facebook
Dobrý večer, je středa 24.4.2024 a svátek slaví Marek

Plavání v těhotenství


Ilustrační fotografie


Jak v období těhotenství plyne čas, roste s ním i vaše bříško a vy si pomalu připadáte jako taková malá velrybka na suchu. Dnes se však nabízí spousta forem cvičení pro těhulky a pokud jste vodní živel, jistě vás napadne jít si čas od času zaplavat. Je plavání těhotenství prospěšné nebo se spíše nedoporučuje?

Uvolníme a zpevníme svaly

Pokud jste až dodnes váhala, zda jít či nejít do bazénu, už nemusíte. V období těhotenství dostává zabrat nejen pánevní dno, ale i zádové svalstvo a to se během plavání nejen krásně uvolňuje, ale zároveň i zpevňuje tak, aby zvládlo zátěž rostoucího bříška a následný porod. Plavání dále podporuje cirkulaci krve, jejíž činnost je také během gravidity ztížená a přitom zbytečně nezatíží srdce.

Cvičíme ve vodě

Kromě pánevního dna a zádových svalů se ve vodě perfektně uvolní klouby, které jsou také velmi zatížené. Na běžném kurzu plavání pro těhotné se provádějí různé, převážně vtipné cviky stylu hopsání, mávání rukama, kmitání koleny, či foukání do balonku nebo potápění se. Tyto cviky jsou sestavené speciálně pro těhotné ženy, které díky nim nejen posílí svaly, ale zároveň se připraví na těžkosti porodu, především na správné dýchání.

Ve vodě jen pod dohledem

Pokud se pro plavání v těhotenství rozhodnete, za žádnou cenu se nesnažte trhat rekordy typu: „Čím  více a častěji budu chodit plavat, tím budu zdravější a porodím bez problémů.“ Pokud se vám během cvičení udělá nevolno, nebo vás začne někde píchat, zastavte se nebo si rovnou na chvilku vylezte z bazénu. Do vody byste také neměla chodit úplně sama. Těhotným ženám častěji hrozí křeče, což by mohlo mít neblahé důsledky. Vždy s sebou vezměte kamarádku a přímému cvičení se věnujte jen pod dohledem zkušené instruktorky.

Infekce z vody

Může se také stát, že chytnete z vody nějakou infekci. Pokud se ale zúčastňujete speciálních kurzů, nic vám s velkou pravděpodobností nehrozí. Instruktorka na čistotu a teplotu vody vždy dohlédne. Pokud ráda plavete v přírodních zdrojích, je dobré používat speciální tampony s probiotiky, které pochvu chrání před různými infekcemi. Ty, pokud máte strach, můžete ostatně použít i v bazénu.





Koronavirus a těhotenství Koronavirus a těhotenství

Jste těhotná o chcete mít co nejvíce informací, rizicích a prevenci nákazy Covid-19? Pokusili jsme se pro vás najít co nejnovější  informace a zprostředkovat vám je do tohoto článku.

Péče o prsa v těhotenství Péče o prsa v těhotenství

Prsa jsou symbolem ženskosti. V těhotenství však procházejí velkými změnami, a to jak uvnitř, tak i navenek. Pokud chcete vědět, jak se s těmito změnami vypořádat, určitě si přečtěte náš aktuální článek.

Péče o pokožku v těhotenství Péče o pokožku v těhotenství

Pokožka každé ženy je v průběhu těhotenství vystavována extrémnímu zatížení. Zvětšuje se bříško spolu s poprsím a nabírající kila představují riziko pro rozvoj celulitidy a strií. V dnešním článku vám doporučíme přípravky, které můžete ...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka