facebook
Dobrý podvečer, je pondělí 16.5.2022 a svátek slaví Přemysl

1. Mrkev s jablkem a ořechy


Ilustrační fotografie


Doba přípravy:
10 minut


Na jednu porci:
2 větší mrkve, 1 jablko, hrst ořechů, nejlépe vlašských (celé nebo drcené), hrst rozinek, med a skořici na dochucení


Postup:
Nastrouhejte mrkve najemno a jablko nahrubo, přidejte ořechy a rozinky, dochuťte medem a skořicí.


Přínos pro Vaše tělo:
mrkev - obsahuje vit. A (betakaroten), vlákninu, antioxidanty, má močopudný a projímavý účinek, podporuje vylučování cholesterolu
jablko - obsahuje vit. C, antioxidanty a vlákninu, snižuje hladinu cholesterolu a krevních tuků, posiluje imunitní systém, čistí střeva, posiluje dásně
rozinky - pomáhají peristaltice, obsahují vit. A, C, E, antioxidanty, inulin pro příznivou střevní bakteriální mikrofloru, prospívají zubům a dásním (zastavují růst bakterií v ústech)
med - zvyšuje přirozenou odolnost organismu, obsahuje mnoho vitaminů (A, B-komplex, C, D, H, K, E, P) a min. látek (fosfor, vápník, sodík, draslík, síru, mangan, železo, křemík a hořčík), nezatěžuje trávicí systém, je to okamžitý zdroj energie, pozor - neměl by se zahřívat na teplotu vyšší než 40 C, ztrácí pak vitaminy a enzymy
skořice - štěpí tuky, zahřívá a stimuluje zažívací trakt, zklidňuje koliky, průjmy a nevolnosti, má dezinfekční účinky, čistí krev





11. pomazánka se sardinkami a ricottou

Vykouzlete za pár minut skvělou rybí pomazánku ve své nejzdravější podobě! A budete překvapeni - nechybí v ní ani majonéza. Dodáte tělu pořádnou dávku nenasycených mastných kyselin omega 3, vitaminů, i minerálních látek, a až ochutnáte, nebudete hledat jinou...

10. Pomazánka z avokáda a ricotty

Vyrobte si za pár minut jemnou pomazánku s nutričně velmi bohatým sýrem ricotta a posilujícím avokádem.

9. Pohanková snídaně

Máte ráno málo času na přípravu snídaně? Namočte večer trochu pohanky do vody, ráno ji během 5ti minut proměníte v kaši nebo koktejl. Stačí přidat kousek ovoce a rychlá, levná a přitom vydatná snídaně je na světě.

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka