facebook
Dobré poledne, je pátek 26.4.2024 a svátek slaví Jaroslav

Deprese v těhotenství


Ilustrační fotografie


Těhotenství pro každou maminku znamená období plné štěstí a očekávání. S tím je však spojena i řada nepříjemností jako rostoucí váha, bolesti zad, či změna nálad, která někdy může dojít až k depresím. Proč některé ženy trpí depresemi a jak se jich spolehlivě zbavit?

Příčiny

Těhotenství s sebou nese nejen fyzické, ale i psychické změny. Organismus se musí postupně adaptovat na zcela nový jev, který ještě nezažil (v případě prvního dítěte). Dalším důvodem je také určitý stres prvorodičky – přibude nový člen do rodiny, žena získá novou, velmi důležitou a zodpovědnou roli matky, starosti se zařizováním bytu, apod. Všechny tyto myšlenky jsou pro budoucí maminku zcela běžně trochu znepokojivé. Jednou z hlavních příčin jsou samozřejmě také hormony, které v těhotenství pracují na plné obrátky. Někdy je však na matku vyvíjen takový tlak, že se ze stresu může dostat do poměrně nebezpečné deprese.

Příznaky deprese

Mezi hlavní a nejčastější příznaky deprese v těhotenství patří především pokleslá nálada trvající celý den, malá nebo naopak velká chuť k jídlu, větší únava, nízký zájem o oblíbené činnosti, nesoustředěnost, melancholie, podrážděnost či dokonce úvahy o sebevraždě. Pokud u sebe tyto jevy dlouhodobě pozorujete, může se jednat o depresi, kterou je třeba co nejdříve řešit. Nejen kvůli vám samotné, ale i kvůli dítěti.

Jaký má deprese vliv na dítě a jak ji léčit?

Pokud žena během těhotenství dlouhodobě trpí neléčenými depresemi, může to mít negativní vliv na endokrinní systém dítěte. V tomto případě může hrozit i předčasný porod či nízká poporodní váha dítěte. Proto je nutné řešit depresi již v počátcích. V první fázi je třeba, aby měla žena s kým své smutky a obavy sdílet – nejlépe s partnerem či jinou blízkou osobou. Ta by měla být připravená na různé výkyvy nálad a být nablízku, aby si měla žena s kým popovídat.

Dále také hleďte na vyvážený jídelníček a na vyvážený poměr železa v těle. Choďte ven, cvičte a neuzavírejte se před světem. Tak svou depresi jedině přiživíte. Léčba antidepresivy je až poslední možnost.





Strie Strie

Strie, někdy nazývány pajizévky, jsou v podstatě drobné jizvičky (přestože někdy mohou nabývat až monstrózních objemů), které na kůži vznikají při extrémním natažení kůže. Ta je přirozeně vybavena elastickými vlákny, jež činí kůži pružnou a ...

Rizikové těhotenství Rizikové těhotenství

Rizikové těhotenství se dnes týká mnoha žen. Naštěstí se stále lepší zdravotní péči je možné rizikům předcházet, řešit je a zajistit hladký průběh vývoje plodu. Nejčastější rizika, se kterými se v těhotenství může nastávající maminka setkat ...

Příznaky potratu Příčiny potratu

Jste těhotná a trápí vás obavy z možného potratu? Přečtěte si článek o nejčastějších příčinách, ve kterém vám také poradíme, jak se jim vyvarovat. Příčiny se mohou rozvíjet na straně plodu nebo na straně matky. Při pravidelných ultrazvukových ...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka