facebook
Dobrý večer, je pátek 14.6.2024 a svátek slaví Vít

Hořčík v těhotenství


Ilustrační fotografie


Díky tomu, že současné stravování průměrné české populace stále postrádá větší pestrost a nabídku zdravých a čerstvých potravin, často dochází k deficitu některého minerálu či vitaminu. Tyto nedostatky nebývají přímo život ohrožující, neboť většinou nedosahují extrémních hodnot, dokážou ovšem nepříjemně potrápit. Typickým příkladem takového prvku je hořčík. Chybí lidem celkem běžně, těhotným o to více. Doporučený denní příjem se pohybuje okolo 325 mg. Pro správné vstřebávání hořčíku z potravy je důležitý dostatek vitaminu ze skupiny B, konkrétně B6. Jeho nedostatek bývá často příčinou nízké hladiny hořčíku v krvi i přes jeho nadměrný příjem, proto většina doplňků stravy bývá kombinovaná.

Hořčík je jedním z hlavních minerálů v buňkách lidského organismu. Je důležitý zejména pro činnost nervů a svalů, také pro uvolňování energie z molekul glukózy a pro správnou tvorbu kostí a zubů.  Pomáhá také předcházet infarktu díky udržování činnosti oběhového systému. Ženám pomáhá nejen s potížemi při premenstruálním syndromu, ale má vliv na stahy dělohy a těhotenské křeče. Pomáhá předcházet předčasným porodům. Jeho nedostatek se může projevit podrážděností, nespavostí, zvýšenou náladovostí, bušením srdce, depresemi či záchvatem astmatu. Díky svému rozsáhlému spektru účinnosti může ovlivnit také trávení. Častým problémem bývá různé cukání svalů všemožně po těle, někdy brnění prstů či svalová ochablost.

Hořčík je nejen pro lidské, ale i pro tělo všech živých organismů naprosto nezbytný, ovlivňuje totiž více než 300 různých reakcí, zejména těch, kde se něco vytváří. Tou nejzásadnější z nich je tvorba energeticky bohaté molekuly, tzv. ATP, bez níž by prakticky nemohl existovat život. Účastní se však všemožných dalších procesů a tak jeho nedostatek bývá spojován i se zdánlivě nesouvisejícími nemocemi, jako je cukrovka, astma nebo např. osteoporóza. Snížené hladiny bývají časté u sportovců, těhotných, diabetiků a alkoholiků.

Pokud se rozhodnete hradit příjem hořčíku z potravinových zdrojů, což je jen dobře, připravte se na velké množství ovoce a zeleniny. Největší obsah hořčíku mají pomeranče, hrušky, kukuřice, červená řepa a např. petrželka. Významným zdrojem jsou také mléko a různé mléčné výrobky.





Exotické ovoce - ano či ne Exotické ovoce - ano či ne

Máte v oblibě exotické ovoce? S jeho konzumací se to obecně nemá přehánět. Mnohem lepší je totiž preferovat druhy ovoce, které běžně rostou v našich podmínkách. V našem dalším článku se dozvíte...

Co jíst a nejíst v těhotenství Co jíst a nejíst v těhotenství

Strava v těhotenství je velmi důležitá. Každá žena by měla respektovat své chutě, aby se vyhnula náhlým zažívacím problémům, které nejsou v těhotenství ničím výjimečným. Zároveň je potřeba hlídat si celkový příjem, který zajistí optimální ...

Konzumace uzenin v těhotenství Konzumace uzenin v těhotenství

Řešíte, zda je vhodné v průběhu těhotenství konzumovat maso a uzeniny? Pojďte se s námi podívat, s jakými uzeninami se můžete nejčastěji setkat a zda jsou vhodné. Pokud se jedná o...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka