facebook
Příjemnou noc, je čtvrtek 19.7.2018 a svátek slaví Čeněk

Patří ryby do jídelníčku těhotné?


Ilustrační fotografie


Konzumace ryb v těhotenství je jedním z nejdiskutovanějších témat v oblasti výživy budoucích maminek. Ryby se obecně jíst doporučují, jelikož obsahují kvalitní nenasycené mastné kyseliny, které jsou pro naše tělo nezbytné. Jak je to ale v těhotenství? Mohou se ryby vůbec? Jak často? A je vhodné dát přednost těm sladkovodním, nebo jíst raději ryby mořské?

Důležité mastné kyseliny

Ryby a mořské plody obsahují omega-3 esenciální mastné kyseliny, z nichž je nejvýznamnější kyselina dokosahexaenová. Tu je důležité přijímat právě v těhotenství, jelikož zajišťuje správný růst a vývoj dětí, a to hned od početí. Zvýšený příjem této kyseliny v těhotenství má pozitivní dopad na vývoj zraku, pozornosti, spánkový režim, motorický vývoj, řeč či imunitu.

Obecně omega-3 mastné kyseliny snižují riziko předčasného porodu a naopak spíše zvyšují porodní váhu miminka. To jsou hlavní důvody, proč ryby rozhodně zařadit do svého jídelníčku. Některé ale vhodné nejsou. O jaké ryby se jedná?

Nevhodné ryby a mořské plody

V těhotenství byste se měla vyhnout makrelám, candátům, štice, žraloku, mečounovi nebo bolenu. Obecně platí, že menší ryby jsou zdravější, jelikož v jejich těle není nahromaděno tolik škodlivých látek jako u ryb velkých. Ryby, které obsahují více toxických látek, jsou spíše vysoko v potravním řetězci - jsou to velké a dravé ryby. Pokud si tedy dáte například malou makrelu, nemělo by vám to vadit. I tak však nedoporučujeme to pokoušet. U ryb škodí především vysoký obsah methylrtuti.

Sladkovodní ryby

Ať už zvolíte mořskou či sladkovodní rybu, můžete si ji dopřát jednou až dvakrát týdně. Ideální velikost jedné porce je 130 gramů. Můžete si dát například konzervovaného tuňáka, lososa, sardinky, pstruha, kapra, tresku, sledě nebo garnáty. U sladkovodních ryb si sami můžete ověřit kontaminaci vody rtutí v českých rybnících na stránkách Zemědělské vodohospodářské správy.

Ryby kromě methylrtuti může rybí maso obsahovat také dioxiny. Jedná se o nebezpečné karcinogeny, které mohou ohrozit vývoj plodu. Ukládají se v tukových buňkách a jejich odbourání trvá i desítky let.

Sladkovodní i mořské ryby můžete připravovat na mnoho způsobů. Měli byste se však vyhnout zbytečně těžkým smaženým jídlům. Mnohem lepší je udělat si rybu přírodním způsobem na pánvi, v troubě či na grilu. Jako přílohu k ní můžeme doporučit rýži či brambory.



Výživa v těhotenství Výživa v těhotenství

Každá žena by v těhotenství měla dbát o své zdraví. Nezbytné jsou tedy nejen pravidelné prohlídky u gynekologa, ale také strava. Ta od doby početí poskytuje živiny budoucí mamince a také miminku. Stravu v prvních měsících není potřeba ...

Exotické ovoce - ano či ne Exotické ovoce - ano či ne

Máte v oblibě exotické ovoce? S jeho konzumací se to obecně nemá přehánět. Mnohem lepší je totiž preferovat druhy ovoce, které běžně rostou v našich podmínkách. V našem dalším článku se dozvíte...

Co jíst a nejíst v těhotenství Co jíst a nejíst v těhotenství

Strava v těhotenství je velmi důležitá. Každá žena by měla respektovat své chutě, aby se vyhnula náhlým zažívacím problémům, které nejsou v těhotenství ničím výjimečným. Zároveň je potřeba hlídat si celkový příjem, který zajistí optimální ...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka