facebook
Dobré odpoledne, je neděle 19.5.2019 a svátek slaví Ivo

Jaké maso jíst v těhotenství


Ilustrační fotografie

Maso je cenným zdrojem bílkovin, a tak bychom jeho konzumaci během těhotenství rozhodně neměli zanedbávat. Volte především libové maso - ideální je například kuřecí nebo krůtí. Sáhnout však můžete i po vepřovém nebo hovězím, jelikož naše strava by měla být stále pestrá. Nezapomeňte ani na libovou šunku nebo na ryby.

 


Kuřecí, vepřové nebo hovězí

Z pohledu zdravé výživy byste si měla vybírat spíše libové maso, která má nízký obsah tuku. Nadváha v těhotenství je velký problém a jednotlivé kilogramy byste určitě měla nabírat ze zdravé a na živiny hodnotné stravy. Vyhněte se smaženým pokrmům, které mohou být těžké pro vaše zažívaní a způsobit vám i žaludeční nevolnosti. Ideální je přírodní plátek pečený na pánvi nebo v troubě. Maso si můžete připravit i vařené v kombinaci s nějakou dobrou omáčkou. Obzvlášť dietní je pak maso vařené v páře. U masa platí, že byste jej měla vždy dobře tepelně upravit. Vyhnete se tak riziku salmonelly nebo třeba listérie.

 


Uzeniny

Z uzenin si vybírejte libovou šunku s vysokým obsahem masa s nízkým obsahem soli a dalších přidaných látek. Vyhněte se různým masným polotovarům. Ze svého jídelníčku se pokuste vyřadit párky a nekvalitní salámy, které většinou obsahují škodlivé konzervanty. Nejezte ani příliš tučné párky nebo klobásy.

 


Ryby

Konzumace ryb se doporučuje přibližně jednou týdně. Ne všechny ryby jsou ale v těhotenství vhodné. Nevhodné jsou ryby, jejichž maso má vysoký obsah rtuti. Patří mezi ně například žralok, mečoun nebo štika. Doporučit vám tak můžeme pstruha, lososa, kapra, tresku nebo makrelu. Výhodu ryb je, že se rychle připravují a obsahují nenasycené mastné kyseliny, které chrání náš organismus před negativními vlivy okolí.

 


Játra raději vynechte

Těhotné ženy by neměly jíst játra, protože obsahují velké množství vitamínu A, jehož nadbytek může způsobit vývojové vady. Denně si tak můžete dát maximálně 100 gramů kuřecích jater. Jestliže vám maso nechutná nebo jste vegetariáni, můžete jej samozřejmě nahradit i jinými potravinami. Na doplnění bílkovin dobře poslouží vejce a mléčné výrobky nebo sojové produkty - tofu, seitan a další.





Citrusy v těhotenství Citrusy v těhotenství

V těhotenství je důležité dbát na přísun vitamínů a minerálů. Každá budoucí maminka by se měla cítit dobře a právě tyto látky jí zajistí pohodu. Z citrusů můžeme doporučit především citrony, pomeranče, grepy nebo mandarinky.

Zelená zelenina je nejvíce prospěšná Zelená zelenina je nejvíce prospěšná

V dnešním článku se zaměříme na zeleninu zelené barvy, jejíž konzumace je pro tělo každé budoucí maminky nezbytná. Tato zelenina obsahuje kyselinu listovou, která se zasluhuje o správný vývoj miminka ve vašem bříšku.

Česnek - vhodný při těhotenství i kojení Česnek - vhodný při těhotenství i kojení


Česnek má během těhotenství opravdu zázračné účinky. Vyzkoušejte ho i vy a jistě budete mile překvapena. Patří mezi bylinky, které do jídelníčku budoucí maminky rozhodně patří a na něž by se nemělo zapomínat.

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka