facebook
Dobré ráno, je sobota 27.7.2024 a svátek slaví Viktor

Draslík v těhotenství


Ilustrační fotografie


Na rozdíl od dob minulých dnes stále častěji naše strava postrádá některé z potřebných minerálních látek, vitaminů a stopových prvků. V duchu uspěchané doby se je snažíme doplnit vybraným doplňkem stravy z široké nabídky různých farmaceutických společností. V těhotenství je potřeba většiny minerálů a dalších látek zvýšená, proto je spotřeba těchto preparátů ještě vyšší. Jedním z takových minerálů, jež často během těhotenství nastávajícím maminkám chybí, je draslík.

Draslík je hlavním iontem v tělních buňkách. Podílí se na energetice, je nezbytný při tvorbě i rozkladu energeticky bohatých molekul. Výkyvy hladin do obou směrů jsou nebezpečné zejména pro funkci srdečního svalstva. Při extrémních změnách hladiny draslíku v krvi může dojít až k srdeční zástavě. Dobrou zprávou je, že při běžném stravování ve smyslu dodržování základních principů zdravé výživy a pestrém jídelníčku je potřeba draslíku bez problémů kryta přirozeně stravou. Denní příjem (současně i výdej) draslíku, se pohybuje okolo 2 až 4 g. Během těhotenství však mohou jeho hladiny být nevyrovnané, zvláště pokud trpí nastávající maminka nějakým onemocněním ledvin nebo musí brát určité léky. K velkým ztrátám draslíku také dochází při opakovaných průjmech a zvracení.

Nízká hladina draslíku v krvi se projeví především únavou a celkovou slabostí, která je doprovázena poruchami srdečního rytmu, jinými změnami v elektrické aktivitě srdce, vedoucími až ke kolapsu, a také zácpou či nespavostí. Vysoká hladina se projeví velmi podobně, především únavou a zpomalením srdečního tepu, proto se také laikovi velmi špatně odhaluje. Může se vyskytnout brnění v konečcích prstů. U těhotných žen je ovšem nadbytek draslíku spíše výjimkou.

Draslík se také podílí na rovnováze tekutin v těle. Ovlivňuje proto výši krevního tlaku a zadržování tekutin v těle. Správná hladina draslíku v krvi pomáhá předcházet nejen preeklampsii, ale také nepříjemným otokům dolních končetin.

Bohatým zdrojem draslíku jsou především banány a hroznové víno, ze zeleniny hrášek, brokolice, kapusta, květák, luštěniny a obilné klíčky. Vstřebávání ze stravy je ovlivněno dalšími minerály – sodíkem (zejména v kuchyňské soli a minerálních vodách) a hořčíkem. Příliš mnoho sodíku hladinu draslíku snižuje, hořčík naopak zvyšuje. Podobně jako sodík působí také kofein, což je jeden z důvodů, proč by se měly těhotné ženy kávě a jiným podobným pochutinám spíše vyhýbat.





Proč je důležitá správná hladina vitamínu D Proč je důležitá správná hladina vitamínu D

Vitamín D je pro budoucí maminky jedním z nejdůležitějších vitamínů. Když ve vašem bříšku roste miminko, je přirozené, že se cítíte mnohem více unavená než dříve. Rozhodně to ale s vitamínem D nepřehánějte...

Změna jídelníčku Změna jídelníčku

Je v těhotenství nutná změna jídelníčku? Jaké nové stravovací návyky je potřeba zařadit do svého běžného režimu a od jakých raději upustit? Změna jídelníčku by se měla týkat především žen, které nejí pravidelně, jí nedostatečně ...

Patří ryby do jídelníčku těhotné? Patří ryby do jídelníčku těhotné?

Konzumace ryb v těhotenství je jedním z nejdiskutovanějších témat v oblasti výživy budoucích maminek. Ryby se obecně jíst doporučují, jelikož obsahují kvalitní nenasycené mastné kyseliny...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka