facebook
Dobré odpoledne, je neděle 24.3.2019 a svátek slaví Gabriel

Načerpejte energii z kvalitních obilovin


Ilustrační fotografie


Komplexní sacharidy by měly být základní složkou jídelníčku každé těhotné ženy. Příjem sacharidů by měl být v průměru 5 gramů na 1 kilogram vaší hmotnosti. Patří mezi ně obiloviny, luštěniny, ovoce nebo zelenina. Sacharidy se nachází také v mléčných výrobcích nebo v sojových produktech. V dnešním článku se zaměříme právě na obiloviny, které budoucí maminky nejčastěji konzumují ve formě příloh ke všem hlavním jídlům.

Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou pro mnoho lidí základem zdravé a vyvážené snídaně. Oves je obilovina bohatá na vápník, železo, vitamíny B a E. Najdete v ní i nenasycené mastné kyseliny a patří rovněž ke kvalitním zdrojům rostlinných bílkovin. Na snídani vločky doplňte ovocem a mléčným výrobkem. Pokud je jíte k večeři, zkuste si je připravit naslano třeba se zeleninou nebo šunkou a sýrem.

Celozrnné pečivo

Další v řadě stojí celozrnné pečivo. Najděte si takové, které vám nepůsobí zažívací potíže. Je známo, že vysoký obsah vlákniny může nadýmat. Ideální je pečivo z celozrnné pšeničné nebo z žitné mouky. Dnes v obchodech můžete zakoupit například vynikající celožitný chléb. Ten si samozřejmě můžete upéct i doma, není to nic složitého. Jestliže máte alergii na lepek nebo jej chcete omezit, doporučujeme sáhnout po pečivu z pohankové mouky.

Rýže, kuskus, těstoviny

Tyto potraviny často volíme jako přílohu k obědu. Budoucí maminka by si měla dopřát porci okolo 60 až 80 gramů suché váhy. Rýži je opět nejlepší volit celozrnnou. Vynikající je však i rýže basmati nebo jasmínová. Připravit ji můžete nejen ve formě rizota, ale báječně se hodí i k různým omáčkám a masovým směsím. Těstoviny i kuskus se nejčastěji vyrábějí z pšeničné mouky. Ačkoliv v obchodech se zdravou výživou dnes můžete zakoupit žitné, kukuřičné nebo pohankové alternativy. U těstovin se zaměřte na vysoký obsah vlákniny. Pokud sáhněte po těch ze semolinové mouky, získáte jistotu, že se vám nebudou rozvářet.

Bulgur, pohanka, jáhly

Tyto obiloviny, které jsou rovněž cenným zdrojem komplexních sacharidů, patří mezi ty zanedbávanější. Mnoho lidí je příliš nezařazuje do svého jídelníčku. Třeba právě jáhly s pohankou jsou velmi výživné a zasytí vás na dlouhou dobu. Pohanka obsahuje až 18 druhů aminokyselin, vitamíny B, E nebo C. Zajímavý je rovněž obsah cholinu nebo rutinu, který pomáhá proti křečovým žilám, jež se vám mohou v těhotenství tvořit na nohách. Jáhly jsou bohaté na zinek, hořčík, železo a vlákninu.





Proč v těhotenství konzumovat jablka Proč v těhotenství konzumovat jablka

Jablka obecně patří mezi nejoblíbenější ovoce. Jejich konzumace se doporučuje především z důvodu, že se pěstují v Čechách a jablka vypěstovaná u nás můžete konzumovat po většinu roku. Jelikož...

Jaké maso jíst v těhotenství Jaké maso jíst v těhotenství

Maso je cenným zdrojem bílkovin, a tak bychom jeho konzumaci během těhotenství rozhodně neměli zanedbávat. Volte především libové maso - ideální je například kuřecí nebo krůtí. Sáhnout však můžete i po vepřovém nebo...

Podvýživa v těhotenství Podvýživa v těhotenství

Dlouhodobý trend motivuje ženy, aby byly stále štíhlé. V mnohých případech se však nejedná o zdravou štíhlost ale o nezdravou podvýživu. Ta může být příčinou mnohých problémů, které mohou být i důvodem toho, že se...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka