facebook
Dobré odpoledne, je sobota 6.3.2021 a svátek slaví Miroslav

Jaké ovoce a zeleninu v těhotenství


Ilustrační fotografie


Každý z nás by měl denně sníst alespoň 500 g zeleniny a 200 g ovoce. Doporučované jsou tři porce zeleniny a dvě porce ovoce. Zatímco ovoce, které obsahuje více cukru než zelenina, se doporučuje zařadit především ráno a dopoledne, zeleninu můžete konzumovat po celý den.

Čerstvé ovoce a zelenina

Vždy se zaměřte na konzumaci sezónních plodů. Exotické ovoce, které se k nám dováží ze zahraničí, konzumujte s mírou. Vše, co zakoupíte v obchodě, si doma pečlivě umyjte teplou vodou a v ideálním případě odstraňte slupku. Na jaře dejte přednost jahodám, v létě třešním a broskvím, na podzim se zaměřte na švestky nebo jablka. Ideální je samozřejmě syrové ovoce, které obsahuje nejvíce prospěšných látek. Ke snídani můžete rovněž zvolit malou sklenku ovocného džusu (bez doslazení) nebo kompot či sušené ovoce, které ale nebude proslazené.

Zeleninu můžete jíst také syrovou nebo uvařenou v páře. Oblíbený je květák, brokolice, cuketa, mrkev, hrášek a samozřejmě i papriky a rajčata, která však doporučujeme kupovat výhradně v sezóně. Zeleninou doplňte každý oběd a večeři. Vždy dbejte na pestrost a rozmanitost v jídelníčku. Jezte červenou zeleninu, ale nevyhýbejte se ani té zelené. Každá je totiž bohatá na jiné vitamíny a minerály.

Dostatek vlákniny

Jestliže do svého jídelníčku zařadíte ovoce a zeleninu, nemusíte se bát nedostatku vlákniny, jejíž doporučená denní dávka je přibližně 30 gramů. Vláknina chrání naše střeva a přispívá k jejich správné funkci. Například je prevencí proti zácpě a zároveň působí proti průjmu. Do svého jídelníčku ji můžete navíc doplnit formou indického psyllia.

Jestliže se u vás projeví alergická reakce na některý druh ovoce nebo zeleniny, určitě ho ze své stravy vynechejte. S opatrností konzumujte citrusové plody, jahody a broskve. Ráno si můžete dopřát na cukr bohatší ovoce - například banán, pomeranč nebo třeba fíky. Díky němu budete mít dostatek energie na celé dopoledne.





Načerpejte energii z kvalitních obilovin Načerpejte energii z kvalitních obilovin

Komplexní sacharidy by měly být základní složkou jídelníčku každé těhotné ženy. Příjem sacharidů by měl být v průměru 5 gramů na 1 kilogram vaší hmotnosti. Patří mezi ně obiloviny, luštěniny, ovoce nebo zelenina.

Jaké maso jíst v těhotenství Jaké maso jíst v těhotenství

Maso je cenným zdrojem bílkovin, a tak bychom jeho konzumaci během těhotenství rozhodně neměli zanedbávat. Volte především libové maso - ideální je například kuřecí nebo krůtí. Sáhnout však můžete i po vepřovém nebo...

Podvýživa v těhotenství Podvýživa v těhotenství

Dlouhodobý trend motivuje ženy, aby byly stále štíhlé. V mnohých případech se však nejedná o zdravou štíhlost ale o nezdravou podvýživu. Ta může být příčinou mnohých problémů, které mohou být i důvodem toho, že se...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka