facebook
Příjemnou noc, je pátek 29.3.2024 a svátek slaví Arnošt

9. Pohanková snídaně


Ilustrační fotografie


Doba přípravy: 5 min

 


Na 1 porci:
½ hrnku pohanky kroupy (raději světlé, než tmavé), 3 hrnky vody, 1-3 ks ovoce dle chuti, např. banán, jahody nebo jablko, med nebo sirup z agáve, skořici, ev. 1 hrnek mléka

 


Postup:
Večer nasypte pohanku do mísy a zalijte vodou, aby přes noc vodu nasákla. Ráno přebytečnou vodu slijte, nasypte do mixéru a přidejte ovoce, klidně i více druhů. Pokud použijete banány, můžete směs zalít mlékem (podle množství mléka si můžete vytvořit kaši nebo koktejl). Oslaďte trochou medu nebo sirupu a můžete přisypat skořici. Vše důkladně promixujte a kaše nebo koktejl z pohanky je hotový! Tato chutná a rychlá snídaně je překvapivě vydatná, zasytí Vás na několik hodin.

 


Přínos pro Vaše tělo:

 


pohanka – je přirozeně bezlepková potravina, obsahuje vlákninu a škrob, lehce stravitelné bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny (kyselinu linolovou a linolenovou), minerály draslík, vápník, fosfor, mangan, vitamíny B a E a také rutin (vitamin P), který je důležitý pro zdravé cévy, zvyšuje odolnost organismu, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu; v pohance se nachází 18 různých aminokyselin, např. lysin, který slouží k prevenci herpetických virů (příčina oparů); obsažený cholin regeneruje jaterní buňky, které jsou poškozené chorobami a alkoholem; pohanka kroupa existuje tmavá a světlá, rozdíl je ve způsobu loupání (tmavá se loupe vysokou teplotou, světlá mechanicky), světlá pohanka si zachovává lepší nutriční hodnotu a je lepší na kaše a koktejly, tmavá pohanka zůstává i po uvaření sypká, proto se hodí do polévek nebo jako příloha

 


banán – obsahuje vit. A, B6, B12, železo, draslík, fosfor, hořčík, vlákninu a aminokyselinu tryptofan, kterou tělo přeměňuje na serotonin, který dělá dobrou náladu; banán pomáhá při premenstruačním syndromu a anémii, na zlepšení koncentrace i na zažívací potíže – na kocovinu si dejte koktejl z banánů, mléka a medu, postaví Vás na nohy; při odvykání kouření Vám obsažené látky pomohou překonat abstinenční příznaky

 


jahody – patří mezi drobné ovoce, obsahují kyselinu listovou, draslík a mangan (důležitý pro krvetvorbu a výživu mozku a nervů), velké množství vitamínu C, dále A, B a E a lehce stravitelnou vlákninu; jahody podporují metabolismus, posilují imunitní systém, odvodňují a díky silným antioxidantům zlepšují krevní oběh v pohlavních orgánech a podporují sexuální touhu; obsažené třísloviny na sebe v trávicím traktu vážou toxické látky, jsou také účinným pomocníkem proti infekcím, některým virům a bakteriím

 


jablko - obsahuje vit. C, antioxidanty a vlákninu, vápník, draslík, fosfor, železo a hořčík, snižuje hladinu cholesterolu a krevních tuků, posiluje imunitní systém a nervový systém (snižuje nervozitu), čistí střeva, posiluje dásně

 


med - zvyšuje přirozenou odolnost organismu, obsahuje mnoho vitaminů (A, B-komplex, C, D, H, K, E, P) a min. látek (fosfor, vápník, sodík, draslík, síru, mangan, železo, křemík a hořčík), nezatěžuje trávicí systém, je to okamžitý zdroj energie, pozor - neměl by se zahřívat na teplotu vyšší než 40 C, ztrácí pak vitaminy a enzymy

 


sirup z agáve – je to šťáva z kaktusů, které rostou v Mexiku, obsahuje inulin, železo, vápník, hořčík a zinek, je snadno stravitelná, pomáhá činnosti střev; díky vysokému obsahu ovocného cukru fruktózy je vhodný pro diabetiky a při redukčních dietách, má nízký glykemický index


skořice - štěpí tuky, zahřívá a stimuluje zažívací trakt, zklidňuje koliky, průjmy a nevolnosti, má dezinfekční účinky, čistí krev

 


kravské mléko - není to nápoj, ale potravina, která má sama o sobě sytící účinek; obsahuje bílkoviny, tuky, sacharidy (laktózu), vitaminy (riboflavin), minerály (vápník, fosfor, draslík, sodík a hořčík) a stop. prvky (zinek, měď, Selen a jod); mléko je potřebné pro metabolické funkce organismu, pro tvorbu zubů a kostí, i pro vývoj orgánů centrální nervové soustavy; podporuje imunitní systém

 





11. pomazánka se sardinkami a ricottou

Vykouzlete za pár minut skvělou rybí pomazánku ve své nejzdravější podobě! A budete překvapeni - nechybí v ní ani majonéza. Dodáte tělu pořádnou dávku nenasycených mastných kyselin omega 3, vitaminů, i minerálních látek, a až ochutnáte, nebudete hledat jinou...

10. Pomazánka z avokáda a ricotty

Vyrobte si za pár minut jemnou pomazánku s nutričně velmi bohatým sýrem ricotta a posilujícím avokádem.

8. Jáhlová snídaně

Nebojte se jáhlů! V kombinaci s exotickými přísadami, jako jsou datle, mandarinka a kardamom, si připravíte zajímavou a výživnou snídani, která posílí Váš organismus a dodá Vám potřebný náboj. Netradiční snídaně, skvělá před duševní nebo fyzickou námahou.

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka