facebook
Dobré odpoledne, je pátek 26.4.2024 a svátek slaví Jaroslav

Bolesti zad v těhotenství


Ilustrační fotografie


Bolesti zad trápí většinu nastávajících maminek. V těhotenství vzniká větší zátěž na orgány, které musí zajistit vše potřebné jak pro matku, tak pro dítě a zároveň se postupně mění těžiště těla, což určité části těla více zatěžuje. Vlivem uvolňování vazivových spojení vznikají bolesti zad, které se nedají úplně odstranit, ale dají se zmírnit. Co tedy dělat, abyste svým zádům alespoň trochu ulevila?

Správné držení těla a správný spánek

Problémy se zády začínají kolem 5. měsíce, kdy je již váha plodu znát. Vyhněte se proto dlouhému stání. Nejvíce se vám uleví při správném sezení, kdy jsou kolena v pravém úhlu a chodidla jsou celá na zemi. Dále se několikrát za den pokládejte na pár minut na tvrdší podložku, která zádům výrazně uleví. Co se týče spánku, měla byste volit polohu na bok, která je pro těhulku ideální. Zároveň volte tvrdší matraci a polštář umístěte tak, aby nebyl příliš vysoký ani nízký.

Váha je důležitá

V těhotenství je normální, že žena nabere nějaké to kilo. Mělo by to být ideálně kolem 9-12 kilogramů. V tomto období mnoho maminek využívá, že se může najíst za dva, ale v konečném výsledku více kilo navíc zbytečně zatíží záda a po porodu přidá mamince na starostech se shazováním. Snažte se proto jíst alespoň 5 krát denně vyváženou stravu. Občas si zamlsat samozřejmě můžete.

Vápník je důležitý

Pravidelný a dostatečný přísun vápníku je pro nastávající maminku nezbytný, a to především pro kosti, které právě prožívají velkou zátěž. Nedostatek vápníku může také způsobit různé onemocnění. Pokuste se tedy zařadit do jídelníčku především kvalitní jogurty, tvarohy a sýry. Nezbytný je také dostatek jódu, který vám zajistí konzumace ryb.

Netahejte těžké věci

Běžné pravidlo pro těhotnou ženu je vyhýbat se tahání těžkých břemen, a to už od počátku těhotenství. Pokud máte tedy fyzicky náročnější práci, požádejte vedoucího, aby vás přemístil na jiné pracoviště, nebo, pokud je to možné, odejděte ze zaměstnání. Pokud přeci jenom musíte nějakou zátěž nést, vždy jen takovou, která vás po chvíli neunaví. Zároveň dbejte na rovnoměrnou zátěž v obou rukou.





Strie Strie

Strie, někdy nazývány pajizévky, jsou v podstatě drobné jizvičky (přestože někdy mohou nabývat až monstrózních objemů), které na kůži vznikají při extrémním natažení kůže. Ta je přirozeně vybavena elastickými vlákny, jež činí kůži pružnou a ...

Rizikové těhotenství Rizikové těhotenství

Rizikové těhotenství se dnes týká mnoha žen. Naštěstí se stále lepší zdravotní péči je možné rizikům předcházet, řešit je a zajistit hladký průběh vývoje plodu. Nejčastější rizika, se kterými se v těhotenství může nastávající maminka setkat ...

Příznaky potratu Příčiny potratu

Jste těhotná a trápí vás obavy z možného potratu? Přečtěte si článek o nejčastějších příčinách, ve kterém vám také poradíme, jak se jim vyvarovat. Příčiny se mohou rozvíjet na straně plodu nebo na straně matky. Při pravidelných ultrazvukových ...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka