facebook
Příjemnou noc, je neděle 13.7.2025 a svátek slaví Markéta

Tuky v potravě? Ne všechny jsou špatné


Ilustrační fotografie


Téměř každá žena alespoň jednou ve svém životě držela nějakou tu „zaručenou“ dietu. Dříve jsme měli za to, že veškeré tuky jsou špatné a zodpovědné za kila navíc, a proto je nutné je z jídelníčku vyřadit. Dnes už víme, že ne všechny tuky jsou špatné a některé dokonce potřebujeme. Nejen proto, abychom zhubli, ale aby byl náš jídelníček pestrý a vyvážený.

Tuky způsobují nemoci

Je všeobecně známo, že nadbytek tukové tkáně (především v oblasti břicha) je zdraví nebezpečný a způsobuje zdravotní komplikace typu vysokého krevního tlaku, kardiovaskulární choroby či zvýšení cholesterolu v krvi. Už i malé děti dnes ví, že tučné jídlo je nezdravé. Na věc se ale musíme podívat více zblízka, protože ne všechny tuky jsou totiž špatné. Jak se vlastně tuk v těle tvoří a které tuky našemu zdraví prospívají?

Kde najdeme tuky

Tuky, společně se sacharidy a bílkovinami patří k základním složkám vyvážené stravy. Tuky se dělí na 3 skupiny: nasycené, mono-nenasycené a polynenasycené. Ty, které patří mezi nejhorší, jsou nasycené mastné kyseliny. Najdeme je v sádle, másle, v mléčných výrobcích (šlehačka, jogurty, sýry, čokoláda) či v některých masných výrobcích (vepřové, uzené). Konzumace v přiměřeném množství nám nijak neublíží, ani nezabrání v hubnutí, ale jejich příjem by neměl přesahovat 10% z celkové energetické hodnoty.

Mezi mono-nenasycené mastné kyseliny patří výrobky převážně rostlinného původu. Ty se vyskytují v řepkovém či olivovém oleji a najdeme je také v avokádu. Tyto tuky patří mezi ty zdraví prospěšnější, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a také ji udržují v optimální míře.

Poly-nenasycené jsou kombinací jak rostlinného tak živočišného tuku. Jsou to všem známé omega 3 mastné kyseliny, vyskytující se především v tučných rybách (pstruh, sardinka, makrela). Tyto tuky jsou tělu taktéž prospěšné. Dále máme omega 6 mastné kyseliny, objevující se ve slunečnicovém, či sojovém oleji.

Nepřítel větší než tuk – cukr!

Další známý nepřítel zdravého jídelníčku a hubnutí je cukr. Ten je považován za ještě větší problém než samotné tuky. Pokud omezíte příjem tuků a naopak zvýšíte příjem cukru (neboli jednoduchých sacharidů), tělo zareaguje tak, že nejen, že nám zvýší hladinu glukózy v krvi, ale přijaté cukry také rozštěpí na tuky a ty si ukládá hluboko do svých zásob. Jediným výsledkem je rychle získaná energie a pocit hladu po poměrně krátké době. Proto spíše, než po nízkotučném jogurtu, kde je tuk nahrazen cukry a škroby, sáhněte raději po tom kvalitním tučnějším.





Kde hledáme vzory Kde hledáme vzory

Bulvární periodika nám neustále vnucují za vzory herečky, modelky, zpěvačky. Zkrátka veřejně působící celebrity. Většina z nich je vyhublá dle módy. Mají za sebou několik plastických...

Jak důležité jsou preventivní prohlídky u gynekologa? Jak důležité jsou preventivní prohlídky u gynekologa?

Návštěvy gynekologa nejsou snad pro žádnou ženu nijak příjemným zážitkem, ale všechny víme, že jednou tam prostě musíme. Také víme, že jsou nezbytnou součástí udržování fyzické...

Vracející se sny Vracející se sny

Sny se zdají každému. Někteří si ty své vůbec nepamatují. Některé sny jsou všední. Některé dokáží člověka svou absurditou, hrůzností nebo intenzitou dokonce i vzbudit.

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka