facebook
Dobré odpoledne, je sobota 6.12.2025 a svátek slaví Mikuláš

Dobrá káva

První příspěvek v tématu Dobrá káva
sabinka | 19.10.2024 17:51 | Dobrá káva | ID: 47712
sabinka

Ahoj všichni, poslední dobou narážím na hodně chvály na africkou zrnkovou kávu. Rád bych se zeptal, jestli je opravdu tak výjimečná, jak se o ní říká. Máte s ní někdo zkušenosti? Jaké druhy a značky byste doporučili a jak se liší od káv z jiných regionů? Zajímá mě hlavně chuť a intenzita. Předem moc díky za odpovědi.

Abyste mohl(a) vkládat reakce musíte být registrovan(á) a přihlášen(á)!
Nikoleta | 20.10.2024 23:13 | ID: 47727
Slunicko.77

Čauky, já na africkou kávu nedám dopustit. Hlavně kávy z Keni nebo Tanzánie mají dost jedinečnou chuť. Většinou mají výraznější ovocné nebo květinové tóny, což je něco, co u káv z jiných regionů (jako Jižní Amerika) tak často nenajdeš. Zároveň bývají svěží a mají příjemnou kyselost, která dává kávě skvělou hloubku. Určitě napoprvé z těch afrických vyzkoušej tady tuto https://www.hama.cz/blue-orca-tanzania-kilmanjaro-zrnkova-kava-1-kg/ Musím říct, že je skvělá! Má příjemně vyváženou chuť s nádechem citrusů a jemnou kyselostí. Je to fakt hodně netradiční zážitek. Celkově má ta káva takovou svěží a intenzivní strukturu. Pak napiš jak ti chutnala :)

JáKarla | 22.10.2024 21:12 | ID: 47766
Slunicko.77

Jojo, tak africká zrnková káva je fakt topka :) Ona má totiž hodně výraznou chuť :) Jinak ale :) Osobně bych ti doporučila zkusit něco trochu netradičního – třeba zrnkovou kávu s mandlovou příchutí z Mandlárny (https://www.mandlarna.cz/kava-s-mandlovou-prichuti-zrnkova-250g). Je to skvělý zážitek pro milovníky kávy, protože spojení kvalitních zrn a jemné mandlové chuti je něco, co opravdu hooodně překvapí :)

Miniee | 29.11.2024 11:25 | ID: 48199
Slunicko.77

Já nevím, já těmto kávám moc nefandím :D ale jasně, každý má jiné chutě. Já jsem spíš na jemné, oříškové kávy. Nejraději mám od kávu od https://www.mandlarna.cz/. Kdyby někdo chtěl zkusit lahodnou, voňavou kávu, pak tuto značku rozhodně doporučuji :)

lenuliiinka | 01.12.2024 15:59 | ID: 48233
Slunicko.77

Africká káva, zejména z Etiopie, Keni nebo Rwandy, je opravdu výjimečná díky své výrazné chuti a vůni. Obecně platí, že africké kávy mají často ovocné, květinové nebo citrusové tóny, což je dává do kontrastu s kávami z jiných regionů, které bývají více čokoládové nebo ořechové. V africké kávě najdete často i vyšší kyselost, což ji dělá svěží a osvěžující. Pokud hledáš kvalitní africkou kávu, doporučuji zkusit kávu od Francin, která nabízí skvělé kávové odrůdy z různých afrických regionů. Například Etiopie Yirgacheffe nebo Keňa AA jsou opravdu oblíbené a mají výraznou, ale jemnou chuť s nádhernou vůní. Určitě doporučuji vyzkoušet :)

verkaherka001 | 01.05.2025 00:09 | ID: 49629
Slunicko.77

Já můžu doporučit fakt kvalitní kávu pěstovanou v Ugandě. Říká se že z těch afrických zemí chutná fakt njelépe a musím potvrdit, nedá se to srovnat. Je fakt výborná, krásně voní a podpoříte dobrou věc a o to líp, se mi ta káva pije. :)

Jilkova777 | 29.07.2025 20:53 | ID: 50450
Slunicko.77

Jsem typ člověka, co se bez ranní kávy nerozjede. Mám nízký tlak odjakživa a někdy je to fakt znát. Motání hlavy, únava, slabost. Pomohly mi chytré hodinky ARMODD Titan GPS, které tlak měří automaticky. Aplikace mi ukáže, jak se tlak mění během dne, a já si tak líp rozvrhnu aktivity. Když vím, že je tlak pod normou, raději si dám něco sladkého nebo si sednu. Káva zůstává mým spojencem, ale díky hodinkám jsem si uvědomila, že potřebuji víc než jen kofein – přehled. A ten teď konečně mám.

Slunicko.77 | 19.10.2025 09:18 | ID: 51198
Slunicko.77

Já mám africké kávy moc ráda, hlavně etiopské a keňské. Přijdou mi chuťově úplně jiné než třeba jihoamerické – jsou takové ovocnější, svěžejší, s jemnou kyselostí, zatímco třeba brazilské jsou spíš čokoládové a hutnější. Hodně záleží i na tom, jak si ji člověk připraví a hlavně na vodě. Já jsem dřív dělala chybu, že jsem brala vodu rovnou z kohoutku a pak byla chuť dost mdlá. Teď používám filtrační konvici, tuto https://www.tescoma.cz/filtracni-konvice-mydrink-2-5-l a musím říct, že ten rozdíl jde fakt poznat – ta káva je výraznější a čistší. Takže pokud chceš zkusit africkou, doporučila bych určitě Etiopii a zároveň si pohrát i s vodou, dělá to strašně moc.

1

zalozka