facebook
Dobré odpoledne, je pátek 26.4.2024 a svátek slaví Jaroslav

Záruka za zboží v obchodě nově od ledna 2014


Ilustrační fotografie


Od 1. ledna 2014 nastane účinnost nového občanského zákoníku, který přinese do občanskoprávních vztahů mnohé změny. Mezi těmito změnami je i odlišná úprava poskytování záruky u zakoupeného zboží.

 

I nadále bude platit právo kupujícího na výměnu zboží nebo jeho opravu pro případ, že se vada zboží projeví v době do šesti měsíců od převzetí zboží. V této době se totiž má za to, že předmětná vada existovala již při převzetí zboží. Prodávající by musel prokázat opak, aby se z této povinnosti vyvinil. Toto právo kupujícímu zůstane i od ledna 2014 jen s menší úpravou.  Kupující nebude moci požadovat právo na výměnu zboží, jestliže by to s ohledem na danou vadu nepřiměřené.

 

Dosud platila zákonná záruka za vady zboží v délce 24 měsíců. Prodávající po tuto dobu odpovídal kupujícímu za vady, které se v této době na zboží objevily. Od ledna 2014 se však tato zákonná záruka zcela ruší. Prodávající bude odpovídat za vady zboží, které se objeví během záruky, kterou sám poskytne, popřípadě dohodne s kupujícím. Zároveň bude možné, aby prodávající stanovil podmínky poskytnuté záruky. Tato budoucí právní úprava otevírá prostor pro konkurenční boj v nové podobě mezi prodávajícími o své kupující.





Odškodnění při zpoždění autobusu

Odškodnění při zpoždění autobusu nebylo do nedávna vůbec možné, na rozdíl od letecké či železniční dopravy. Novinkou je v tomto směru proto nařízení EU č. 181/2011, o právech cestujících v autobusové a autokarové dopravě.

Nezapomeňte na daň z převodu nemovitosti Nezapomeňte na daň z převodu nemovitosti

Kupujete nebo prodáváte nemovitost? Nezapomeňte na zákonnou povinnost zaplatit daň z převodu nemovitosti. V našem daňovém systému se daň z převodu nemovitosti řadí mezi tzv. přímé daně. Povinnost hradit daň z převodu nemovitosti vyplývá ...

Povinnost platit darovací daň Povinnost platit darovací daň

Darovací daň patří v našem daňovém systému mezi přímé daně. Dochází-li k bezplatnému nabytí majetku v tuzemsku, podléhá tento převod darovací dani. Stejně tak, je-li dárcem nebo obdarovaným osoba s trvalým pobytem nebo sídlem na ...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka