facebook
Dobré ráno, je neděle 21.10.2018 a svátek slaví Brigita

Jakých potravin se vyvarovat v těhotenství


Ilustrační fotografie


S těhotenstvím je spojeno mnoho změn. Mění se orgány, psychické rozpoložení i chutě. Jedna věc však je, zda vám některé potraviny chutnají/nechutnají a jiná, zda je smíte či nikoliv. Existují totiž potraviny, které mají zvýšený obsah některých v těhotenství nežádoucích látek nebo které mohou způsobit různá onemocnění - zejména zažívacího traktu. Těchto potravin byste se pak měla v těhotenství a některých z nich i v době kojení vyvarovat. O které potraviny se jedná?

 

Syrové maso a ryby, vybrané druhy ryb

 

V těhotenství by žena neměla konzumovat maso, ryby a mořské plody bez tepelné úpravy. Při konzumaci totiž hrozí onemocnění salmonelózou nebo listeriózou. Další problémovou oblastí jsou tepelně upravené ryby, které však mají vyšší obsah rtuti. Jedná se o žraloka, mečouna nebo třeba štiku. Bez problémů si však můžete připravit tresku, lososa nebo pstruha.

 

Nepasterizované mléko a syrová vejce

 

Další problematické potraviny, ze kterých hrozí šíření různých bakterií. Dejte si pozor i na produkty z tohoto mléka a ze syrových vajec. Vyhýbejte se tedy například majolce nebo tatarce, různým dresinkům apod. Plísňové sýry můžete konzumovat v případě, že pocházejí z pasterizovaného mléka. Kupujte je však od kvalitního výrobce, kde nehrozí vznik dalších pro náš organismus nepříznivých plísní.

 

Játra

 

Problematickou potravinou v těhotenství jsou také játra. Konzumovat je sice můžete, ale maximálně v porci o 100 gramech, jinak vám hrozí předávkování vitamínem A, který se může podílet na rozvoji vývojových vad plodu. Před konzumací je opět dobře tepelně upravte.

 

Veškeré ovoce a zeleninu si před jídlem pořádně omyjte vlažnou vodou. U masa, uzenin a vajec dbejte na řádnou tepelnou úpravu. Řiďte se datem spotřeby na výrobcích a skladujte je v podmínkách doporučovaných výrobcem.




Vitamíny rozpustné v tucích (vitamín D + K) Vitamíny rozpustné v tucích (vitamín D + K)

Vitamín D (označován také jako kalciferol) je jediným vitamínem, který si náš organismus dovede sám vytvářet a to působením UV zářením na kůži. Z kůže se dostane do jater, kde dojde k mezistupňové přeměně a poté je transportován...

Vitamíny rozpustné v tucích (vitamín A + E) Vitamíny rozpustné v tucích (vitamín A + E)

Jak už název této skupiny vitamínů napovídá, jejich vstřebávání je spojeno se vstřebáváním tuků. Řadí se sem vitamíny A, D, E a K. Na rozdíl od vitamínů rozpustných ve vodě je zde možné dosáhnout nadbytku daného vitamínu mnohem snadněji.

5 potravin, bez kterých se vaše těhotenství neobejde 5 potravin, bez kterých se vaše těhotenství neobejde

Existují potraviny, které by ve vašem jídelníčku rozhodně měly mít v době těhotenství své místo. Postarají se totiž o přísun potřebných látek, které jsou nezbytné...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka