facebook
Dobré dopoledne, je pátek 19.4.2024 a svátek slaví Marcela

Broskve, meruňky a další peckoviny ve vašem jídelníčku


Ilustrační fotografie


V létě je na našich zahradách i na pultech obchodů k dostání celá škála čerstvého ovoce a zeleniny. Pokud tedy čekáte miminko v létě, určitě doplňujte vitamíny touto cestou. Umírněné množství vám žádnou alergickou reakci, které se maminky často obávají, nezpůsobí.

Sezónní ovoce z České republiky je ideální volbou do vašeho jídelníčku, jelikož jeho konzumace je pro naše tělo přirozená. Před snědením si ale vybraný kousek vždy pečlivě omyjte vlažnou vodou.


Broskve a nektarinky

Mnoho maminek se broskvím v těhotenství vyhýbá, jelikož mají obavy z případných alergických reakcí. To je ale rozhodně velká škoda. Pokud vám broskve ani před otěhotněním nevadí, rozhodně se s nimi nemusíte omezovat. Jsou totiž vynikajícím zdrojem pro tělo potřebných vitamínů a minerálů.

Obsahují pouze 9 % sacharidů, z nich ale většinu tvoří jednoduché cukry, takže jsou skvělou volbou na rychlé doplnění energie. Broskve mají vysoký obsah hořčíku a draslíku, což jsou minerály potřebné k udržování pravidelného srdečního rytmu. Doporučují se nejen v těhotenství, ale také při hubnutí, a to i díky příznivému obsahu sodíku, nízkému obsahu kalorií a vynikající svěží chuti.


Meruňky

Velmi oblíbeným sezónním ovocem jsou též meruňky. Zde se opravdu vyplatí mít ty vypěstované doma nebo alespoň dovezené z Moravy. Obsahují vitamín A, který se výrazně podílí na zvyšování imunity, a také vitamín C. Kyselina nikotinová pomáhá při pocitech psychického napětí a při nervových potížích a kyselina listové s krvetvorbou. Ta je mimochodem velmi důležitá během těhotenství a právě meruňky ji obsahují. Jsou vynikající také pro zlepšení kvality kůže, vlasů a nehtů nebo na únavu a špatné soustředění.


Švestky

Ke konci léta nebo začátkem podzimu dozrávají šťavnaté plody švestek, které jsou však dostupné i v mnoha dalších odrůdách, co se sklízí už během teplých letních měsíců. Obsahují značné množství vitamínu B12 i dalších vitamínů skupiny B. Ze stopových prvků je zde zastoupena měď nebo zinek. Švestky vám můžeme doporučit při střevních potížích, které budoucí maminky často trápí, při nemocech jater a krevního oběhu nebo třeba na nervozitu.

Ovoce má samozřejmě nejvíce vitamínů jako syrové. Tyto plody jsou ale vynikající i na různých moučnících - buchtách a koláčích. V takové podobě jim neodolá celá vaše rodina.





Veganská strava v těhotenství Veganská strava v těhotenství

Patří mezi vegany? Veganská strava, která neobsahuje žádné potraviny živočišného původu, nemusí pro budoucí maminku představovat žádný problém. Ačkoliv mnoho odborníků varovně...

Ořechy vás nadopují energií Ořechy vás nadopují energií

budoucí maminka by měla jíst zdravě a vyváženě, aby svému tělu zajistila dostatečný přísun vitamínů a minerálů. Ořechům se vyhýbejte jen tehdy, když trpíte potravinovou alergií, jelikož by...

Nezbytnost jódu v těhotenství Nezbytnost jódu v těhotenství

Jód je nezbytný pro kvalitní a spokojený život maminky i pro vývoj miminka. Nedostatek jódu, se kterých se setkává mnoho Čechů, vede k rozvoji mnoha nepříjemných zdravotních problémů.

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka