facebook
Příjemnou noc, je pondělí 25.5.2020 a svátek slaví Filip

Tuky v potravě? Ne všechny jsou špatné


Ilustrační fotografie


Téměř každá žena alespoň jednou ve svém životě držela nějakou tu „zaručenou“ dietu. Dříve jsme měli za to, že veškeré tuky jsou špatné a zodpovědné za kila navíc, a proto je nutné je z jídelníčku vyřadit. Dnes už víme, že ne všechny tuky jsou špatné a některé dokonce potřebujeme. Nejen proto, abychom zhubli, ale aby byl náš jídelníček pestrý a vyvážený.

Tuky způsobují nemoci

Je všeobecně známo, že nadbytek tukové tkáně (především v oblasti břicha) je zdraví nebezpečný a způsobuje zdravotní komplikace typu vysokého krevního tlaku, kardiovaskulární choroby či zvýšení cholesterolu v krvi. Už i malé děti dnes ví, že tučné jídlo je nezdravé. Na věc se ale musíme podívat více zblízka, protože ne všechny tuky jsou totiž špatné. Jak se vlastně tuk v těle tvoří a které tuky našemu zdraví prospívají?

Kde najdeme tuky

Tuky, společně se sacharidy a bílkovinami patří k základním složkám vyvážené stravy. Tuky se dělí na 3 skupiny: nasycené, mono-nenasycené a polynenasycené. Ty, které patří mezi nejhorší, jsou nasycené mastné kyseliny. Najdeme je v sádle, másle, v mléčných výrobcích (šlehačka, jogurty, sýry, čokoláda) či v některých masných výrobcích (vepřové, uzené). Konzumace v přiměřeném množství nám nijak neublíží, ani nezabrání v hubnutí, ale jejich příjem by neměl přesahovat 10% z celkové energetické hodnoty.

Mezi mono-nenasycené mastné kyseliny patří výrobky převážně rostlinného původu. Ty se vyskytují v řepkovém či olivovém oleji a najdeme je také v avokádu. Tyto tuky patří mezi ty zdraví prospěšnější, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a také ji udržují v optimální míře.

Poly-nenasycené jsou kombinací jak rostlinného tak živočišného tuku. Jsou to všem známé omega 3 mastné kyseliny, vyskytující se především v tučných rybách (pstruh, sardinka, makrela). Tyto tuky jsou tělu taktéž prospěšné. Dále máme omega 6 mastné kyseliny, objevující se ve slunečnicovém, či sojovém oleji.

Nepřítel větší než tuk – cukr!

Další známý nepřítel zdravého jídelníčku a hubnutí je cukr. Ten je považován za ještě větší problém než samotné tuky. Pokud omezíte příjem tuků a naopak zvýšíte příjem cukru (neboli jednoduchých sacharidů), tělo zareaguje tak, že nejen, že nám zvýší hladinu glukózy v krvi, ale přijaté cukry také rozštěpí na tuky a ty si ukládá hluboko do svých zásob. Jediným výsledkem je rychle získaná energie a pocit hladu po poměrně krátké době. Proto spíše, než po nízkotučném jogurtu, kde je tuk nahrazen cukry a škroby, sáhněte raději po tom kvalitním tučnějším.





Naučme se masírovat sami Naučme se masírovat sami

Jednoduchou automasáž zvládnete podle návodu sami doma. Může být velkým pomocníkem po namáhavém dni nebo sportování. Masáže slouží především k uvolnění svalového napětí, stresu či únavě...

Péče o nohy v zimě Péče o nohy v zimě

Ženy o sebe rády pečují, nechávají se hýčkat v kosmetických salónech a chodí na manikúru. Nohy však občas bývají opomíjené a ženy jim nevěnují tolik pozornosti. A přitom jsou nejvíce namáhanou...

Předčasná menopauza – dá se jí předejít? Předčasná menopauza – dá se jí předejít?

Předčasná menopauza je velkým strašákem žen. V poslední době ji trpí stále mladší ženy, objevuje se dokonce i kolem 20. roku. Je to problém, který může zapříčinit spousta faktorů a je třeba včas...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka