facebook
Dobré ráno, je pátek 29.3.2024 a svátek slaví Arnošt

Tuky v potravě? Ne všechny jsou špatné


Ilustrační fotografie


Téměř každá žena alespoň jednou ve svém životě držela nějakou tu „zaručenou“ dietu. Dříve jsme měli za to, že veškeré tuky jsou špatné a zodpovědné za kila navíc, a proto je nutné je z jídelníčku vyřadit. Dnes už víme, že ne všechny tuky jsou špatné a některé dokonce potřebujeme. Nejen proto, abychom zhubli, ale aby byl náš jídelníček pestrý a vyvážený.

Tuky způsobují nemoci

Je všeobecně známo, že nadbytek tukové tkáně (především v oblasti břicha) je zdraví nebezpečný a způsobuje zdravotní komplikace typu vysokého krevního tlaku, kardiovaskulární choroby či zvýšení cholesterolu v krvi. Už i malé děti dnes ví, že tučné jídlo je nezdravé. Na věc se ale musíme podívat více zblízka, protože ne všechny tuky jsou totiž špatné. Jak se vlastně tuk v těle tvoří a které tuky našemu zdraví prospívají?

Kde najdeme tuky

Tuky, společně se sacharidy a bílkovinami patří k základním složkám vyvážené stravy. Tuky se dělí na 3 skupiny: nasycené, mono-nenasycené a polynenasycené. Ty, které patří mezi nejhorší, jsou nasycené mastné kyseliny. Najdeme je v sádle, másle, v mléčných výrobcích (šlehačka, jogurty, sýry, čokoláda) či v některých masných výrobcích (vepřové, uzené). Konzumace v přiměřeném množství nám nijak neublíží, ani nezabrání v hubnutí, ale jejich příjem by neměl přesahovat 10% z celkové energetické hodnoty.

Mezi mono-nenasycené mastné kyseliny patří výrobky převážně rostlinného původu. Ty se vyskytují v řepkovém či olivovém oleji a najdeme je také v avokádu. Tyto tuky patří mezi ty zdraví prospěšnější, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a také ji udržují v optimální míře.

Poly-nenasycené jsou kombinací jak rostlinného tak živočišného tuku. Jsou to všem známé omega 3 mastné kyseliny, vyskytující se především v tučných rybách (pstruh, sardinka, makrela). Tyto tuky jsou tělu taktéž prospěšné. Dále máme omega 6 mastné kyseliny, objevující se ve slunečnicovém, či sojovém oleji.

Nepřítel větší než tuk – cukr!

Další známý nepřítel zdravého jídelníčku a hubnutí je cukr. Ten je považován za ještě větší problém než samotné tuky. Pokud omezíte příjem tuků a naopak zvýšíte příjem cukru (neboli jednoduchých sacharidů), tělo zareaguje tak, že nejen, že nám zvýší hladinu glukózy v krvi, ale přijaté cukry také rozštěpí na tuky a ty si ukládá hluboko do svých zásob. Jediným výsledkem je rychle získaná energie a pocit hladu po poměrně krátké době. Proto spíše, než po nízkotučném jogurtu, kde je tuk nahrazen cukry a škroby, sáhněte raději po tom kvalitním tučnějším.





Předčasná menopauza – dá se jí předejít? Předčasná menopauza – dá se jí předejít?

Předčasná menopauza je velkým strašákem žen. V poslední době ji trpí stále mladší ženy, objevuje se dokonce i kolem 20. roku. Je to problém, který může zapříčinit spousta faktorů a je třeba včas...

Ženský šarm - pokračování Ženský šarm - pokračování

Tak, tady máte, pánové, opravdické vysvětlení toho, proč vždycky pijeme víno rychleji, častěji a obecně více. Následkem alkoholu si připadáme krásnější a jsme více sebejisté, takže možná si dokonce jsme ochotné bez boje sundat i tričko ...

Ženský šarm Ženský šarm

Každá to známe. Ta, která říká, že ne, je buď pěkná lhářka, nebo tráví svůj volný čas ve fitness - a ne čtením těchto článků. Každopádně, já jsem ta, která o tom píše, takže mám pádný důvod se vymlouvat, proč místo hodiny úporného cvičení ...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka