facebook
Dobré odpoledne, je neděle 15.9.2019 a svátek slaví Jolana

Vůně bylinek v naší kuchyni


Ilustrační fotografie


Čerstvé bylinky dodají našim pokrmům příjemnou vůni a vypadají báječně. Pokud nemáte zahrádku, můžete bylinky pěstovat v truhlíku na balkóně, nebo na kuchyňském okně v květináči. Bylinky mají všeobecně rády hodně půdy a méně vlhka. Ale pokud je máte doma, je nutné, aby byla hlína vlhká neustále, jinak rychle uschnou.


Chuť čerstvé petržele, tymiánu, nebo rozmarýnu se nedá ničím nahradit. Většina bylinek se dá sušit. Po usušení je dobré dát bylinky do tmavé nádoby s těsným víkem. Některé druhy, např. máta peprná, po usušení mění chuť a proto je lepší je mrazit. Čerstvou bylinu nasekáme na kousky a vložíme do formy na led. Zalijeme vodou a necháme zmrznout. Kostky ledu přesypeme do mrazícího sáčku a necháme v mrazničce. Mražené, ani sušené byliny neskladujeme déle, než jeden rok. Po tomto období se jejich kvalita zhorší a aroma vyprchá.


PAŽITKA
Pažitka je naťová zelenina, považovaná za nejjemnější a nejmenší cibulovinu. Obsahuje veliké množství minerálů a vitamínů. Díky silné vůni a chuti podporuje trávení. Používá se jako přísada do jídel a to čerstvá nebo mražená. Sušením a vařením se ztrácí její aroma, proto se do teplých pokrmů přidává těsně před podáváním. Je vhodná do polévek, na ochucení chleba, nebo do salátů. Častokrát se používá v kombinaci s divokými bylinkami, koprem, kerblíkem, nebo petrželkou.

 
PETRŽELKA
Asi nejčastěji používanou bylinou v našich domácnostech je petrželka. Existují různé druhy a chutě, a proto se používá do salátů, polévek, na brambory a další pokrmy. Působí proti infekčním nemocem, chudokrevnosti a revmatismu. Výhodou je, že petrželku můžeme celoročně koupit v supermarketech, nebo vypěstovat doma.


BAZALKA
Nezaměnitelná chuť bazalky se stále častěji využívá i v naší kuchyni. Dá se jíst čerstvá nebo se přidává do jídel sušená. Hodí se k rajčatům, grilovanému masu, k bílému chřestu, do salátů s rybami a plody moře, nebo k těstovinovým specialitám italské kuchyně.


MAJORÁNKA
Silné aroma majoránky se násobí jejím sušením. Používá se ve středomořské kuchyni a to hlavně s tmavozelenou zeleninou a tmavým masem. Obsahuje zklidňující látky, podporuje trávení a pomáhá snižovat cholesterol.


ROZMARÝN
Rozmarýn je léčivka využívaná v kuchyni. Podporuje činnost žlučníku, trávení a zlepšuje krevní oběh. Používá se především do salátů, také k tmavému a drůbežímu masu a houbám. Přidává se do bylinkových zálivek a to ve spojení s mateřídouškou, petrželkou, majoránkou, tymiánem a rozmarýnem.


TYMIÁN
Stejně jako rozmarýn, je i tymián nepostradatelný a to především v italské a francouzské kuchyni. Také patří mezi léčivky a to především díky tišícím a antibiotickým účinkům. Zároveň se využívá jako léčba při rýmě. Velmi dobrou chuť přidává salátům z mořských ryb a plodů, bramborovým salátům se zeleninou, často se spojuje s olivovým olejem.  


MÁTA
U nás se máta využívá především k přípravě čaje, nebo nápojů. Ale v orientální kuchyni je využívaná v salátech i jako ozdoba masa nebo dezertů. Také přidává výbornou chuť omáčkám a želé. Kombinuje se především s petrželkou a česnekem. Díky mentolu má dobrý vliv na lidské tělo. Její pěstování je velice jednoduché, množí se rychle. Koupit se dá v zahradních centrech, nebo v supermarketu. 


MEDUŇKA
Další nenáročná bylinka je meduňka. Je mrazuvzdorná a můžete ji pěstovat třeba na balkóně. Má zelené lístečky, výrazně vonící po citrónech. Přidává se především do salátů a zálivek a to v malém množství. Stejně jako máta se dá použít i jako dekorace slaných i sladkých pokrmů.





Pampeliška - elixír mládí Pampeliška - elixír mládí

Jaro a čas očisty přichází a na našich loukách se k životu začínají probouzet pampelišky, které jsou často přehlíženy, ačkoli jejich účinky si v ničem nezadají s jinými známějšími bylinami. I když naše oko nejčastěji...

Adaptogeny - pomoc při jarní únavě Adaptogeny - pomoc při jarní únavě

Jarní únava jakožto pocit fyzického a psychického vyčerpání, je častý výsledek dlouhodobého nedostatku slunečního svitu, který zná snad každý z nás. Pokud chceme své tělo po zimních měsících tmy a chladu...

Meduňka vám pomůže usnout Meduňka vám pomůže usnout

Meduňka lékařská je bylinka, která se často používá při nespavosti. Určitě i vy ji znáte, a pokud ne, rádi vás představíme. Jedná se o rostlinu, kterou můžete zakoupit ve formě čajů nebo třeba kapek. Mnohdy se...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka