o nezdravou podvýživu. Ta může být příčinou mnohých problémů, které mohou být i důvodem toho, že se...

Houby v těhotenství Houby v těhotenství

V České republice je obecně velice oblíbeným koníčkem sbírání hub. To, co by v jiných zemích ani nejedli, považujeme u nás za delikatesu. Houby totiž v našem jídelníčku neslouží pouze jako doplněk nebo ochucení pokrmu, ale...

Proč budoucí maminka potřebuje dostatek vápníku Proč budoucí maminka potřebuje dostatek vápníku


Vápník je cenný minerál, který naše tělo potřebuje od mladí až do stáří. Vápník je součástí zubů a kostí, obíhá v krevní plazmě nebo pomáhá při přenosu živin buněčnými membránami. Podílí se na trávení a správném fungování metabolismu.

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka