facebook
Příjemnou noc, je pondělí 29.4.2024 a svátek slaví Blahoslav

Zapečené cukety s rajčatovou omáčkou


Ilustrační fotografie


Doba přípravy:
40 minut


Na 4 porce:
4 cukety
400 g krájených rajčat z konzervy
2 šalotky
2 stroužky česneku
půl hrnku mouky
4 lžíce olivového oleje
hrst čerstvé máty
hrst petrželky
šťáva z 1/2 citronu
1/3 hrnku strouhanky
1/3 hrnku čerstvě nastrouhaného sýra (nejlépe pecorino)
sůl, pepř
olej nebo tuk na vymazání formy


Postup:
Troubu dáme předehřát na 200°C. Cukety nakrájíme na podélné plátky a obalíme v mouce. Na pánvi zahřejeme 2 lžíce oleje a plátky cukety osmažíme do zlatavého nádechu. Osmažené kousky odkládáme do hrnce. Až dosmažíme všechnu cuketu, přidáme na pánev další 2 lžíce oleje, vložíme šalotku a česnek (nasekané nadrobno) a zlehka osmahneme. Přidáme krájená rajčata a mátu, osolíme, opepříme, důkladně promícháme a sejmeme z plotny. Zapékací misku vymažeme olejem nebo tukem a vložíme asi polovinu plátků cukety. Pokapeme trochou citronové šťávy, navrstvíme rajčatovou směs z pánve a zakryjeme zbylými plátky cukety. Znovu zakápneme citronovou šťávou. V misce promícháme strouhanku a nastrouhaný sýr, zasypeme jím cukety a dáme péct do trouby na 20 minut. Na talířích zdobíme čerstvou petrželkou.





Špenát s broskví a plísňovým sýrem Špenát s broskví a plísňovým sýrem

Jakkoli Vám to může přijít zvláštní, salát ze špenátu, broskví, sýra brie a praženého sezamového semínka chutná skvěle! Recept pro jedince, kteří se nebojí experimentovat.

Salátová okurka po Sečuánsku Salátová okurka po Sečuánsku

I salátová okurka se hodí k tepelné úpravě! Přidejte zázvor, česnek, chilli papričku a koření, smíchejte s bulgurem a máte skvělý a vydatný pokrm.

Lilek s jogurtovou omáčkou Lilek s jogurtovou omáčkou

Lilek (neboli baklažán) je velmi výživný a bohatý na minerální soli. Nevíte co si s ním počít? Zkuste ho připravit s jogurtovou omáčkou!

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka