facebook
Dobré odpoledne, je středa 4.10.2023 a svátek slaví František

Výživa v těhotenství


Ilustrační fotografie


Každá žena by v těhotenství měla dbát o své zdraví. Nezbytné jsou tedy nejen pravidelné prohlídky u gynekologa, ale také strava. Ta od doby početí poskytuje živiny budoucí mamince a také miminku. Stravu v prvních měsících není potřeba nějak rapidně navyšovat. Od poloviny těhotenství je vhodné přidat si například jednu svačinku nebo mírně zvětšit porce hlavních jídel. Jezte pestře a vyváženě. Pokud máte hlad, nebojte se na jídle přidat.

Pestrá a vyvážená strava je základ

Běžný jídelníček se skládá ze sacharidů, tuků a bílkovin. Poměry těchto složek mezi sebou by měly být 50 : 25 : 25. Sacharidy by měly být tvořeny zejména obilovinami, luštěninami, ovocem a zeleninou a jejich podíl může sahat od 50 až do 60 %. Bílkoviny jsou obsaženy v libovém mase, nízkotučných mléčných výrobcích nebo vejcích. Doporučuje se jich konzumovat 1 až 1,5 g na 1 kg váhy. U tuků se držte spíše na 1 g tuků na 1 kg vaší váhy. Vybírejte si zejména kvalitní rostlinné oleje (řepkový, slunečnicový), ořechy nebo ryby. Omezte tuky živočišné z masa a mléčných výrobků.

Každý den se snažte jíst pestře. Obměňujte své snídaně, obědy i večeře. S jídlem si vždy vyhrajte, jedině tak vás bude zdravější stravování bavit. Abyste zjistila, jak jíte, můžete si svůj jídelníček v prvních dnech zapisovat a snadno si tak spočítat svůj energetický příjem i dávky jednotlivých živin.

Dostatek ovoce a zeleniny

Ovoce a zelenina je nezbytnou součástí jídelníčku těhotné ženy. Zeleniny se doporučuje sníst minimálně 500 gramů, klidně i více. Ideální je zelenina čerstvá, která však často způsobuje zažívací problémy. Vhodnou alternativou k ní je zelenina vařená v páře. Ovoce je kromě vitamínů a minerálů zdrojem rychlých cukrů. Aby nedocházelo k zbytečnému přibírání na váze a ukládání tuku do problémových partií, konzumujte jej k snídaním a svačinám, pokuste se mu vyhnout ve večerních hodinách. Ovoce se zeleninou je rovněž zdrojem vlákninu. Tu však máte možnost získat i z celozrnných obilovin.

Mléčné výrobky

S mléčnými výrobky to nepřehánějte, rozhodně je však ze svého jídelníčku nevyřazujte. Jsou totiž cenným zdrojem vápníku. Vybírejte si spíše odtučněné sýry a zakysané výrobky, jako je tvaroh, jogurt nebo kefír.

Nápoje

K pití si vybírejte neperlivou vodu a bylinné nebo ovocné čaje. Pokuste se vyhnout klasické kávě. Můžete vyzkoušet různé obilné kávy, které jsou bohaté na látky důležité pro správné fungování organismu. Jídlo vždy konzumujte v klidu, vyhraďte si na něj dostatek čajů. Vždy jezte v sedě, nikdy ne ve stoje nebo při chůzi. Ještě než vstanete z postele, můžete si dát kousek ovoce nebo ovesnou sušenku. Můžete tak předejít i ranní nevolnosti.





V těhotenství nepodceňujte snídaně V těhotenství nepodceňujte snídaně

Nemáte po ránu chuť k jídlu nebo nejste zvyklá příliš mnoho snídat? Během těhotenství by se vaše stravovací návyky měly v tomto ohledu výrazně pozměnit. Snídaně by totiž měla být základním stavebním...

Chuť na sladké v těhotenství Chuť na sladké v těhotenství

Čokoláda, zmrzlina, sušenky, tyčinky.. všechny tyto sladkosti dokáže mnoho budoucích maminek bez výčitek zkonzumovat. Těhotenství je přece doba, ve které se kila přirozeně přibírají a mnoho žen...

Fosfor v těhotenství Fosfor v těhotenství

Během těhotenství je velmi důležitá vyvážená hladina všech minerálů v těle. Patří mezi ně i často podceňovaný fosfor, který je ale stejně nezbytný jako třeba vápník, železo, hořčík nebo jód. V tomto...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka