facebook
Dobrý podvečer, je úterý 13.4.2021 a svátek slaví Aleš

Proč v těhotenství konzumovat jablka


Ilustrační fotografie

Jablka obecně patří mezi nejoblíbenější ovoce. Jejich konzumace se doporučuje především z důvodu, že se pěstují v Čechách a jablka vypěstovaná u nás můžete konzumovat po většinu roku. Jelikož pozdní podzimní odrůdy jablek mají poměrně dobrou skladovatelnost a vydrží tedy až do jarních měsíců, představují jablka skvělou zásobárnu vitamínů na zimní měsíce. V tomto článku si můžete přečíst, v čem všem jsou jablka pro nás příznivá, a to nejen během těhotenství.


Vitamíny v jablkách

Jaké vitamíny tedy konkrétně jablka obsahují? Až 85 % jablek tvoří voda. To znamená, že jsou vhodná nejen do zdravého a vyváženého jídelníčku, ale můžete je brát i jako doplněk ke svému pitnému režimu. Ve 100 gramech jablka je průměrně obsaženo 11 gramů cukru, který vám během těhotenství může dodat chybějící energii a povzbudit vaše smysly. Jablka dále obsahují vlákninu, vitamín C (jeho množství závisí na odrůdě), vitamín E, B6, karoten, thiamin, riboflavin nebo niacin. Obsahují také sodík, draslík, vápník, hořčík nebo fosfor.


Pozitivní účinky jablek

Pokud šťavnatá jablíčka zařadíte do svého jídelníčku, můžete počítat s tím, že vyřeší problémy spojené se zácpou, které mnoho maminek nepříjemně trápí. Dále pomáhají na revmatismus, zásobují mozek kyslíkem, udržují správnou hladinu vody v těle, pomáhají na psychické problémy, protože posilují nervový systém. Velmi vhodné jsou také v dobách chřipek a nachlazení, jelikož posilují imunitu a obsažené vitamíny účinně bojují s infekcí. Dle zahraničních studií bylo také prokázáno, že děti maminek, které pravidelně konzumovaly jablka, netrpěly tolik astmatem jako děti jiných rodiček. Proto si jablka dopřávejte několikrát do týdně, klidně i každý den.


Jaké přípravě dát přednost

Ideální je samozřejmě sníst celé jablko tak, jak ho vidíte (samozřejmě bez ohryzku). Syrové jablko má nejvyšší obsah prospěšných látek a jen například tím, že jej sloupnete, se připravíte o cennou vlákninu. Pokud vám syrová jablka v této formě nechutnají, můžeme vám doporučit také ovocné džusy nebo smoothie, kdy jablka rozmixujete či odšťavníte a zároveň smícháte třeba ještě s jiným ovocem nebo se zeleninou. Je také vhodné je doplnit mléčným výrobkem. Ideální jsou též do buchet a koláčů. Zde už je však nutné počítat, že projdou tepelnou úpravou a obsah prospěšných látek se výrazně sníží.





Intolerance laktózy - jak nahradit mléčné výrobky Intolerance laktózy - jak nahradit mléčné výrobky

Intolerance laktózy představuje velký problém pro mnoho lidí. Ačkoliv v Evropě se s ní můžeme setkat mnohem méně často než v afrických nebo asijských státech. Jedná se o nesnášenlivost způsobenou nedostatkem enzymu laktáza.

Železo v těhotenství Železo v těhotenství

Dostatečné množství železa je v době těhotenství velice důležité. Těhotná žena by jej neměla mít ani málo, ale ani nadbytek. Proto většina multivitaminových doplňků pro těhotné upouští od automatického přidávání železa do...

Tvaroh - skvělý zdroj bílkovin Tvaroh - skvělý zdroj bílkovin

Během těhotenství je nutné dbát na dostatečný příjem bílkovin a vápníku. Výživově atraktivní je v obou případech tvaroh. Ať už si ho připravíte slaný ve formě pomazánky, nebo si dáte tvarohový koláč...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka