facebook
Příjemnou noc, je sobota 20.4.2024 a svátek slaví Alexandra

Tvrdnutí břicha v těhotenství


Ilustrační fotografie


Těhotenství může být provázeno celou řadou menších či větších nepříjemností. Mnohé z nich jsou zanedbatelné a mnohdy i přehlédnutelné. Některé však mohou nastávající maminku vylekat, a takové stavy by pak měla konzultovat se svým lékařem. Mezi nepříjemné doprovodné jevy, se kterými se může budoucí maminka setkat, je tvrdnutí bříška. Někdy se však objeví jen v mírné formě a maminka tak o tom ani nemusí vědět.


K prvnímu tvrdnutí během těhotenství může dojít zhruba v jeho polovině. Většinou to ženy popisují zvýšeným tlakem v oblasti podbřišku prostupujícím do celého břicha. Nastávající maminky často uvádějí, že mají pocit výrazného sevření břicha ze všech stran. Tvrdnutí lze rozeznat i pohmatem, kdy lze cítit, že bříško je skutečně tvrdší než obvykle. Ke zmírnění takového stavu by se měla maminka pokusit se uvolnit a snažit se napětí prodýchat. Po chvíli by tento stav měl sám přejít. V opačném případě, nebo jestliže by se stav zhoršoval a způsoboval by velkou bolest, je potřeba vyhledat lékaře.


Příčiny tvrdnutí břicha v těhotenství mohou spočívat i v tom, že se maminka příliš přetěžuje, je vystavena stresu nebo větší fyzické námaze. Proto by to pro ni měl být signál k tomu, aby již tolik nepřepínala svoje síly a více odpočívala.  V průběhu devátého měsíce může být tvrdnutí břicha častější a je to způsobeno tím, že se děloha postupně začíná připravovat na porod.


Jestliže je tvrdnutí břicha výraznější, doporučuje se většinou užívání hořčíku, a to samozřejmě po konzultaci se svým lékařem. Mnohé ženy si při tvrdnutí břicha snaží pomoci masírováním, ale tím jev mohou naopak ještě zhoršit, proto by se tomu měly raději vyhnout. Stejně tak není vhodná teplá sprcha, při které mohou vzniklé obtíže také zesílit.


Tvrdnutí břicha většinou nemusí nastávající maminku nijak děsit. Mnohdy je to pouze důsledek zvětšené a napínající se dělohy a takový stav po krátké době odezní. Na druhé straně by se nemělo tvrdnutí podceňovat, jestliže je jeho intenzita velká a často se opakuje.





Strie Strie

Strie, někdy nazývány pajizévky, jsou v podstatě drobné jizvičky (přestože někdy mohou nabývat až monstrózních objemů), které na kůži vznikají při extrémním natažení kůže. Ta je přirozeně vybavena elastickými vlákny, jež činí kůži pružnou a ...

Rizikové těhotenství Rizikové těhotenství

Rizikové těhotenství se dnes týká mnoha žen. Naštěstí se stále lepší zdravotní péči je možné rizikům předcházet, řešit je a zajistit hladký průběh vývoje plodu. Nejčastější rizika, se kterými se v těhotenství může nastávající maminka setkat ...

Příznaky potratu Příčiny potratu

Jste těhotná a trápí vás obavy z možného potratu? Přečtěte si článek o nejčastějších příčinách, ve kterém vám také poradíme, jak se jim vyvarovat. Příčiny se mohou rozvíjet na straně plodu nebo na straně matky. Při pravidelných ultrazvukových ...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka