facebook
Dobrý večer, je čtvrtek 27.7.2017 a svátek slaví Věroslav

Jaké ovoce a zeleninu v těhotenství


Ilustrační fotografie


Každý z nás by měl denně sníst alespoň 500 g zeleniny a 200 g ovoce. Doporučované jsou tři porce zeleniny a dvě porce ovoce. Zatímco ovoce, které obsahuje více cukru než zelenina, se doporučuje zařadit především ráno a dopoledne, zeleninu můžete konzumovat po celý den.

Čerstvé ovoce a zelenina

Vždy se zaměřte na konzumaci sezónních plodů. Exotické ovoce, které se k nám dováží ze zahraničí, konzumujte s mírou. Vše, co zakoupíte v obchodě, si doma pečlivě umyjte teplou vodou a v ideálním případě odstraňte slupku. Na jaře dejte přednost jahodám, v létě třešním a broskvím, na podzim se zaměřte na švestky nebo jablka. Ideální je samozřejmě syrové ovoce, které obsahuje nejvíce prospěšných látek. Ke snídani můžete rovněž zvolit malou sklenku ovocného džusu (bez doslazení) nebo kompot či sušené ovoce, které ale nebude proslazené.

Zeleninu můžete jíst také syrovou nebo uvařenou v páře. Oblíbený je květák, brokolice, cuketa, mrkev, hrášek a samozřejmě i papriky a rajčata, která však doporučujeme kupovat výhradně v sezóně. Zeleninou doplňte každý oběd a večeři. Vždy dbejte na pestrost a rozmanitost v jídelníčku. Jezte červenou zeleninu, ale nevyhýbejte se ani té zelené. Každá je totiž bohatá na jiné vitamíny a minerály.

Dostatek vlákniny

Jestliže do svého jídelníčku zařadíte ovoce a zeleninu, nemusíte se bát nedostatku vlákniny, jejíž doporučená denní dávka je přibližně 30 gramů. Vláknina chrání naše střeva a přispívá k jejich správné funkci. Například je prevencí proti zácpě a zároveň působí proti průjmu. Do svého jídelníčku ji můžete navíc doplnit formou indického psyllia.

Jestliže se u vás projeví alergická reakce na některý druh ovoce nebo zeleniny, určitě ho ze své stravy vynechejte. S opatrností konzumujte citrusové plody, jahody a broskve. Ráno si můžete dopřát na cukr bohatší ovoce - například banán, pomeranč nebo třeba fíky. Díky němu budete mít dostatek energie na celé dopoledne.



Draslík v těhotenství Draslík v těhotenství

Draslík je dalším z minerálů, který je pro nastávající maminku velmi důležitý. V našich předchozích článcích jsme se věnovali už třeba jódu, vápníku nebo železu. Ani na dostatek draslíku rozhodně nezapomínejte.

Jak zabránit chutím Jak zabránit chutím

Chutě trápí mnohé z nás, nejen nastávající maminky. Pokud řešíte, že máte stále hroznou chuť na čokoládu, sušenky, solené arašídy a na další ne až tak zdravé potraviny, a chcete před touto chutí utéct, rádi...

Omega 3 v těhotenství Omega 3 v těhotenství

Výživa v těhotenství je velice diskutované téma, neboť její význam je veliký jak pro těhotnou ženu, tak i pro samotné rostoucí miminko. Nenasycené mastné kyseliny omega 3 a 6 patří mezi ty důležité látky, které...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka