facebook
Dobrý večer, je neděle 24.3.2019 a svátek slaví Gabriel

Co jíst a nejíst v těhotenství


Ilustrační fotografie


Strava v těhotenství je velmi důležitá. Každá žena by měla respektovat své chutě, aby se vyhnula náhlým zažívacím problémům, které nejsou v těhotenství ničím výjimečným. Zároveň je potřeba hlídat si celkový příjem, který zajistí optimální přibírání na váze. Samozřejmě je nezbytné věnovat pozornost také skladbě jídelníčku, která by měla obsahovat živinově hodnotné potraviny. Některým z nich však ale doporučujeme se vyvarovat.

Co jíst v těhotenství

Každá budoucí maminka by do svého jídelníčku měla zařadit dostatek ovoce a zeleniny. Tyto složky potravy dodají energii, vlákninu, důležité vitamíny a minerály. Nevyhýbejte se ani potravinám z celozrnných obilovin, luštěninám a mléčným výrobkům (s těmi to však ani nepřehánějte). Luštěniny a celozrnné pečivo vždy dobře rozkousejte, jelikož mohou způsobovat nepříjemné nadýmání. Mléčné výrobky jsou důležité hlavně jako zdroj vápníku. Vhodné jsou také ořechy, vejce, maso nebo ovesné vločky.

Co nejíst v těhotenství

V období těhotenství se vyvarujte syrovému masu a vejcím. Nepijte ani nepasterizované mléko. Riziko v sobě rovněž skrývají plísňové sýry, které mohou obsahovat i jiné plísně než ty šlechtěné. Těhotné ženy by se rovněž měly vyhnout vybraným druhům ryb - s obsahem rtuti. Nedoporučují se rovněž játra (ať už drůbeží nebo vepřová), která jsou bohatá na vitamín A. Předávkování tímto vitamínem může způsobit osteoporózu nebo otravu. Ačkoliv tyto případy nejsou z praxe příliš časté, rozhodně se vyplatí nic nepodceňovat.





Proč v těhotenství konzumovat jablka Proč v těhotenství konzumovat jablka

Jablka obecně patří mezi nejoblíbenější ovoce. Jejich konzumace se doporučuje především z důvodu, že se pěstují v Čechách a jablka vypěstovaná u nás můžete konzumovat po většinu roku. Jelikož...

Načerpejte energii z kvalitních obilovin Načerpejte energii z kvalitních obilovin

Komplexní sacharidy by měly být základní složkou jídelníčku každé těhotné ženy. Příjem sacharidů by měl být v průměru 5 gramů na 1 kilogram vaší hmotnosti. Patří mezi ně obiloviny, luštěniny, ovoce nebo zelenina.

Jaké maso jíst v těhotenství Jaké maso jíst v těhotenství

Maso je cenným zdrojem bílkovin, a tak bychom jeho konzumaci během těhotenství rozhodně neměli zanedbávat. Volte především libové maso - ideální je například kuřecí nebo krůtí. Sáhnout však můžete i po vepřovém nebo...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka