facebook
Příjemnou noc, je neděle 28.4.2024 a svátek slaví Robert

Masáže miminek


Ilustrační fotografie


Mazlení a chování je pro miminko důležité nejen kvůli vzájemné blízkosti, ale zároveň představuje určitou formu komunikace s rodičem. Dalším způsobem, jak komunikovat s dítětem, je prostřednictvím masáží. Kdy s nimi začít a jak je správně provádět?


Začněte už od narození

Spousta lidí se bojí na malé novorozeně vůbec sáhnout, natož ho masírovat. Naopak, hlazení, chování a masáže od útlého věku jsou prospěšné nejen pro duševní pohodu dítěte, ale i tu psychickou a emocionální. Ne nadarmo se masáž bříška používá při potíží u miminek tak obvyklých - plynatosti. Napomáhá také ke správnému souznění s matkou či otcem a dítě se díky nim stává odolnější vůči nemocem. Masírujte pravidelně každý den, a to nejlépe večer. Dětem se po příjemné masáži lépe usíná.


Jak správně masírovat?

Délka masáže by měla být kolem 15 minut a začíná se velmi jemnými dotyky. Postupně masírujeme  celé tělo dítěte: obličej, záda, ručičky, hrudník, bříško a nožičky. Použít k tomu můžete mandlový nebo meruňkový dětský olej.

Hlavička a obličej – položte prsty na hlavičku a jemnými tahy postupujte zezadu až k uším. Poté položte prsty na čelíčko a masírujte směrem ke spánkům. Kolem očiček dělejte jemné kruhy, stejně jako u nosíku a tváře směrem k ouškům.


Ruce – jednou rukou si přidržte ručičku a druhou masírujte od ramínek po konečky prstů. Na dlaních masírujte krouživými jemnými pohyby.


Hrudník a bříško – krouživými tahy jeďte ze středu hrudníku postupně do stran ve směru hodinových ručiček. U bříška pokračujte stejně.

Nožičky – od bříška se dostaňte dlouhými tahy podél boků až k nožičkám, dokud se nedostanete k patičkám a špičkám prstů u nohou. Poté dítě uchopte za kotníčky a jemně je přitlačujte k bříšku a zpátky.

Záda a zadeček – Miminko otočte na bříško a jemně dítě masírujte od ramen, po ruce až k prstům. Poté jemně krouživými pohyby promasírujte svaly u páteře a postupujte k zadečku. Ten jemným tlakem masírujte prsty a masáž zakončete u špiček nohou. Na závěr otočte dítě zpátky na záda a veďte jemné tahy od hlavy po celém těle až po špičky u nohou.


Berte masáž dítěte jako příjemný rituál, kterým nejen vzniká pevnější pouto mezi vámi a dítětem, ale také je pro dítě příjemným zpestřením.





Obvod hlavy miminka Obvod hlavy miminka

Rodiče si jistě vybaví, že se u jejich miminka pravidelně zjišťují růstové hodnoty jako je hmotnost, délka a obvod hlavy. Hmotnost a délka jsou poměrně standardní ukazatele, které nepotřebují bližšího...

Kurzy plavání rodičů s miminky Kurzy plavání rodičů s miminky

Kurzy plavání rodičů s miminky jsou v dnešní době poměrně moderní záležitostí. Asi málokdo si vybaví, že by jim jejich rodiče či prarodiče vyprávěli, jak s nimi v době kojeneckého věku...

Čtyřměsíční miminko Čtyřměsíční miminko

Čtyřměsíční miminko si již bezpečně uvědomuje svoji osobnost a zjišťuje, že jakmile mu rodiče zmizí z dohledu, je samo. Neumí se proto ještě vyrovnat se samotou. Příliš si proto ani nevydrží...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka