facebook
Dobré poledne, je pátek 18.9.2020 a svátek slaví Zita

Ananasové carpaccio a mandlový karamel


Ilustrační fotografie


Doba přípravy:
40 minut


Na 4 porce:
1 ananas
slunečnicový olej
50 g kostkového cukru
2 lžíce hrubého hnědého cukru
1 lžička citronové šťávy
2 špetky mleté skořice
100 g mandlových plátků


Dresink:
150 g jogurtu
100 g smetany na šlehání
50 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
1/4 lžičky jemně nastrouhané pomerančové kůry
1 lžíce pomerančového likéru
1 lžička moučkového cukru
čerstvá máta na ozdobu


Postup:
Na pečicí papír naneste slabou vrstvu oleje. V malém hrnci zahřejte 3 lžíce vody s citronovou šťávou a kostkovým cukrem, vznikne Vám tak světle hnědý karamel. Odstavte z plotny a vmíchejte špetku skořice a plátky mandlí. nechte vychladnout.


Nahřejte troubu na 220°C. Oloupejte ananas a  nakrájejte na plátky o tloušťce cca 0,5 cm. Rozložte plátky na pekáč a posypejte dvěma lžícemi hnědého cukru. Vložte do trouby a nechte péct asi 10 minut. Poté je z trouby vyjměte a nechte mírně zchladnout.


Než se ananas upeče, můžete vyrobit dresink. Do misky dejte jogurt, pomerančovou šťávu, moučkový cukr, pomerančovou kůru a likér a důkladně rozmíchejte. Ze smetany na šlehání vytvořte  šlehačku a přimíchejte ji k jogurtu.


Karamel s mandlemi rozdrťte paličkou nebo válečkem. Na dezertní talířek pokládejte plátky ananasu, na každý plátek navrstvěte dresink a posypejte drceným karamelem. Ananasové carpaccio by se mělo podávat vlažné.





Ledový salát s krevetami Ledový salát s krevetami

Jemný a křupavý ledový salát se skvěle hodí ke krevetám. Společně s domácím jogurtovým dresinkem vytvoříte salát, který budou všichni milovat.

Salát z kuřecích prsou a avokáda Salát z kuřecích prsou a avokáda

Snadný a chutný salát vytvoříte kombinací těch správných surovin. Kuřecí prsa uvařená v bílém víně, avokádo, řapíkatý celer, kyselá okurka a zakysaná smetana jsou některé z nich...

Salát z francouzské čočky Salát z francouzské čočky

Zelená čočka Puy pochází z hor ve střední Francii. Má výraznou chuť a skěle se hodí do salátů. Náš recept Vám nabízí možnost, jak tuto francouzskou specialitu ochutnat a dodat tělu pořádnou porci luštěnin.

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka