facebook
Dobré odpoledne, je středa 15.8.2018 a svátek slaví Hana

5. Více než tvarohová pomazánka


Ilustrační fotografie


Doba přípravy:
10 minut

 

Na 2 porce:
250 g nízkotučného tvarohu (1 vanička), půl kelímku bílého jogurtu, kousek pórku, 1 mrkev, hrst bylinek (nejlépe čerstvých nebo mražených - bazalka, pažitka nebo petrželka), celozrnné pečivo (2 ks), sladká paprika, sůl.


Postup:
Nakrájejte pórek na kolečka, mrkev nastrouhejte. Přidejte do misky s tvarohem a jogurtem, přisypte bylinky, trochu sladké papriky a osolte dle chuti. Pečlivě rozmíchejte a namažte na chleba.


Přínos pro Vaše tělo:
tvaroh – je nezrající sýr, který vzniká kyselým srážením, vyrábí se z kravského nebo kozího mléka; je lehce stravitelný, obsahuje plnohodnotné bílkoviny (= takové, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny, jež si naše tělo nedokáže samo vyrobit), vitaminy A, B, D, E a min. látky a stopové prvky (např. vápník, fosfor, draslík, zinek, hořčík, měď); vápník z tvarohu se dobře vstřebává díky laktóze a vitaminu D; tvaroh je lehce stravitelný, má nízkou energetickou a přitom vysokou nutriční hodnotu

bílý jogurt – je kysaný mléčný výrobek (vyrábí se prokysáním mléka, smetany nebo podmáslí čistou jogurtovou kulturou), měl by být pevný a tuhý, může se z něj uvolňovat syrovátka; je dobře stravitelný, obsahuje vápník a kvalitní bílkoviny, pozitivně ovlivňuje střevní mikrofloru, snižuje hladinu cholesterolu

pórek (pór) – obsahuje kyselinu listovou, karoten, vitaminy B1, C, E, železo, vápník, hořčík, draslík, fosfor, selen a mangan, také vysoce hodnotné bílkoviny a vlákninu; zelená část pórku obsahuje 2x více vitaminů, než bílá část; je antiseptický (pomáhá likvidovat bakterie), močopudný, odvodňuje, podporuje trávení, čistí žaludek a střeva a snižuje hladinu cukru v krvi; přispívá k dobré mozkové a srdeční činnosti, posiluje imunitu

mrkev - obsahuje vit. A (betakaroten), D, E, K, minerály a stopové prvky (železo, vápník, draslík, sodík, měď, fosfor, jód, selen), lecitin, vlákninu, má močopudný a projímavý účinek (předchází zácpě), podporuje vylučování cholesterolu, užívá se při chudokrevnosti, pomáhá při kožních chorobách a oslabení organismu; lépe se vstřebává vařená, kvůli uvolnění betakarotenu je vhodné přidat do vaření kapku oleje

bazalka – pomáhá na uvolnění křečí (jak trávicího traktu, tak průdušek, proto se užívá i při kašli), podporuje tvorbu mateřského mléka, působí proti plynatosti

pažitka – zdroj vitaminu B, C, E, karotenu, min. látek (sodík, vápník, fosfor, draslík, železo, síra), podporuje trávení, snižuje krevní tlak, povzbuzuje chuť k jídlu

petržel – obsahuje silice a flavonoidy, které pomáhají při onemocnění ledvin a močového měchýře, při menstruačních potížích a střevní kolice; je močopudná, podporuje trávení, účinkuje proti křečím a nadýmání

sladká paprika (koření) – obsahuje vitaminy A, B, C a silice, má vliv na omezení srdečních onemocnění, účinkuje proti kornatění cév, podporuje chuť k jídlu, zahřívá

celozrnné pečivo – zasytí Vás na delší dobu než bílé pečivo, díky nižšímu GI; použitá celá zrna jsou bohatá na vitaminy, minerály, vlákninu i esenciální mastné kyseliny; označení „celozrnné“ může mít jen pečivo, které obsahuje 80 a více % celozrnné mouky, označení „vícezrnné“ pečivo znamená, že min. 5 % mouky pochází z jiných obilovin, než je pšenice a žito, což není mnoho. Pozor na „tmavé“ pečivo, což je termín, který určuje pouze barvu pečiva (ta bývá většinou dosažena karamelem, praženým ječmenem nebo žitem), s celozrnnou moukou nemá nic společného

sůl – pozor na nadměrné solení! V malých dávkách má sůl povzbuzující účinky, při přemíře soli dochází k poškození jater a ledvin, zvyšuje se krevní tlak, pokožka se stává suchá; sodík obsažený v soli při nadměrné konzumaci poškozuje cévy a srdeční tkáň; sůl zabraňuje vylučování odpadních látek z těla, mnohé světové kuchyně ji úspěšně nahrazují používáním různých druhů koření; hodnotnějšími variantami klasické soli jsou mořská, atlantská nebo himálajská sůl.



11. pomazánka se sardinkami a ricottou

Vykouzlete za pár minut skvělou rybí pomazánku ve své nejzdravější podobě! A budete překvapeni - nechybí v ní ani majonéza. Dodáte tělu pořádnou dávku nenasycených mastných kyselin omega 3, vitaminů, i minerálních látek, a až ochutnáte, nebudete hledat jinou...

10. Pomazánka z avokáda a ricotty

Vyrobte si za pár minut jemnou pomazánku s nutričně velmi bohatým sýrem ricotta a posilujícím avokádem.

9. Pohanková snídaně

Máte ráno málo času na přípravu snídaně? Namočte večer trochu pohanky do vody, ráno ji během 5ti minut proměníte v kaši nebo koktejl. Stačí přidat kousek ovoce a rychlá, levná a přitom vydatná snídaně je na světě.

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka