facebook
Dobré dopoledne, je pátek 5.12.2025 a svátek slaví Jitka

Špagety aglio olio


Ilustrační fotografie

Doba přípravy:
20 minut


Na 4 porce:
400 g špaget
5 stroužků česneku
1 svazek petrželky
1/2 čerstvé feferonky
6 lžic extra panenského olivového oleje
1 sušená chilli paprička nebo 1/2 lžičky mletého chilli
sůl, pepř


Postup:
Česnek nakrájíme na tenké plátky, petrželku nasekáme najemno. Feferonku omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a nakrájíme na proužky. V pánvi nahřejeme polovinu oleje, vsypeme nakrájenou feferonku a pár minut restujeme. Přidáme česnek a chvíli opékáme, až získá zlatohnědou barvu (ne úplně hnědou, to by zhořknul). Nakonec rozdrobíme chilli papričku a přidáme k česneku a feferonkám. Špagety uvaříme ve vroucí osolené vodě s kapkou oleje, slijeme, přidáme zbylou část oleje (3 lžíce), většinu petrželky, a smícháme s obsahem pánve. Osolíme, opepříme a necháme několik minut stát, aby chuť česneku a feferonky prolnula do špaget. Na talířích zdobíme zbylou petrželkou.





Domácí poké bowl jak se patří Domácí poké bowl jak se patří

Poké bowl je stále častěji oblíbenějším pokrmem, který si lidé neobjednávají pouze v restauracích, ale také si dělají domácí, které si mohou udělat dle své chuti a dle svých preferencí.

Zeleninový boršč Zeleninový boršč

Červená řepa je bohatá na kyselinu listovou, vitamin C a minerální látky, je to skvělý antioxidant, pomáhá tělu zbavit se jedovatých látek. V našem podzimním jídelníčku by neměla chybět. Připravte si chutnou a zdravím nabitou polévku - zeleninový boršč.

Jáhlová polévka s hlívou Jáhlová polévka s hlívou

Jáhly jsou přirozeně bezlepkové, velmi dobře stravitelné, mají velký obsah škrobu, dodávají tělu vitamin A, vitaminy skupiny B a potřebné minerální látky. Ve spojení se zeleninou a hlívou ústřičnou z nich vytvoříte velmi chutnou polévku...

zalozka