facebook
Dobré odpoledne, je pátek 19.4.2024 a svátek slaví Marcela

Draslík v těhotenství


Ilustrační fotografie


Na rozdíl od dob minulých dnes stále častěji naše strava postrádá některé z potřebných minerálních látek, vitaminů a stopových prvků. V duchu uspěchané doby se je snažíme doplnit vybraným doplňkem stravy z široké nabídky různých farmaceutických společností. V těhotenství je potřeba většiny minerálů a dalších látek zvýšená, proto je spotřeba těchto preparátů ještě vyšší. Jedním z takových minerálů, jež často během těhotenství nastávajícím maminkám chybí, je draslík.

Draslík je hlavním iontem v tělních buňkách. Podílí se na energetice, je nezbytný při tvorbě i rozkladu energeticky bohatých molekul. Výkyvy hladin do obou směrů jsou nebezpečné zejména pro funkci srdečního svalstva. Při extrémních změnách hladiny draslíku v krvi může dojít až k srdeční zástavě. Dobrou zprávou je, že při běžném stravování ve smyslu dodržování základních principů zdravé výživy a pestrém jídelníčku je potřeba draslíku bez problémů kryta přirozeně stravou. Denní příjem (současně i výdej) draslíku, se pohybuje okolo 2 až 4 g. Během těhotenství však mohou jeho hladiny být nevyrovnané, zvláště pokud trpí nastávající maminka nějakým onemocněním ledvin nebo musí brát určité léky. K velkým ztrátám draslíku také dochází při opakovaných průjmech a zvracení.

Nízká hladina draslíku v krvi se projeví především únavou a celkovou slabostí, která je doprovázena poruchami srdečního rytmu, jinými změnami v elektrické aktivitě srdce, vedoucími až ke kolapsu, a také zácpou či nespavostí. Vysoká hladina se projeví velmi podobně, především únavou a zpomalením srdečního tepu, proto se také laikovi velmi špatně odhaluje. Může se vyskytnout brnění v konečcích prstů. U těhotných žen je ovšem nadbytek draslíku spíše výjimkou.

Draslík se také podílí na rovnováze tekutin v těle. Ovlivňuje proto výši krevního tlaku a zadržování tekutin v těle. Správná hladina draslíku v krvi pomáhá předcházet nejen preeklampsii, ale také nepříjemným otokům dolních končetin.

Bohatým zdrojem draslíku jsou především banány a hroznové víno, ze zeleniny hrášek, brokolice, kapusta, květák, luštěniny a obilné klíčky. Vstřebávání ze stravy je ovlivněno dalšími minerály – sodíkem (zejména v kuchyňské soli a minerálních vodách) a hořčíkem. Příliš mnoho sodíku hladinu draslíku snižuje, hořčík naopak zvyšuje. Podobně jako sodík působí také kofein, což je jeden z důvodů, proč by se měly těhotné ženy kávě a jiným podobným pochutinám spíše vyhýbat.





Veganská strava v těhotenství Veganská strava v těhotenství

Patří mezi vegany? Veganská strava, která neobsahuje žádné potraviny živočišného původu, nemusí pro budoucí maminku představovat žádný problém. Ačkoliv mnoho odborníků varovně...

Ořechy vás nadopují energií Ořechy vás nadopují energií

budoucí maminka by měla jíst zdravě a vyváženě, aby svému tělu zajistila dostatečný přísun vitamínů a minerálů. Ořechům se vyhýbejte jen tehdy, když trpíte potravinovou alergií, jelikož by...

Nezbytnost jódu v těhotenství Nezbytnost jódu v těhotenství

Jód je nezbytný pro kvalitní a spokojený život maminky i pro vývoj miminka. Nedostatek jódu, se kterých se setkává mnoho Čechů, vede k rozvoji mnoha nepříjemných zdravotních problémů.

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka