Holky, uvažuju o darování vajíček, ale pořád váhám. Zajímá mě hlavně, jak to probíhá v praxi a jestli to není moc náročný pro tělo. Taky mám trochu strach, jestli to bolí nebo jestli to člověka nějak dlouhodobě ovlivní. Budu ráda za jakoukoliv zkušenost.
Při darování je nejdůležitější překonat počáteční nejistotu z neznáma, protože samotný proces je nastavený tak, aby byl pro dárkyni co nejšetrnější. Celé to trvá zhruba dva týdny, kdy si aplikujete stimulační injekce – je to jen tenká jehlička do podkoží na břiše, což se dá v pohodě zvládnout i doma. Vše je pod neustálou kontrolou lékařů, takže se nestane, že by tělo bylo pod nějakou nezvladatelnou zátěží. Osobně jsem si pro tento krok vybrala https://www.ivf-zlin.cz/darovani-vajicek a musím říct, že jejich přístup mě úplně zbavil strachu. Samotný odběr vajíček probíhá v krátké anestezii, takže nic necítíte a probudíte se až po všem na lůžku. Ten den jsem byla trochu unavená a cítila mírný tlak v podbřišku, ale už druhý den jsem fungovala úplně běžně. Žádné dlouhodobé následky nepociťuji, naopak mi přišlo fajn, že mi v rámci vstupních testů udělali kompletní genetické a zdravotní testy zdarma. Pokud jste zdravá a chcete pomoci, je to zkušenost, která vás vnitřně hodně obohatí.
Já jsem si tím prošla jako dárkyně a nejvíc mi pomohlo, že mi na začátku všechno dopodrobna vysvětlili a nic mi „netlačili“. Nejdřív je pár návštěv kvůli vyšetřením (krev, hormony, infekce, gynekologické vyšetření a často i genetika), aby se ověřilo, že je to pro tebe bezpečné a že tělo reaguje v pořádku. Pak následuje krátká stimulace doma – malé injekce do podkoží, já jsem se toho bála, ale nakonec to bylo v pohodě, spíš je to o pravidelnosti a docházení na kontroly ultrazvukem, aby ti nastavili dávky a pohlídali reakci. V průběhu jsem cítila hlavně tlak v podbřišku a nafouknutí, ke konci trochu víc, ale nebylo to nic, co by se nedalo zvládnout s klidnějším režimem a volnějšími kalhotami. Samotný odběr probíhá krátce v analgosedaci, takže si to nepamatuješ a během toho nic necítíš; po probuzení jsem měla pár hodin slabší křeče jako při silnější menstruaci a druhý den už jsem fungovala téměř normálně, jen jsem pár dní vynechala sport a zvedání těžkých věcí. Dlouhodobě jsem na sobě nic negativního nepozorovala, cyklus se mi srovnal během pár týdnů, ale je fér říct, že každé tělo reaguje trochu jinak a je dobré ptát se na rizika (hlavně hyperstimulaci), co je varovný signál a jak rychle se v takovém případě dovoláš lékaři. Kdybys chtěla mít představu krok za krokem, mně pomohlo i tohle stručné shrnutí procesu: https://www.ivf-zlin.cz/darovani-vajicek.
2013 Copyright © - Další šíření obsahu tohoto webu je bez písemného souhlasu majitele zakázáno. Pro ženy v období těhotenství je tu nabídka kojící noční košile v přehledné nabídce Do porodnice, vše v prvotřídní kvalitě. Dámské noční košilky zde. Módní oblečení na naspani.cz - Noční košile, pyžama, župany, spodní prádlo a další super kousky.