facebook
Dobré ráno, je středa 24.4.2024 a svátek slaví Marek

8. Jáhlová snídaně


Ilustrační fotografie


Doba přípravy:
Asi 25 minut, podle doby vaření jáhel


Na 1 porci:
50 g jáhel, 1,5 hrnku vody, 4-5 ks datlí nakrájených na kousky, 1 mandarinka nakrájená na kousky, špetka mletého kardamomu, špetka skořice, sůl


Postup:
Jáhly spařte 2-3 x horkou vodou, aby nebyly hořké, a uvařte v mírně slané vodě tak, jak je uvedeno na jejich obalu (20-25 minut). Sceďte přebytečnou vodu a přidejte nakrájené datle a  mandarinky. Ochuťte kardamomem a skořicí. Kaši si můžete přisladit medem, ale pravděpodobně to nebude potřeba, datle už jsou samy o sobě hodně sladké.


Přínos pro Vaše tělo:


jáhly – jsou loupané obilky prosa, velmi dobře stravitelné, mají vysoký obsah sacharidů, především škrobu; obsahují nenasycené mastné kyseliny (zejména kyselinu linolovou), dále vitamin A, vitaminy skupiny B, a minerály hořčík, fosfor, draslík, vápník a železo; jedná se o přirozeně bezlekovou potravinu; před vařením je potřeba jáhly dobře propláchnout a 2-3x spařit vroucí vodou, aby se z nich odstranila hořkost; většinou se vaří 20-25 minut


datle – jsou bohatým zdrojem vitaminů A, B1 a minerálních látek draslík, železo a měď; jsou tvořeny převážně sacharidy, a proto Vám skvěle doplní energii; hodí se jako zdravá svačinka na cesty nebo při větší fyzické aktivitě, ale také pro duševně pracující a studenty, protože datle podporují soustředění


kardamom – pochází z Kardamomských hor v Indii, bývá součástí kořenících směsí, jako je indické kari; semínka podporují trávení a stimulují organismus, také fungují na pálení žáhy; špetka kardamomu v čaji pomáhá proti únavě, žvýkáním semínek si osvěžíte dech; používá se do perníků, koláčů a cukrovinek


mandarinka – je zdrojem vitaminu C, betakarotenu a pektinu, obsahuje bioflavonoidy, které mají antioxidační účinky, a dále vitaminy B1, B2, B3 a minerální látky draslík a hořčík; jejich konzumace pomáhá proti infekcím, posiluje organismus a doplňuje ztrátu minerálů
skořice - štěpí tuky, zahřívá a stimuluje zažívací trakt, zklidňuje koliky, průjmy a nevolnosti, má dezinfekční účinky, čistí krev


med - zvyšuje přirozenou odolnost organismu, obsahuje mnoho vitaminů (A, B-komplex, C, D, H, K, E, P) a min. látek (fosfor, vápník, sodík, draslík, síru, mangan, železo, křemík a hořčík), nezatěžuje trávicí systém, je to okamžitý zdroj energie, pozor - neměl by se zahřívat na teplotu vyšší než 40 C, ztrácí pak vitaminy a enzymy


sůl – pozor na nadměrné solení! V malých dávkách má sůl povzbuzující účinky, při přemíře soli dochází k poškození jater a ledvin, zvyšuje se krevní tlak, pokožka se stává suchá; sodík obsažený v soli při nadměrné konzumaci poškozuje cévy a srdeční tkáň; sůl zabraňuje vylučování odpadních látek z těla, mnohé světové kuchyně ji úspěšně nahrazují používáním různých druhů koření; hodnotnějšími variantami klasické soli jsou mořská, atlantská nebo himálajská sůl





11. pomazánka se sardinkami a ricottou

Vykouzlete za pár minut skvělou rybí pomazánku ve své nejzdravější podobě! A budete překvapeni - nechybí v ní ani majonéza. Dodáte tělu pořádnou dávku nenasycených mastných kyselin omega 3, vitaminů, i minerálních látek, a až ochutnáte, nebudete hledat jinou...

10. Pomazánka z avokáda a ricotty

Vyrobte si za pár minut jemnou pomazánku s nutričně velmi bohatým sýrem ricotta a posilujícím avokádem.

9. Pohanková snídaně

Máte ráno málo času na přípravu snídaně? Namočte večer trochu pohanky do vody, ráno ji během 5ti minut proměníte v kaši nebo koktejl. Stačí přidat kousek ovoce a rychlá, levná a přitom vydatná snídaně je na světě.

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka