Na rozdíl od dob minulých dnes stále častěji naše strava postrádá některé z potřebných minerálních látek, vitaminů a stopových prvků. V duchu uspěchané doby se je snažíme doplnit vybraným doplňkem stravy z široké nabídky různých farmaceutických společností. V těhotenství je potřeba většiny minerálů a dalších látek zvýšená, proto je spotřeba těchto preparátů ještě vyšší. Jedním z takových minerálů, jež často během těhotenství nastávajícím maminkám chybí, je draslík.
Draslík je hlavním iontem v tělních buňkách. Podílí se na energetice, je nezbytný při tvorbě i rozkladu energeticky bohatých molekul. Výkyvy hladin do obou směrů jsou nebezpečné zejména pro funkci srdečního svalstva. Při extrémních změnách hladiny draslíku v krvi může dojít až k srdeční zástavě. Dobrou zprávou je, že při běžném stravování ve smyslu dodržování základních principů zdravé výživy a pestrém jídelníčku je potřeba draslíku bez problémů kryta přirozeně stravou. Denní příjem (současně i výdej) draslíku, se pohybuje okolo 2 až 4 g. Během těhotenství však mohou jeho hladiny být nevyrovnané, zvláště pokud trpí nastávající maminka nějakým onemocněním ledvin nebo musí brát určité léky. K velkým ztrátám draslíku také dochází při opakovaných průjmech a zvracení.
Nízká hladina draslíku v krvi se projeví především únavou a celkovou slabostí, která je doprovázena poruchami srdečního rytmu, jinými změnami v elektrické aktivitě srdce, vedoucími až ke kolapsu, a také zácpou či nespavostí. Vysoká hladina se projeví velmi podobně, především únavou a zpomalením srdečního tepu, proto se také laikovi velmi špatně odhaluje. Může se vyskytnout brnění v konečcích prstů. U těhotných žen je ovšem nadbytek draslíku spíše výjimkou.
Draslík se také podílí na rovnováze tekutin v těle. Ovlivňuje proto výši krevního tlaku a zadržování tekutin v těle. Správná hladina draslíku v krvi pomáhá předcházet nejen preeklampsii, ale také nepříjemným otokům dolních končetin.
Bohatým zdrojem draslíku jsou především banány a hroznové víno, ze zeleniny hrášek, brokolice, kapusta, květák, luštěniny a obilné klíčky. Vstřebávání ze stravy je ovlivněno dalšími minerály – sodíkem (zejména v kuchyňské soli a minerálních vodách) a hořčíkem. Příliš mnoho sodíku hladinu draslíku snižuje, hořčík naopak zvyšuje. Podobně jako sodík působí také kofein, což je jeden z důvodů, proč by se měly těhotné ženy kávě a jiným podobným pochutinám spíše vyhýbat.
|
Někteří z nás, ať už je to z jakéhokoliv důvodu, se rozhodne přejít na vegetariánskou stravu. Žena, která není v jiném stavu, má zodpovědnost jen za svůj život a může se tedy zcela sama rozhodnout, co bude jíst a co ne.
V těhotenství je důležité dbát na přísun vitamínů a minerálů. Každá budoucí maminka by se měla cítit dobře a právě tyto látky jí zajistí pohodu. Z citrusů můžeme doporučit především citrony, pomeranče, grepy nebo mandarinky.
V dnešním článku se zaměříme na zeleninu zelené barvy, jejíž konzumace je pro tělo každé budoucí maminky nezbytná. Tato zelenina obsahuje kyselinu listovou, která se zasluhuje o správný vývoj miminka ve vašem bříšku.
2013 Copyright © - Další šíření obsahu tohoto webu je bez písemného souhlasu majitele zakázáno. Pro ženy v období těhotenství je tu těhotenské oblečení a móda v přehledné nabídce a pro miminka zase kojenecké oblečení, vše v prvotřídní kvalitě. Pokud rádi cestujete je tu pro Vás levná dovolená s dětmi v Čechách. Módní oblečení na styls.cz - šaty, kabelky, šátky, spodní prádlo a další super kousky.