facebook
Dobré ráno, je pondělí 14.7.2025 a svátek slaví Karolína

Jakých potravin by se měla budoucí maminky v létě vyvarovat


Ilustrační fotografie


Léto je, co se týká stravování v těhotenství, velmi problematickým ročním obdobím. Na jednu stranu je v této době dostatek čerstvé zeleniny a šťavnatého ovoce, které si jako budoucí maminka můžete dopřávat v téměř neomezeném množství. Bohužel se na pultech obchodů objevují i rizikové potraviny, jako jsou bagety, saláty nebo jiné fast foodové dobroty, kterým je leckdy téměř nemožné odolat. Určité riziko pro vás představuje i obyčejná zmrzlina.

Teplé počasí potravinám nepřeje

Jedná se především o různé polotovary a také o potraviny, které v teple nemají dlouhou trvanlivost. Můžeme zmínit třeba saláty s tatarskou omáčkou nebo s majonézou, dále jsou nevhodné i bagety, které obsahují různé dresinky skládající se právě z majolky, jogurtu, smetany a podobných ingrediencí. Určité nebezpečí představují i uzeniny, jako párky (na oblíbený párek v rohlíku raději zapomeňte), suché salámy nebo i libová šunka může být zdrojem zažívacích potíží. Vašemu zdraví může uškodit i zmrzlina. Tu sice horké letní počasí neohrozí na kvalitě, připravuje se však ze syrových vajec a na ta si dejte velký pozor.

Nebezpečné bakterie

Mnoho z těchto zmíněných potravin může obsahovat nebezpečné bakterie. Jejich pozření tak může propuknout i v infekci, která celé vaše těhotenství velmi nepříjemně zkomplikuje. Bakterie zvaná listeria monocytogenes způsobuje infekci nazývanou listerióza. Tato infekce je následně rizikem nejen pro vás, ale i pro miminko. Pokud máte oslabenou imunitu, trpíte cukrovkou nebo onemocněním jater, dejte si na ní dobrý pozor. Projevuje se především zažívacími problémy.

Druhým letním onemocněním, které je spojené se stravou, je salmonelóza neboli také salmonela. To vzniká konzumací syrových nebo nedostatečně uvařených vajec či masa. S bakterií se můžete setkat nejen v případě zmrzliny, ale také při grilování, když budete jedním nožem krájet maso, a pak třeba i zeleninu. Opět vám tato nemoc způsobí zažívací problémy.

Jakou svačinu na cesty?

Pokud si připravujete jídlo na cesty, opět si ho připravujte s rozmyslet. Pokud budete cestovat v rozpáleném autě nebo v autobuse, určitě nejsou vhodné žádné uzeniny a masné výrobky, které rychle podléhají zkáze. Stejně tak vařená vejce nebo sýry mohou představovat riziko. Mnohem lepší je vybavit se třeba jen pečivem a koupit si až čerstvou šunku. Jako svačinka poslouží také různé obiloviny, ovoce či zelenina.





Draslík v těhotenství Draslík v těhotenství

Draslík je dalším z minerálů, který je pro nastávající maminku velmi důležitý. V našich předchozích článcích jsme se věnovali už třeba jódu, vápníku nebo železu. Ani na dostatek draslíku rozhodně nezapomínejte.

Jak zabránit chutím Jak zabránit chutím

Chutě trápí mnohé z nás, nejen nastávající maminky. Pokud řešíte, že máte stále hroznou chuť na čokoládu, sušenky, solené arašídy a na další ne až tak zdravé potraviny, a chcete před touto chutí utéct, rádi...

Omega 3 v těhotenství Omega 3 v těhotenství

Výživa v těhotenství je velice diskutované téma, neboť její význam je veliký jak pro těhotnou ženu, tak i pro samotné rostoucí miminko. Nenasycené mastné kyseliny omega 3 a 6 patří mezi ty důležité látky, které...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka