facebook
Dobré odpoledne, je pátek 26.4.2024 a svátek slaví Jaroslav

Hořčík v těhotenství


Ilustrační fotografie


Díky tomu, že současné stravování průměrné české populace stále postrádá větší pestrost a nabídku zdravých a čerstvých potravin, často dochází k deficitu některého minerálu či vitaminu. Tyto nedostatky nebývají přímo život ohrožující, neboť většinou nedosahují extrémních hodnot, dokážou ovšem nepříjemně potrápit. Typickým příkladem takového prvku je hořčík. Chybí lidem celkem běžně, těhotným o to více. Doporučený denní příjem se pohybuje okolo 325 mg. Pro správné vstřebávání hořčíku z potravy je důležitý dostatek vitaminu ze skupiny B, konkrétně B6. Jeho nedostatek bývá často příčinou nízké hladiny hořčíku v krvi i přes jeho nadměrný příjem, proto většina doplňků stravy bývá kombinovaná.

Hořčík je jedním z hlavních minerálů v buňkách lidského organismu. Je důležitý zejména pro činnost nervů a svalů, také pro uvolňování energie z molekul glukózy a pro správnou tvorbu kostí a zubů.  Pomáhá také předcházet infarktu díky udržování činnosti oběhového systému. Ženám pomáhá nejen s potížemi při premenstruálním syndromu, ale má vliv na stahy dělohy a těhotenské křeče. Pomáhá předcházet předčasným porodům. Jeho nedostatek se může projevit podrážděností, nespavostí, zvýšenou náladovostí, bušením srdce, depresemi či záchvatem astmatu. Díky svému rozsáhlému spektru účinnosti může ovlivnit také trávení. Častým problémem bývá různé cukání svalů všemožně po těle, někdy brnění prstů či svalová ochablost.

Hořčík je nejen pro lidské, ale i pro tělo všech živých organismů naprosto nezbytný, ovlivňuje totiž více než 300 různých reakcí, zejména těch, kde se něco vytváří. Tou nejzásadnější z nich je tvorba energeticky bohaté molekuly, tzv. ATP, bez níž by prakticky nemohl existovat život. Účastní se však všemožných dalších procesů a tak jeho nedostatek bývá spojován i se zdánlivě nesouvisejícími nemocemi, jako je cukrovka, astma nebo např. osteoporóza. Snížené hladiny bývají časté u sportovců, těhotných, diabetiků a alkoholiků.

Pokud se rozhodnete hradit příjem hořčíku z potravinových zdrojů, což je jen dobře, připravte se na velké množství ovoce a zeleniny. Největší obsah hořčíku mají pomeranče, hrušky, kukuřice, červená řepa a např. petrželka. Významným zdrojem jsou také mléko a různé mléčné výrobky.





Přibírání v těhotenství Přibírání v těhotenství

V těhotenství na váze přibere každá maminka. Jaká hmotnost je však v normě? Co je málo a co je příliš? Vaše hmotnost by měla být pravidelně kontrolována na lékařských prohlídkách, kde gynekolog konstatuje, zda je všechno v pořádku.

Máte tendence k přejídání? Máte tendence k přejídání?

Mnoho maminek má během těhotenství tendence přejídat se. Často si to omlouváme tím, že jíme za dva nebo že potřebujeme dostatek energie. Většinou tomu je ale naopak. Mnoho maminek...

Veganská strava v těhotenství Veganská strava v těhotenství

Patří mezi vegany? Veganská strava, která neobsahuje žádné potraviny živočišného původu, nemusí pro budoucí maminku představovat žádný problém. Ačkoliv mnoho odborníků varovně...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka