
V České republice je velmi oblíbenou činností sbírání hub. Přestože v některých zemích se houby sbírají minimálně, u nás se považují za delikatesu. V našem jídelníčku mnohdy slouží nejen jako doplněk nebo k ochucení pokrmu, ale také jako plnohodnotné jídlo. Jak je to ale s jejich konzumací v období těhotenství, během kterého jsou ženy více obezřetné v tom, co snědí?
Houby byly ještě nedávno řazené do skupiny rostlin, nyní však představují samostatnou říši. Čerstvé houby tvoří z 90% voda. Mají nízkou energetickou hodnotu, jsou bohaté zejména na bílkoviny (v žampionech), aminokyseliny (především v hřibech a žampionech) a minerální látky, v zanedbatelném množství obsahují tuky a cukry. Najdeme v nich vitaminy jako je karoten (liška obecná), vitamin B1, B2 (hřiby), a v menším množství i vit. E, D, K a C. Minerálních látek dokonce obsahují více než zelené rostliny. Jmenovat můžeme měď (bedla vysoká), hořčík, vápník, fosfor, železo (hřib strakoš), draslík, sodík a jiné.
Stěny houbovitých buněk tvoří vláknina a chitin. Konzumace hub tedy na jednu stranu zvyšuje pohyb střev a podporuje trávení, na druhou stranu bývají pokrmy z hub těžké a hůře stravitelné. Vyhněte se jim večer před spaním a nejezte velké množství najednou. Důležitá je dostatečná tepelná úprava, to znamená vaření do úplného změknutí. Smažením se energetická hodnota hub zvyšuje. V souvislosti s obsahem vlákniny napomáhají houby k odbourávání špatného cholesterolu a vyvažují množství cukru v krvi. Obsažený hořčík a vápník přispívají k úpravě vysokého krevního tlaku. Ve smyslu léčivých účinků je významná zejména hlíva ústřičná, se kterou jsou spojovány antibakteriální a detoxikační účinky.
Z pohledu těhotné ženy je nutné zmínit fakt, že houby mají schopnost na sebe vázat těžké kovy, např. olovo, rtuť a arzén, což v těhotenství není vhodné. Proto je třeba dbát na to, kde (v jakém životním prostředí) houby sbíráme. Nedoporučuje se sběr hub podél silnic, cest a v okolí průmyslových podniků. Obavy mohou jít stranou v případě žampionů cíleně vypěstovaných v pěstírnách.
Zároveň by si těhotná žena měla dát pozor na to, v jaké úpravě si na nich pochutná. Pro mnohé jsou pokrmy z hub těžké, proto by se jim měly vyhnout na večer stejně tak jako ve smažené podobě.
|
|
Dostatek vápníku zajistí kvalitní mléčné výrobky
V těhotenství je nezbytné udržovat dostatečnou hladinu vápníku. Jedná se o minerál, který je důležitý pro správnou činnost krevního oběhu, srážlivost krve nebo pro fungování nervové soustavy.
Bílkoviny - nedílná složka stravy všech budoucích maminek
Bílkoviny jsou nedílnou součástí nejen jídelníčku každého sportovce, ale měly by být zastoupeny i ve stravě všech budoucích maminek. Ochrání vaši svalovou hmotu a zároveň pomohou...
Omega 6 v těhotenství
Omega 6 mastné kyseliny jsou nezbytnou součástí našeho jídelníčku, ačkoliv v současnosti jsou stále více doporučovány zejména omega 3, měli bychom dodržovat jejich rovnováhu. Pravdou však zůstává, že...
2013 Copyright © - Další šíření obsahu tohoto webu je bez písemného souhlasu majitele zakázáno. Pro ženy v období těhotenství je tu nabídka kojící noční košile v přehledné nabídce Do porodnice, vše v prvotřídní kvalitě. Dámské noční košilky zde. Módní oblečení na naspani.cz - Noční košile, pyžama, župany, spodní prádlo a další super kousky.