facebook
Dobrý podvečer, je čtvrtek 18.4.2024 a svátek slaví Rostislav

Lilek s jogurtovou omáčkou


Ilustrační fotografie


Doba přípravy:
30 minut na odležení lilku + 25 minut příprava


Na 4 porce:
1 lilek (250 g)
200 g bílého jogurtu
2 lžíce másla
1 1/2 lžičky soli
1 lžička cukru
1/2 lžičky černého máku
1 lžička celého římského kmínu
2 sušené červené chilli papričky
(nebo lžička chilli koření)
1 lžička fenyklových semen


Postup:
Lilek omyjeme, rozpůlíme a nakrájíme na dlouhé dílky. Posolíme a necháme 30 minut odležet. Rozehřejeme pánev a opražíme na ní mák a kmín, až začnou vonět. Směs z pánve pak rozemeleme na mlýnku. Chilli papričky rozkrojíme, odstraníme semínka a nakrájíme nadrobno. Do pánve vložíme máslo, necháme rozpustit a vložíme chilli papričky a fenykl, krátce smažíme. Z lilku vymačkáme vodu a přidáme ho ke směsi, smažíme cca 5 minut, až zhnědne. Jogurt smícháme s hrnkem (asi 250 ml) studené vody a vlijeme na pánev. Směs vaříme dalších 10 minut, než lilek změkne. Nakonec vmícháme mák s kmínem a lžičku cukru. Ihned podáváme. Vhodnou přílohou jsou opečené brambory.





Špenát s broskví a plísňovým sýrem Špenát s broskví a plísňovým sýrem

Jakkoli Vám to může přijít zvláštní, salát ze špenátu, broskví, sýra brie a praženého sezamového semínka chutná skvěle! Recept pro jedince, kteří se nebojí experimentovat.

Zapečené cukety s rajčatovou omáčkou Zapečené cukety s rajčatovou omáčkou

Jednoduchý recept na zapékané cukety s omáčkou z krájených rajčat, sypané strouhaným sýrem. Chuť celého receptu výrazně ovlivňuje přidaná čerstvá máta.

Salátová okurka po Sečuánsku Salátová okurka po Sečuánsku

I salátová okurka se hodí k tepelné úpravě! Přidejte zázvor, česnek, chilli papričku a koření, smíchejte s bulgurem a máte skvělý a vydatný pokrm.

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka