facebook
Dobré dopoledne, je středa 4.10.2023 a svátek slaví František

Intolerance laktózy - jak nahradit mléčné výrobky


Ilustrační fotografie


Intolerance laktózy představuje velký problém pro mnoho lidí. Ačkoliv v Evropě se s ní můžeme setkat mnohem méně často než v afrických nebo asijských státech. Jedná se o nesnášenlivost způsobenou nedostatkem enzymu laktáza. Pokud touto intolerancí trpíte, určitě jste se s ní už naučila žít. V těhotenství je však potřeba věnovat výživě zvýšenou pozornost, a proto je dobré se zaměřit na potraviny, které poslouží jako vhodná náhražka.

Intolerance může být vrozená, prvotní nebo druhotná. S prvním typem se narodíte, jak již název napovídá. S druhým typem intolerance se můžete setkat buď hned po kojení nebo klidně až v dospělosti. Poslední typ je spojený s dalšími nemocemi, například s celiakií nebo se zánětem střev. Intolerance se bohužel může dědit. Proto se tedy dopředu připravte na to, že jí váš potomek možná bude také trpět.

Důležitá je vhodná náhražka

Obecně můžete mléčné výrobky nahradit sojovými produkty. S rostlinnými mléky se pracuje skoro stejně jako s mlékem kravským. Chuť je podobná, takže si na ni snadno zvyknete. Podíl bílkovin, sacharidů i tuků je rovněž srovnatelný. V sóje existuje alternativa skoro ke všem mléčným produktům. Můžete zakoupit sojové smetany, jogurty i sýry. Váš jídelníček tak rozhodně nemusí být méně pestrý nebo nějak ochuzený.

Pozor na nedostatek vápníku

Mléčné výrobky obsahují značné množství vápníku, které je v těhotenství důležité přijímat v doporučeném množství. Vápník se totiž podílí na správném vývoji kostí, kloubů nebo zubů. Jestliže ho budete mít dlouhodobě nedostatek, můžete ohrozit nejen vývoj svého miminka, ale také své současné zdraví, protože tělo sáhne opravdu do svých minimálních zásob. Naštěstí tento nedostatek dokáží včas odhalit lékařská vyšetření.

Jestliže svůj jídelníček musíte ochudit o mléčné výrobky, zaměřte se na konzumaci ovesných vloček, ořechů, máku nebo listové zeleniny, která je i jinak prospěšná našemu organismu. Doporučená denní dávka vápníku je až 1500 mg pro těhotnou ženu.





V těhotenství nepodceňujte snídaně V těhotenství nepodceňujte snídaně

Nemáte po ránu chuť k jídlu nebo nejste zvyklá příliš mnoho snídat? Během těhotenství by se vaše stravovací návyky měly v tomto ohledu výrazně pozměnit. Snídaně by totiž měla být základním stavebním...

Chuť na sladké v těhotenství Chuť na sladké v těhotenství

Čokoláda, zmrzlina, sušenky, tyčinky.. všechny tyto sladkosti dokáže mnoho budoucích maminek bez výčitek zkonzumovat. Těhotenství je přece doba, ve které se kila přirozeně přibírají a mnoho žen...

Fosfor v těhotenství Fosfor v těhotenství

Během těhotenství je velmi důležitá vyvážená hladina všech minerálů v těle. Patří mezi ně i často podceňovaný fosfor, který je ale stejně nezbytný jako třeba vápník, železo, hořčík nebo jód. V tomto...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka