facebook
Dobré odpoledne, je pondělí 19.5.2025 a svátek slaví Ivo

Jakých potravin se vyvarovat v těhotenství


Ilustrační fotografie


S těhotenstvím je spojeno mnoho změn. Mění se orgány, psychické rozpoložení i chutě. Jedna věc však je, zda vám některé potraviny chutnají/nechutnají a jiná, zda je smíte či nikoliv. Existují totiž potraviny, které mají zvýšený obsah některých v těhotenství nežádoucích látek nebo které mohou způsobit různá onemocnění - zejména zažívacího traktu. Těchto potravin byste se pak měla v těhotenství a některých z nich i v době kojení vyvarovat. O které potraviny se jedná?

 

Syrové maso a ryby, vybrané druhy ryb

 

V těhotenství by žena neměla konzumovat maso, ryby a mořské plody bez tepelné úpravy. Při konzumaci totiž hrozí onemocnění salmonelózou nebo listeriózou. Další problémovou oblastí jsou tepelně upravené ryby, které však mají vyšší obsah rtuti. Jedná se o žraloka, mečouna nebo třeba štiku. Bez problémů si však můžete připravit tresku, lososa nebo pstruha.

 

Nepasterizované mléko a syrová vejce

 

Další problematické potraviny, ze kterých hrozí šíření různých bakterií. Dejte si pozor i na produkty z tohoto mléka a ze syrových vajec. Vyhýbejte se tedy například majolce nebo tatarce, různým dresinkům apod. Plísňové sýry můžete konzumovat v případě, že pocházejí z pasterizovaného mléka. Kupujte je však od kvalitního výrobce, kde nehrozí vznik dalších pro náš organismus nepříznivých plísní.

 

Játra

 

Problematickou potravinou v těhotenství jsou také játra. Konzumovat je sice můžete, ale maximálně v porci o 100 gramech, jinak vám hrozí předávkování vitamínem A, který se může podílet na rozvoji vývojových vad plodu. Před konzumací je opět dobře tepelně upravte.

 

Veškeré ovoce a zeleninu si před jídlem pořádně omyjte vlažnou vodou. U masa, uzenin a vajec dbejte na řádnou tepelnou úpravu. Řiďte se datem spotřeby na výrobcích a skladujte je v podmínkách doporučovaných výrobcem.





Citrusy v těhotenství Citrusy v těhotenství

V těhotenství je důležité dbát na přísun vitamínů a minerálů. Každá budoucí maminka by se měla cítit dobře a právě tyto látky jí zajistí pohodu. Z citrusů můžeme doporučit především citrony, pomeranče, grepy nebo mandarinky.

Zelená zelenina je nejvíce prospěšná Zelená zelenina je nejvíce prospěšná

V dnešním článku se zaměříme na zeleninu zelené barvy, jejíž konzumace je pro tělo každé budoucí maminky nezbytná. Tato zelenina obsahuje kyselinu listovou, která se zasluhuje o správný vývoj miminka ve vašem bříšku.

Česnek - vhodný při těhotenství i kojení Česnek - vhodný při těhotenství i kojení


Česnek má během těhotenství opravdu zázračné účinky. Vyzkoušejte ho i vy a jistě budete mile překvapena. Patří mezi bylinky, které do jídelníčku budoucí maminky rozhodně patří a na něž by se nemělo zapomínat.

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka