facebook
Dobrý večer, je pátek 19.4.2024 a svátek slaví Marcela

První měsíčky po porodu


Ilustrační fotografie


S menstruačním cyklem si většinou během těhotenství není třeba dělat starosti. Avšak již během kojení nás napadá otázka, kdy „to“ přijde a jak se na to připravit. Nástup první menstruace po porodu má několik příznaků a jistě je spolehlivě poznáte. Jak se s nimi vypořádat?

Kdy se dostaví

Pokud vůbec nekojíte, nemusíte se ničeho obávat. První měsíčky můžete očekávat zhruba 6–7 týdnů po porodu. Pokud ale kojíte, bývá situace složitější a také velmi individuální. Některé ženy dostanou menstruaci stejně jako ty, které nekojí, tedy kolem 7 týdne. Do druhé skupiny patří ženy, které ovlivní hormony vylučované při kojení natolik, že se první měsíčky dostaví až 6 týdnů poté, co dítě od mléka odstaví úplně.

Jak se pravděpodobně budete cítit

Připravte se na to, že první měsíčky po porodu budou o trochu bolestivější, než ty, na které jste byla zvyklá před otěhotněním. Vzhledem k velké zátěži organismu v podobě těhotenství, porodu a kojení  tělo dostává zabrat a proto může být první menstruace bolestivější. Zároveň ji také provází silnější krvácení. Může se ale stát, že nebudete krvácet vůbec. S tímto souvisí také všeobecně známý PMS syndrom, který je s menstruací často spojený.

Jak se s první menstruací vypořádat

Lehce se to sice říká, ale zkuste si i během dne a pobíhání kolem miminka trochu odpočinout. Předejte iniciativu partnerovi a na chvilku se prospěte. Spánek je především během menstruace velmi prospěšný. Zkuste si také položit teplý obklad na podbřišek a noste pohodlné a hlavně bavlněné spodní prádlo. Co se týče intimní hygieny, používejte výhradně jen intimgely s tea tree či Femina gely určené přímo pro tyto potřeby. Investujte do kvalitních hygienických potřeb, hodně pijte a vyhněte se sladkému a příliš kořeněnému jídlu. Doporučuje se také užívat potravinové doplňky v podobě vápníku a hořčíku.





Objevte sílu bylinek po porodu Objevte sílu bylinek po porodu

Bylinky v těhotenství a mateřství vám mohou opravdu výrazně pomoci vypořádat se se zdravotními problémy, které vás trápí. Užívání klasických léků předepsaných lékařem je pro mnoho maminek...

Snižování hmotnosti po porodu Snižování hmotnosti po porodu

Téměř ze všech stran se nám nabízí spousta rad, jak po porodu shodit nadbytečná kila. I ženy, které netrpěly již před těhotenstvím nadváhou, se domů vrací s pár kily navíc a zajímá je otázka, jak spolehlivě, trvale a zdravě zhubnout na svou ...

Prožijte své šestinedělí v klidu a pohodě Prožijte své šestinedělí v klidu a pohodě

Šestinedělí je období v životě každé novopečené maminky, které by mělo být klidné a odpočinkové. Maminka by se měla soustředit jen na svého drobečka a všechny další starosti odložit stranou.

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka