facebook
Dobré dopoledne, je úterý 31.3.2020 a svátek slaví Hugo

Salát z francouzské čočky


Ilustrační fotografie


Doba přípravy:
60 minut příprava + 60 minut v chladničce


Na 4 porce:
400 g francouzské čočky puy (ev. umbrijské čočky)
3 brambory uvařené ve slupce z předchozícho dne
2 velká rajčata
2 velké cibule
2 lžíce řepkového oleje
1 malá snítka rozmarýnu
1 malý bobkový list
1 prolisovaný stroužek česneku
2 lžíce octa z červeného vína
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce olivového oleje
1/2 lžička drceného římského kmínu
1 lžička nastrouhané citronové kůry
1/2 svazečku hladké petrželky
sůl, pepř


Postup:
Čočku zalijte vodou, přidejte rozmarýn, bobkový list a přiveďte k varu. Vařte do měkka (asi 45 minut) a nechte zchladnout i se zbylou vodou. Po vychladnutí vodu sceďte, ale nechte si ji stranou. Vyjměte rozmarýn a bobkový list. Oloupejte a pokrájejte brambory, nakrájejte rajčata, vše na malé kousky. Ve velké míse smíchejte ocet, olivový olej, citronovou šťávu a kůru, česnek, římský kmín, sůl, pepř a 3 lžíce čočkového vývaru. Do směsi nasypte čočku, brambory a rajčata, promíchejte a zakryté nechte hodinu stát (nejlépe v chladničce). Mezitím nakrájejte cibuli na tenká půlkolečka a osmažte na řepkovém oleji do zlatova. Osolte a opepřete. Petrželku nasekejte a vmíchejte do odleženého salátu. Podle chuti dosolte, dopřepřete a dochuťte octem, rozdělte do misek a na vrch rozdělte smaženou cibulku.


K salátu se hodí chléb a uzená šunka nebo krkovice.





Ledový salát s krevetami Ledový salát s krevetami

Jemný a křupavý ledový salát se skvěle hodí ke krevetám. Společně s domácím jogurtovým dresinkem vytvoříte salát, který budou všichni milovat.

Salát z kuřecích prsou a avokáda Salát z kuřecích prsou a avokáda

Snadný a chutný salát vytvoříte kombinací těch správných surovin. Kuřecí prsa uvařená v bílém víně, avokádo, řapíkatý celer, kyselá okurka a zakysaná smetana jsou některé z nich...

Avokádový salát s krevetami Avokádový salát s krevetami

Avokádo snad bylo stvořené právě pro tento salát! Společně s krevetami a zakysanou smetanou tvoří neskutečnou kombinaci, která se hodí jako předkrm, svačina, pohoštění pro návštěvu i jako večeře...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka