facebook
Dobrý večer, je pátek 14.6.2024 a svátek slaví Vít

Draslík v těhotenství


Ilustrační fotografie


Na rozdíl od dob minulých dnes stále častěji naše strava postrádá některé z potřebných minerálních látek, vitaminů a stopových prvků. V duchu uspěchané doby se je snažíme doplnit vybraným doplňkem stravy z široké nabídky různých farmaceutických společností. V těhotenství je potřeba většiny minerálů a dalších látek zvýšená, proto je spotřeba těchto preparátů ještě vyšší. Jedním z takových minerálů, jež často během těhotenství nastávajícím maminkám chybí, je draslík.

Draslík je hlavním iontem v tělních buňkách. Podílí se na energetice, je nezbytný při tvorbě i rozkladu energeticky bohatých molekul. Výkyvy hladin do obou směrů jsou nebezpečné zejména pro funkci srdečního svalstva. Při extrémních změnách hladiny draslíku v krvi může dojít až k srdeční zástavě. Dobrou zprávou je, že při běžném stravování ve smyslu dodržování základních principů zdravé výživy a pestrém jídelníčku je potřeba draslíku bez problémů kryta přirozeně stravou. Denní příjem (současně i výdej) draslíku, se pohybuje okolo 2 až 4 g. Během těhotenství však mohou jeho hladiny být nevyrovnané, zvláště pokud trpí nastávající maminka nějakým onemocněním ledvin nebo musí brát určité léky. K velkým ztrátám draslíku také dochází při opakovaných průjmech a zvracení.

Nízká hladina draslíku v krvi se projeví především únavou a celkovou slabostí, která je doprovázena poruchami srdečního rytmu, jinými změnami v elektrické aktivitě srdce, vedoucími až ke kolapsu, a také zácpou či nespavostí. Vysoká hladina se projeví velmi podobně, především únavou a zpomalením srdečního tepu, proto se také laikovi velmi špatně odhaluje. Může se vyskytnout brnění v konečcích prstů. U těhotných žen je ovšem nadbytek draslíku spíše výjimkou.

Draslík se také podílí na rovnováze tekutin v těle. Ovlivňuje proto výši krevního tlaku a zadržování tekutin v těle. Správná hladina draslíku v krvi pomáhá předcházet nejen preeklampsii, ale také nepříjemným otokům dolních končetin.

Bohatým zdrojem draslíku jsou především banány a hroznové víno, ze zeleniny hrášek, brokolice, kapusta, květák, luštěniny a obilné klíčky. Vstřebávání ze stravy je ovlivněno dalšími minerály – sodíkem (zejména v kuchyňské soli a minerálních vodách) a hořčíkem. Příliš mnoho sodíku hladinu draslíku snižuje, hořčík naopak zvyšuje. Podobně jako sodík působí také kofein, což je jeden z důvodů, proč by se měly těhotné ženy kávě a jiným podobným pochutinám spíše vyhýbat.





Exotické ovoce - ano či ne Exotické ovoce - ano či ne

Máte v oblibě exotické ovoce? S jeho konzumací se to obecně nemá přehánět. Mnohem lepší je totiž preferovat druhy ovoce, které běžně rostou v našich podmínkách. V našem dalším článku se dozvíte...

Co jíst a nejíst v těhotenství Co jíst a nejíst v těhotenství

Strava v těhotenství je velmi důležitá. Každá žena by měla respektovat své chutě, aby se vyhnula náhlým zažívacím problémům, které nejsou v těhotenství ničím výjimečným. Zároveň je potřeba hlídat si celkový příjem, který zajistí optimální ...

Konzumace uzenin v těhotenství Konzumace uzenin v těhotenství

Řešíte, zda je vhodné v průběhu těhotenství konzumovat maso a uzeniny? Pojďte se s námi podívat, s jakými uzeninami se můžete nejčastěji setkat a zda jsou vhodné. Pokud se jedná o...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka