facebook
Příjemnou noc, je neděle 23.3.2025 a svátek slaví Ivona

Omega-3 mastné kyseliny během těhotenství


Ilustrační fotografie

Omega-3 mastné kyseliny jsou velmi důležitými látkami, které si bohužel lidské tělo neumí samo vyrobit, musí je proto přijímat v potravě. Jejich vyvážené množství je důležité nejen v běžném životě, ale samozřejmě také v těhotenství, zde snad ještě více. Vliv omega-3 mastných kyselin na vyvíjející se plod během těhotenství však začal být podrobně zkoumán relativně nedávno, teprve v 80. letech minulého století.

Omega-3 mastné kyseliny patří mezi tzv. nenasycené mastné kyseliny. Jejich „nenasycenost“ je dána chemickým složením molekuly. Někdy je můžeme nalézt pod souhrnnou zkratkou PUFA, popř. jsou označovány jako EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová), což jsou nejen dva jazykolamy, ale také nejvýznamnější mastné kyseliny této skupiny. Určitě jste se s nimi již setkali jako s látkami, jež pomáhají předcházet onemocněním oběhového systému, např. pomocí snižování hladiny LDL, tedy „špatného“ cholesterolu.

Co zatím víme o vlivu omega-3 mastných kyselin na průběh těhotenství je především fakt, že pomáhají předcházet nízké porodní hmotnosti, děti matek, jež mají těchto mastných kyselin dostatek, jsou v průměru o přibližně 200 g těžší. Také prodlužují délku těhotenství, průměrně o 4-6 dní. Jsou velmi významné zejména pro vývoj mozku, zejména z hlediska psychomotorického vývoje a rozvoje vidění. Tyto aspekty vývoje ovlivňuje především DHA. Nejvíce omega-3 mastných kyselin matka předává plodu během posledního trimestru, čímž se snaží miminko připravit na rychlé a velké změny po narození. Samy rodičky mají po porodu velmi nízkou koncentraci těchto kyselin v krvi. Mateřské mléko navíc obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin, proto je vhodné zvýšit jejich příjem potravou.

Kde tedy tyto zázraky přírody získat? Obecně se omega-3 mastné kyseliny získávají především z mořských ryb. Vysoký obsah mají především ryby tučné, jako jsou makrela, losos nebo tuňák. Ideálně by měla mořské ryby těhotná či kojící matka konzumovat alespoň 2x týdně a čerstvé, což však v našich podmínkách není zcela jednoduché. Na trhu je množství potravinových doplňků, některé se dokonce řadí mezi funkční potraviny.





Proč v těhotenství konzumovat jablka Proč v těhotenství konzumovat jablka

Jablka obecně patří mezi nejoblíbenější ovoce. Jejich konzumace se doporučuje především z důvodu, že se pěstují v Čechách a jablka vypěstovaná u nás můžete konzumovat po většinu roku. Jelikož...

Načerpejte energii z kvalitních obilovin Načerpejte energii z kvalitních obilovin

Komplexní sacharidy by měly být základní složkou jídelníčku každé těhotné ženy. Příjem sacharidů by měl být v průměru 5 gramů na 1 kilogram vaší hmotnosti. Patří mezi ně obiloviny, luštěniny, ovoce nebo zelenina.

Jaké maso jíst v těhotenství Jaké maso jíst v těhotenství

Maso je cenným zdrojem bílkovin, a tak bychom jeho konzumaci během těhotenství rozhodně neměli zanedbávat. Volte především libové maso - ideální je například kuřecí nebo krůtí. Sáhnout však můžete i po vepřovém nebo...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka