facebook
Dobré ráno, je úterý 19.3.2024 a svátek slaví Světlana

Deprese v těhotenství


Ilustrační fotografie


Těhotenství pro každou maminku znamená období plné štěstí a očekávání. S tím je však spojena i řada nepříjemností jako rostoucí váha, bolesti zad, či změna nálad, která někdy může dojít až k depresím. Proč některé ženy trpí depresemi a jak se jich spolehlivě zbavit?

Příčiny

Těhotenství s sebou nese nejen fyzické, ale i psychické změny. Organismus se musí postupně adaptovat na zcela nový jev, který ještě nezažil (v případě prvního dítěte). Dalším důvodem je také určitý stres prvorodičky – přibude nový člen do rodiny, žena získá novou, velmi důležitou a zodpovědnou roli matky, starosti se zařizováním bytu, apod. Všechny tyto myšlenky jsou pro budoucí maminku zcela běžně trochu znepokojivé. Jednou z hlavních příčin jsou samozřejmě také hormony, které v těhotenství pracují na plné obrátky. Někdy je však na matku vyvíjen takový tlak, že se ze stresu může dostat do poměrně nebezpečné deprese.

Příznaky deprese

Mezi hlavní a nejčastější příznaky deprese v těhotenství patří především pokleslá nálada trvající celý den, malá nebo naopak velká chuť k jídlu, větší únava, nízký zájem o oblíbené činnosti, nesoustředěnost, melancholie, podrážděnost či dokonce úvahy o sebevraždě. Pokud u sebe tyto jevy dlouhodobě pozorujete, může se jednat o depresi, kterou je třeba co nejdříve řešit. Nejen kvůli vám samotné, ale i kvůli dítěti.

Jaký má deprese vliv na dítě a jak ji léčit?

Pokud žena během těhotenství dlouhodobě trpí neléčenými depresemi, může to mít negativní vliv na endokrinní systém dítěte. V tomto případě může hrozit i předčasný porod či nízká poporodní váha dítěte. Proto je nutné řešit depresi již v počátcích. V první fázi je třeba, aby měla žena s kým své smutky a obavy sdílet – nejlépe s partnerem či jinou blízkou osobou. Ta by měla být připravená na různé výkyvy nálad a být nablízku, aby si měla žena s kým popovídat.

Dále také hleďte na vyvážený jídelníček a na vyvážený poměr železa v těle. Choďte ven, cvičte a neuzavírejte se před světem. Tak svou depresi jedině přiživíte. Léčba antidepresivy je až poslední možnost.





Rizikové těhotenství Rizikové těhotenství

Rizikové těhotenství se dnes týká mnoha žen. Naštěstí se stále lepší zdravotní péči je možné rizikům předcházet, řešit je a zajistit hladký průběh vývoje plodu. Nejčastější rizika, se kterými se v těhotenství může nastávající maminka setkat ...

Příznaky potratu Příčiny potratu

Jste těhotná a trápí vás obavy z možného potratu? Přečtěte si článek o nejčastějších příčinách, ve kterém vám také poradíme, jak se jim vyvarovat. Příčiny se mohou rozvíjet na straně plodu nebo na straně matky. Při pravidelných ultrazvukových ...

Příznaky potratu Příznaky potratu

Potrat je nešťastným tématem pro mnoho žen. Rozhodně by však neměl být tabu. Včasnou informovaností mu totiž můžete předejít a zabránit. Příznaků potratu není mnoho, v tomto článku se na jeden po druhém podrobně zaměříme.

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka