facebook
Dobré dopoledne, je pátek 5.12.2025 a svátek slaví Jitka

Tuky v potravě? Ne všechny jsou špatné


Ilustrační fotografie

Téměř každá žena alespoň jednou ve svém životě držela nějakou tu „zaručenou“ dietu. Dříve jsme měli za to, že veškeré tuky jsou špatné a zodpovědné za kila navíc, a proto je nutné je z jídelníčku vyřadit. Dnes už víme, že ne všechny tuky jsou špatné a některé dokonce potřebujeme. Nejen proto, abychom zhubli, ale aby byl náš jídelníček pestrý a vyvážený.

Tuky způsobují nemoci

Je všeobecně známo, že nadbytek tukové tkáně (především v oblasti břicha) je zdraví nebezpečný a způsobuje zdravotní komplikace typu vysokého krevního tlaku, kardiovaskulární choroby či zvýšení cholesterolu v krvi. Už i malé děti dnes ví, že tučné jídlo je nezdravé. Na věc se ale musíme podívat více zblízka, protože ne všechny tuky jsou totiž špatné. Jak se vlastně tuk v těle tvoří a které tuky našemu zdraví prospívají?

Kde najdeme tuky

Tuky, společně se sacharidy a bílkovinami patří k základním složkám vyvážené stravy. Tuky se dělí na 3 skupiny: nasycené, mono-nenasycené a polynenasycené. Ty, které patří mezi nejhorší, jsou nasycené mastné kyseliny. Najdeme je v sádle, másle, v mléčných výrobcích (šlehačka, jogurty, sýry, čokoláda) či v některých masných výrobcích (vepřové, uzené). Konzumace v přiměřeném množství nám nijak neublíží, ani nezabrání v hubnutí, ale jejich příjem by neměl přesahovat 10% z celkové energetické hodnoty.

Mezi mono-nenasycené mastné kyseliny patří výrobky převážně rostlinného původu. Ty se vyskytují v řepkovém či olivovém oleji a najdeme je také v avokádu. Tyto tuky patří mezi ty zdraví prospěšnější, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a také ji udržují v optimální míře.

Poly-nenasycené jsou kombinací jak rostlinného tak živočišného tuku. Jsou to všem známé omega 3 mastné kyseliny, vyskytující se především v tučných rybách (pstruh, sardinka, makrela). Tyto tuky jsou tělu taktéž prospěšné. Dále máme omega 6 mastné kyseliny, objevující se ve slunečnicovém, či sojovém oleji.

Nepřítel větší než tuk – cukr!

Další známý nepřítel zdravého jídelníčku a hubnutí je cukr. Ten je považován za ještě větší problém než samotné tuky. Pokud omezíte příjem tuků a naopak zvýšíte příjem cukru (neboli jednoduchých sacharidů), tělo zareaguje tak, že nejen, že nám zvýší hladinu glukózy v krvi, ale přijaté cukry také rozštěpí na tuky a ty si ukládá hluboko do svých zásob. Jediným výsledkem je rychle získaná energie a pocit hladu po poměrně krátké době. Proto spíše, než po nízkotučném jogurtu, kde je tuk nahrazen cukry a škroby, sáhněte raději po tom kvalitním tučnějším.





Jak zmírnit následky vánočního přejídání? Jak zmírnit následky vánočního přejídání?

Vánoce mají být svátky klidu a pohody. V poslední době se však proměnily v období plné stresu, přeplněných nákupních košíků a nepříjemných front v supermarketech. Spousta lidí se snaží, aby jim na štědrovečerní...

Tipy a triky pri uzivani zelenych potravin Tipy a triky pri uzivani zelenych potravin

Zelené potraviny jsou v posledních letech velmi oblíbenými doplňky každodenní stravy. Dokáží opravdu mnohé, nejde o žádné placebo, prostě se budete už po pár dnech užívání cítit na těle i na...

Noční košile Noční košile: pohodlí, styl i kousek tradice, který nikdy neomrzí

Noční košile patří mezi klasické kousky nočního prádla, které si udržují oblibu napříč generacemi. Jsou pohodlné, vzdušné, univerzální a díky široké nabídce střihů, barev a materiálů si vybere opravdu každý.

zalozka