facebook
Dobrý večer, je sobota 22.7.2017 a svátek slaví Magdaléna

Potravinová alergie


Ilustrační fotografie


Alergie na určitý druh potraviny dnes není nic neobvyklého. Může se objevit v jakémkoliv věku, ale často se vyskytuje v tom dětském. Můžou se objevit různé nepříjemné reakce a je třeba zjistit, na jaký typ potravin je dítě alergické, a jak se jim vyhnout, aniž by v pestré stravě nestrádalo.

Co je to potravinová alergie

Touto alergií se rozumí nepřiměřenou reakcí na určitou potravinu, kdy je průvodním alergenem některá složka potraviny, potravinářská látka, barvivo či konzervant. Je třeba ale rozlišovat potravinovou alergii a nesnášenlivost určité potraviny. Pozná se to tak, že alergická reakce na potravinu je důsledkem reakce imunitního systému, kdežto nesnášenlivost je způsobena nedostatkem látky, a to nejčastěji enzymu, který se podílí na zpracovávání potraviny nebo její složky. Např. laktózová intolerance, která je způsobená nedostatkem laktázy. K reakci imunitního systému v tomto případě však nedojde.

Projevy alergické reakce

Potravinové alergeny mohou mít různě vážné reakce a důsledky. Jedná se především o reakce dýchacích cest, kožní reakce – atopický ekzém, kopřivku, otoky, poté reakce zažívacího systému – průjem, zvracení, bolesti břicha a ve vážnějších případech také anafylaktický šok. Mezi nejčastější potraviny, které vyvolávají alergickou reakci jsou korýši, sladkovodní  i mořské ryby, kravské mléko, ořechy jakéhokoliv typu, pšenice, ovoce, některá zelenina, kakao, čokoláda, apod.

Co dělat v případě alergické reakce

Jako první věc je třeba úplně vyřadit potravinu z jídelníčku. Dále pečlivě sledujte složení potraviny na etiketě, často jsou tam skryté alergeny, aniž by vás to u daného výrobku vůbec napadlo. Pokud plánujete cestu do zahraničí, přibalte s sebou léky či injekce, průkaz alergika v angličtině a seznam potravin, které nesmíte, v případě alergické reakce. Při cestě letadlem se ptejte, zda občerstvení neobsahuje danou látku a neváhejte se též ptát na složení potravin v cizí zemi. U nezvyklých jídel se mohou často objevit alergeny, které by Vám zbytečně znepříjemnily pobyt.



Henoch-Schönleinova purpura Henoch-Schönleinova purpura

Toto onemocnění se složitým názvem je častým onemocněním dětského věku na alergickém podkladě, jehož přesná příčina ale není zatím známa. Jedná se o vaskulitidu, v překladu zánět cév, nejčastěji těch drobných...

Trichinelóza Trichinelóza

Trichinelóza se řadí mezi parazitární onemocnění zpravidla postihující svalstvo včetně svalstva střev. Tato choroba postihuje jak zvířata, tak je přenosná i na člověka. Tzv. rezervoárem pro původce trichinelózy je nejčastěji...

Neutropenie Neutropenie

Neutropenie je strav, při kterém dochází ke snížení absolutního počtu neutrofilních granulocytů, což je typ bílých krvinek. Neutrofily zajišťují v organismu nespecifickou imunitu, což znamená, že mají za úkol požírat...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka