facebook
Dobré odpoledne, je neděle 24.3.2019 a svátek slaví Gabriel

Draslík v těhotenství


Ilustrační fotografie


Na rozdíl od dob minulých dnes stále častěji naše strava postrádá některé z potřebných minerálních látek, vitaminů a stopových prvků. V duchu uspěchané doby se je snažíme doplnit vybraným doplňkem stravy z široké nabídky různých farmaceutických společností. V těhotenství je potřeba většiny minerálů a dalších látek zvýšená, proto je spotřeba těchto preparátů ještě vyšší. Jedním z takových minerálů, jež často během těhotenství nastávajícím maminkám chybí, je draslík.

Draslík je hlavním iontem v tělních buňkách. Podílí se na energetice, je nezbytný při tvorbě i rozkladu energeticky bohatých molekul. Výkyvy hladin do obou směrů jsou nebezpečné zejména pro funkci srdečního svalstva. Při extrémních změnách hladiny draslíku v krvi může dojít až k srdeční zástavě. Dobrou zprávou je, že při běžném stravování ve smyslu dodržování základních principů zdravé výživy a pestrém jídelníčku je potřeba draslíku bez problémů kryta přirozeně stravou. Denní příjem (současně i výdej) draslíku, se pohybuje okolo 2 až 4 g. Během těhotenství však mohou jeho hladiny být nevyrovnané, zvláště pokud trpí nastávající maminka nějakým onemocněním ledvin nebo musí brát určité léky. K velkým ztrátám draslíku také dochází při opakovaných průjmech a zvracení.

Nízká hladina draslíku v krvi se projeví především únavou a celkovou slabostí, která je doprovázena poruchami srdečního rytmu, jinými změnami v elektrické aktivitě srdce, vedoucími až ke kolapsu, a také zácpou či nespavostí. Vysoká hladina se projeví velmi podobně, především únavou a zpomalením srdečního tepu, proto se také laikovi velmi špatně odhaluje. Může se vyskytnout brnění v konečcích prstů. U těhotných žen je ovšem nadbytek draslíku spíše výjimkou.

Draslík se také podílí na rovnováze tekutin v těle. Ovlivňuje proto výši krevního tlaku a zadržování tekutin v těle. Správná hladina draslíku v krvi pomáhá předcházet nejen preeklampsii, ale také nepříjemným otokům dolních končetin.

Bohatým zdrojem draslíku jsou především banány a hroznové víno, ze zeleniny hrášek, brokolice, kapusta, květák, luštěniny a obilné klíčky. Vstřebávání ze stravy je ovlivněno dalšími minerály – sodíkem (zejména v kuchyňské soli a minerálních vodách) a hořčíkem. Příliš mnoho sodíku hladinu draslíku snižuje, hořčík naopak zvyšuje. Podobně jako sodík působí také kofein, což je jeden z důvodů, proč by se měly těhotné ženy kávě a jiným podobným pochutinám spíše vyhýbat.





Proč v těhotenství konzumovat jablka Proč v těhotenství konzumovat jablka

Jablka obecně patří mezi nejoblíbenější ovoce. Jejich konzumace se doporučuje především z důvodu, že se pěstují v Čechách a jablka vypěstovaná u nás můžete konzumovat po většinu roku. Jelikož...

Načerpejte energii z kvalitních obilovin Načerpejte energii z kvalitních obilovin

Komplexní sacharidy by měly být základní složkou jídelníčku každé těhotné ženy. Příjem sacharidů by měl být v průměru 5 gramů na 1 kilogram vaší hmotnosti. Patří mezi ně obiloviny, luštěniny, ovoce nebo zelenina.

Jaké maso jíst v těhotenství Jaké maso jíst v těhotenství

Maso je cenným zdrojem bílkovin, a tak bychom jeho konzumaci během těhotenství rozhodně neměli zanedbávat. Volte především libové maso - ideální je například kuřecí nebo krůtí. Sáhnout však můžete i po vepřovém nebo...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka