facebook
Dobré ráno, je úterý 11.12.2018 a svátek slaví Dana

Jakých potravin se vyvarovat v těhotenství


Ilustrační fotografie


S těhotenstvím je spojeno mnoho změn. Mění se orgány, psychické rozpoložení i chutě. Jedna věc však je, zda vám některé potraviny chutnají/nechutnají a jiná, zda je smíte či nikoliv. Existují totiž potraviny, které mají zvýšený obsah některých v těhotenství nežádoucích látek nebo které mohou způsobit různá onemocnění - zejména zažívacího traktu. Těchto potravin byste se pak měla v těhotenství a některých z nich i v době kojení vyvarovat. O které potraviny se jedná?

 

Syrové maso a ryby, vybrané druhy ryb

 

V těhotenství by žena neměla konzumovat maso, ryby a mořské plody bez tepelné úpravy. Při konzumaci totiž hrozí onemocnění salmonelózou nebo listeriózou. Další problémovou oblastí jsou tepelně upravené ryby, které však mají vyšší obsah rtuti. Jedná se o žraloka, mečouna nebo třeba štiku. Bez problémů si však můžete připravit tresku, lososa nebo pstruha.

 

Nepasterizované mléko a syrová vejce

 

Další problematické potraviny, ze kterých hrozí šíření různých bakterií. Dejte si pozor i na produkty z tohoto mléka a ze syrových vajec. Vyhýbejte se tedy například majolce nebo tatarce, různým dresinkům apod. Plísňové sýry můžete konzumovat v případě, že pocházejí z pasterizovaného mléka. Kupujte je však od kvalitního výrobce, kde nehrozí vznik dalších pro náš organismus nepříznivých plísní.

 

Játra

 

Problematickou potravinou v těhotenství jsou také játra. Konzumovat je sice můžete, ale maximálně v porci o 100 gramech, jinak vám hrozí předávkování vitamínem A, který se může podílet na rozvoji vývojových vad plodu. Před konzumací je opět dobře tepelně upravte.

 

Veškeré ovoce a zeleninu si před jídlem pořádně omyjte vlažnou vodou. U masa, uzenin a vajec dbejte na řádnou tepelnou úpravu. Řiďte se datem spotřeby na výrobcích a skladujte je v podmínkách doporučovaných výrobcem.





Kyselina listová v těhotenství Kyselina listová v těhotenství

Kyselina listová patří do skupiny vitaminu B, a proto se lze setkat s jejím označením jako vitamin B9. Kyselina listová v těhotenství je velice důležitá pro zdravý vývoj miminka. Zejména má významný vliv na správný vývoj centrální...

Jaké sýry (ne)jíst v těhotenství Jaké sýry (ne)jíst v těhotenství

Sýry jsou kvalitním zdrojem vápníku a bílkovin. Obě tyto složky naše tělo potřebuje. Jak ale přizpůsobit svůj jídelníček v těhotenství a jaké sýry z něj na oněch 9 měsíců (nebo i na delší dobu) vyřadit?

Způsoby přípravy pokrmů v těhotenství Způsoby přípravy pokrmů v těhotenství

Každá budoucí maminka by měla dbát o svou výživu, aby přijata všechny nezbytné látky. V tomto článku se dozvíte, jaká příprava pokrmů je v těhotenství ideální. Měla byste se vyhnout pouze...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka