facebook
Dobré ráno, je úterý 21.3.2023 a svátek slaví Radek

Zelená zelenina je nejvíce prospěšná


Ilustrační fotografie


V dnešním článku se zaměříme na zeleninu zelené barvy, jejíž konzumace je pro tělo každé budoucí maminky nezbytná. Tato zelenina obsahuje kyselinu listovou, která se zasluhuje o správný vývoj miminka ve vašem bříšku. Kyselina listová neboli vitamín B9 ovlivňuje správný vývoj mozku a míchy dítěte. Na samotnou kyselinu listovou a tedy i na potraviny, které ji obsahují dostatečné množství se doporučujeme zaměřit především v prvních týdnech těhotenství. Pojďte se s námi podívat na druhy zelené zeleniny.

Hlávkový a ledový salát

Tuto zeleninu vám můžeme doporučit především v jarních a letních měsících, kdy je k dostání čerstvá - ideálně z vaší zahrádky. Hlávkový salát obsahuje také vápník, draslík, hořčík nebo železo. Je rovněž bohatý na vlákninu, která přispívá k vyvážené střevní mikroflóře. Hlávkový salát má obvykle nevýraznou chuť, kterou můžete podtrhnout vhodným kořením, octem, další barevnou zeleninou nebo třeba sýry.

Brokolice

Brokolice se po mnoho let vnímala jako zajímavá alternativa ke květáku. Je bohatá na vitamín C, E, B1 nebo B9. Ochraňuje náš organismus před volnými radikály, toxickými a rakovinotvornými látkami. V těhotenství vám ji určitě doporučujeme konzumovat vařenou (ideálně v páře). Poté ji můžete třeba zapéct se šunkou a sýrem nebo z ní udělat sytý salát.

Kapusta

Velmi oblíbenou zeleninou je také kapusta, která je v našich končinách nejrozšířenější jako hlávková a růžičková. Obsahuje například vitamíny B, C, E nebo K. Z minerálů se v ní nachází hořčík, fosfor, draslík nebo sodík. Kapusta se konzumuje také uvařená. Můžete ji dusit, zapékat nebo smažit.

Zelená paprika

Zelené papriky jsou v porovnání s paprikami žlutými, červenými nebo oranžovými méně sladké, což jim ale rozhodně na oblibě neubírá. Obsahují především vitamín C, draslík, hořčík nebo vápník. Papriky určitě konzumujte jako syrové, pokud vám nezpůsobují potíže s nadýmáním. V této podobě si totiž zachovají nejvíce prospěšných látek.





Proč v těhotenství konzumovat jablka Proč v těhotenství konzumovat jablka

Jablka obecně patří mezi nejoblíbenější ovoce. Jejich konzumace se doporučuje především z důvodu, že se pěstují v Čechách a jablka vypěstovaná u nás můžete konzumovat po většinu roku. Jelikož...

Načerpejte energii z kvalitních obilovin Načerpejte energii z kvalitních obilovin

Komplexní sacharidy by měly být základní složkou jídelníčku každé těhotné ženy. Příjem sacharidů by měl být v průměru 5 gramů na 1 kilogram vaší hmotnosti. Patří mezi ně obiloviny, luštěniny, ovoce nebo zelenina.

Jaké maso jíst v těhotenství Jaké maso jíst v těhotenství

Maso je cenným zdrojem bílkovin, a tak bychom jeho konzumaci během těhotenství rozhodně neměli zanedbávat. Volte především libové maso - ideální je například kuřecí nebo krůtí. Sáhnout však můžete i po vepřovém nebo...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka