facebook
Dobré odpoledne, je středa 4.10.2023 a svátek slaví František

Zelená zelenina je nejvíce prospěšná


Ilustrační fotografie


V dnešním článku se zaměříme na zeleninu zelené barvy, jejíž konzumace je pro tělo každé budoucí maminky nezbytná. Tato zelenina obsahuje kyselinu listovou, která se zasluhuje o správný vývoj miminka ve vašem bříšku. Kyselina listová neboli vitamín B9 ovlivňuje správný vývoj mozku a míchy dítěte. Na samotnou kyselinu listovou a tedy i na potraviny, které ji obsahují dostatečné množství se doporučujeme zaměřit především v prvních týdnech těhotenství. Pojďte se s námi podívat na druhy zelené zeleniny.

Hlávkový a ledový salát

Tuto zeleninu vám můžeme doporučit především v jarních a letních měsících, kdy je k dostání čerstvá - ideálně z vaší zahrádky. Hlávkový salát obsahuje také vápník, draslík, hořčík nebo železo. Je rovněž bohatý na vlákninu, která přispívá k vyvážené střevní mikroflóře. Hlávkový salát má obvykle nevýraznou chuť, kterou můžete podtrhnout vhodným kořením, octem, další barevnou zeleninou nebo třeba sýry.

Brokolice

Brokolice se po mnoho let vnímala jako zajímavá alternativa ke květáku. Je bohatá na vitamín C, E, B1 nebo B9. Ochraňuje náš organismus před volnými radikály, toxickými a rakovinotvornými látkami. V těhotenství vám ji určitě doporučujeme konzumovat vařenou (ideálně v páře). Poté ji můžete třeba zapéct se šunkou a sýrem nebo z ní udělat sytý salát.

Kapusta

Velmi oblíbenou zeleninou je také kapusta, která je v našich končinách nejrozšířenější jako hlávková a růžičková. Obsahuje například vitamíny B, C, E nebo K. Z minerálů se v ní nachází hořčík, fosfor, draslík nebo sodík. Kapusta se konzumuje také uvařená. Můžete ji dusit, zapékat nebo smažit.

Zelená paprika

Zelené papriky jsou v porovnání s paprikami žlutými, červenými nebo oranžovými méně sladké, což jim ale rozhodně na oblibě neubírá. Obsahují především vitamín C, draslík, hořčík nebo vápník. Papriky určitě konzumujte jako syrové, pokud vám nezpůsobují potíže s nadýmáním. V této podobě si totiž zachovají nejvíce prospěšných látek.





V těhotenství nepodceňujte snídaně V těhotenství nepodceňujte snídaně

Nemáte po ránu chuť k jídlu nebo nejste zvyklá příliš mnoho snídat? Během těhotenství by se vaše stravovací návyky měly v tomto ohledu výrazně pozměnit. Snídaně by totiž měla být základním stavebním...

Chuť na sladké v těhotenství Chuť na sladké v těhotenství

Čokoláda, zmrzlina, sušenky, tyčinky.. všechny tyto sladkosti dokáže mnoho budoucích maminek bez výčitek zkonzumovat. Těhotenství je přece doba, ve které se kila přirozeně přibírají a mnoho žen...

Fosfor v těhotenství Fosfor v těhotenství

Během těhotenství je velmi důležitá vyvážená hladina všech minerálů v těle. Patří mezi ně i často podceňovaný fosfor, který je ale stejně nezbytný jako třeba vápník, železo, hořčík nebo jód. V tomto...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka